KD suhtautuu avoimesti yhteistyön rakentamiseen muiden ryhmien kanssa – ”Meidät tunnetaan yhteistyökykyisenä puolueena”, Sari Essayah sanoo

22.10.2020 klo 21:18 Politiikka Merja Eräpolku

Kristillisdemokraatit etsii tapoja, joilla aatteelliset yhdistykset ja puoluetta tukevat toimijat voivat olla puolueen lähiyhteisönä, Sari Essayah kertoi KD-LIVE kyselytunnilla.

Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan kuntavaaleihin valmistautuvat Kristillisdemokraatit näyttää olevan monille muille puolueille kiinnostava kumppani.

– Tätä voi pitää hyvänä asiana. Meidät tunnetaan yhteistyökykyisenä puolueena, totesi Essayah.

Helsingin KD:n ja Sinisten valtuustoryhmät ilmoittivat 21. lokakuuta yhdistyvänsä. Ne kertoivat myös vaaliliitosta tulevissa kuntavaaleissa.

– Onko vastaavia KD:n ja Sinisten yhteistyökuvioita odotettavissa muilla paikkakunnilla tai peräti valtakunnallisella tasolla? kyseltiin Facebookissa KD-LIVE kyselytunnilla.

Essayah´n mukaan tällä hetkellä Sinisten kanssa ei ole muita vaaliliittoja sovittuna. Tähän mennessä vaaliliitoista on sovittu muun muassa Kokoomuksen kanssa Turussa ja Paraisilla.

– Ja varmasti näitä vaaliliittoja ympäri Suomen ollaan erilaisilla kokoonpanoilla virittelemässä, hän lisäsi.

Kyselytuntia toimittanut Asmo Maanselkä halusi selkiyttää puoluesihteerin roolistaan käsin yhteistyön tilannetta Sinisten kanssa.

– Sinisten puolelta on tullut hyvin selkeäksi ajatus, että vaaliliittoja tietyissä kunnissa voi olla, mutta heillä ei ole esimerkiksi valmiutta sulautua meihin, vaan he haluavat jatkaa omana puolueenaan. Me olemme tekemässä monien eri puolueiden kanssa yhteistyötä, Maanselkä totesi katkoen huhuja puolueiden fuusiosta.

Essayah´n mukaan keskustelu puolueiden yhteistyöstä liittyy isompaan kokonaisuuteen liikkuvien, arvokonservatiivisesti ajattelevien äänestäjien tavoittamisesta.

– Esimerkiksi hallituksen tämänhetkinen politiikka ei vastaa monien keskustalaisten tuntoihin siitä, miten Suomea pitäisi viedä eteenpäin. Toisaalta Kokoomuksen sisältä löytyy konservatiivisesti ajattelevia, jotka kokevat, että Kokoomus on muuttunut liian liberaaliksi.

– Eduskunnan ulkopuolisissa puolueissa, kuten Sinisissä ja Kansalaispuolueessa on väkeä, joka kokee, että vaalijärjestelmä on todella rankka, että sieltä on vaikea ponnistaa ja päästä vaikuttamaan, eivätkä positiot tyydytä. Eli on tyytymättömyyttä sekä politiikan sisältöihin että politiikan positioihin.

KD:n valtuutettuja luonnehditaan hyviksi ja yhteistyökykyisiksi.

– KD kiinnostaa ja monet ovat halukkaita tekemään meidän kanssamme myöskin yhteistyötä, Essayah totesi.

Hän kertoi kuulevansa usein kuntavierailulla, miten KD:n valtuutettuja luonnehditaan hyviksi ja yhteistyökykyisiksi.

– Meillä on väkeä, joka vastuullisesti haluaa toimia kotikunnassaan, vaikka tiedämme että kuntapolitiikassa on omat haasteensa.

Essayah kertoi, että Kristillisdemokraattien viime viikonloppuna kokoontunut puoluehallitus kävi keskustelua yhteistyöstä muiden puoluetta lähellä olevien ryhmien kanssa.

– Puoluehallituksessa toimintasuunnitelmaan kirjattiin, että etsimme tapoja, joilla aatteelliset yhdistykset ja puoluetta tukevat toimijat voivat olla puolueen lähiyhteisönä tai erityisjäsenjärjestöinä. Kannattajapiiriä voidaan laajentaa panostamalla myös KD Kompassin ja KD Akatemian työhön digitaalisessa ympäristössä.

– Toimintasuunnitelman mukaan on tärkeää nostaa kannatusta erilaisten kannattajaryhmien keskuudessa muun muassa liittoutumalla muiden puolueiden kanssa. Tätä puoluehallituksen strategista linjausta ollaan toteuttamassa, Essayah totesi.

KD:n ensi vuoden toimintasuunnitelmasta päätetään lopullisesti marraskuun loppupuolella kokoontuvassa puoluevaltuustossa.

Essayah korosti, että KD tekee kuntatasolla yhteistyötä kaikkien puolueiden kanssa.

– Neljä vuotta sitten kuntavaaleissa KD:lla oli vaaliliittoja kaikkien eduskuntapuolueiden ja myös joidenkin eduskunnan ulkopuolisten puolueiden kanssa.

– Vaaliliitot ovat aina teknisiä, ja joskus päädytään vaalien jälkeen siihen tilanteeseen, että syntyy yhteinen valtuustoryhmä, esimerkiksi Tampereella sellainen on Kokoomuksen, Rkp:n ja KD:n kesken.

– Haluan kutsua teitä mukaan isoon yhteistyön rintamaan, jossa haetaan suomalaisiin kuntiin uutta suuntaa. Lähtekää mukaan ehdokkaaksi kuntavaaleihin, Essayah innosti KD-Liven kuuntelijoita ja totesi, että kuntien luottamustehtävät ovat tulevaisuudessakin iso ja tärkeä tehtäväkenttä olla vaikuttamassa.

Ylös