Käsitys sukupuolten määrästä jakaa puolueita

5.12.2020 klo 11:37 Kolumnit Merja Eräpolku

Kukapa olisi uskonut vielä joitain vuosia sitten, että merkittävä poliittinen jakolinja kulkee käsityksessä sukupuolten määrästä. YLE 1.12. kertoi, että viiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan mielestä lakiin tulisi kirjata kolmas tai useampi sukupuoli. Käsitystä kahdesta sukupuolesta tukevat Kristillisdemokraattien ohella PS, Keskusta ja Liike Nyt. Sen sijaan Kokoomus, Sdp, Vihreät, Vasemmistoliitto ja Rkp ajavat lainmuutosta.

Minulle on selvää, että biologisia sukupuolia on kaksi, vaikka vuosittain Suomessa syntyy kromosomihäiriön vuoksi muutamia intersukupuolisia lapsia. Sekin on selvää, että niin naisia kuin miehiäkin on kovin erilaisia.

Se, että sukupuoli-identiteettejä ja kokemuksia omasta sukupuolesta on monenlaisia, ei ole yhtä kuin sukupuoli, tuo biologisesti ja lääketieteellisesti määriteltävä tosiasia, joka liittyy vahvasti ihmisen lisääntymiseen.

Ideologia näkyy vahvasti Marinin hallituksen työssä. Hallitus aikoi tehdä kertarytinällä sukupuolineutraalin henkilötunnusuudistuksen, mutta siitä luovuttiin miljardikustannusten vuoksi. Hallitus on uudistamassa translakia niin, että sukupuolen vaihtaminen kävisi kätevästi omalla ilmoituksella, jopa alaikäiseltä. Tämä mahdollistaisi lapsia synnyttävät miehet ja siittävät naiset. Perhevapaita, äitiys- ja isyyslakia ollaan uudistamassa sukupuolineutraaleiksi: jatkossa puhuttaisiin vain synnyttäjästä, raskaana olevasta ja vanhemmasta.

Nykyinen tasa-arvolaki on nimensä mukaisesti ”laki naisten ja miesten tasa-arvosta”. Sukupuoli-käsitettä ei ole määritelty tasa-arvolaissa, eikä muissakaan säädöksissä, vaikka se esiintyy lainsäädännössä useassa eri yhteydessä. Sukupuolikäsitteen on täytynyt olla aiemmin selvä. Nykyisen tasa-arvolain tarkoituksena on myös estää ”sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä”. Hyvä niin!

Oletko sukupuoleltasi nainen, mies vai muu? Tätä kysytään entistä useammin jo koulussa. Yhä useampi nuori on epävarma paitsi seksuaalisuudestaan niin myös sukupuolestaan: sukupuolidysforia on lisääntynyt nopeasti ja surullisin seurauksin.

Sukupuoliystävällisessä yhteiskunnassa on tilaa erilaisille tytöille ja pojille, naisille ja miehille. Biologisesti määrittyvä sukupuoli on rikkaus, ei kahle.

Kirjoittaja Merja Eräpolku on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (kd)

Ylös