Viikon KD-valtuutettu Jukka Voutilainen, Kaavi: ”Täällä haja-asutusalueella ollaan täysin eriarvoisessa asemassa julkisen liikenteen suhteen”

11.12.2020 klo 11:12 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas

Kaavin kunnanvaltuutettu Jukka Voutilainen on urheilu- ja perhemies henkeen ja vereen. Hänestä tuli pitkän houkuttelun jälkeen myös kuntapoliitikko.

Kaavin KD-kunnanvaltuutettu Jukka Voutilainen toimii myynti- & markkinointijohtajana Kuopion Palloseurassa.

– Olen ollut koko elämäni urheilumies henkeen ja vereen sekä työllistänyt itseni kohta 20 vuotta erinäisissä myynnin tehtävissä urheilun parissa, Voutilainen kertoo.

Tärkeintä kaikesta on perhe. Siihen kuuluu kuusi lasta ja vaimo.

– Vanhin täytti juuri 19 vuotta, nuorin kaksi. Perhe on minulle rakkain asia elon tiellä.

Perhe asuu omakotitalossa luonnon rauhassa järven rannalla pienessä ja idyllisessä Kaavin kunnassa.

Jukka Voutilainen saatiin houkuteltua ehdokkaaksi ja politiikkaan, mutta ihan äkkiä se ei tapahtunut.

– Se oli useamman vuoden työn tulos, Voutilainen naurahtaa.

– Viime vaalien alla positiivinen painostus kasvoi ja päätin lähteä ehdokkaaksi viimeisenä H-hetkenä, hän kertoo.

Voutilainen pääsi Kaavin valtuustoon, ja toimii myös valtuuston varapuheenjohtajana.

Jukka ja vaimo ovat molemmat paljasjalkaisia kaavilaisia. He muuttivat 2000 Kuopioon opiskelujen ja töiden perässä, mutta vanhimman lapsen tullessa kouluikään tilanne muuttui.

Muistot omasta turvallisesta lapsuudesta toivat meidät takaisin 2008 rakkaisiin maisemiin.

– Muistot omasta turvallisesta lapsuudesta toivat meidät takaisin 2008 rakkaisiin maisemiin.

– Oma lapsuudenkotini sijaitsee Kaavin Kotakylällä, jossa saimme rakkaiden sisarusteni ja serkkujen kanssa leikkien viettää lapsuuden.

– Minulla on maailman parhaat vanhemmat ja olen heille ikuisesti kiitollinen kaikesta siitä, mitä he ovat minun ja sisarusteni perheiden puolesta tehneet myös kaikkina näinä aikuisuuden vuosina.

Koronakriisi on nyt vaikuttanut sekä perheeseen että töihin.

– Olemme saaneet viettää perheen kanssa paljon enemmän aikaa yhdessä etätyön ja etäopiskelun johdosta.

Voutilainen myöntää, että myynnin saralla etämoodi kyllä hankaloittaa tekemistä.

– Mutta täytyy vain miettiä miten olosuhteet kääntää voitokseen. Uskon, että tämän myllerryksen jäljiltä yhteiskuntaan jää myös positiivisia korona-oppeja, kuten esimerkiksi turhan matkustamisen välttäminen.

– Nykyteknologia mahdollistaa ihmisten välisen kommunikoinnin ilmastoystävällisesti ja ajankäytöllisesti todella tehokkaasti.

Voutilainen muistuttaa, että varsinkin pienet kunnat ovat joutuneet ahtaalle epidemian puristuksissa.

– Ei ole Kaavikaan tästä poikkeus. Saimme valtiolta harkinnanvaraista tukea koronan vuoksi, mutta taloustilanteemme on ollut jo useamman vuoden ajan haasteellinen jo ennen koronaakin.

– Pahoin pelkään, että tuki jää väliaikaiseksi laastariksi haasteiden keskellä.

Kaikkein eniten mieltä korpeaa liikkumisen ja ennen kaikkea oman autoilun nostaminen ikään kuin nyky-yhteiskunnan pahimmaksi sarvipääksi seinälle.

Suomen hallituksen politiikka on näyttänyt viime aikoina rankaisevan haja-asutusalueiden ja maakuntien väkeä.

– Se tuntuu todella pahalta. Kaikkein eniten mieltä korpeaa liikkumisen ja ennen kaikkea oman autoilun nostaminen ikään kuin nyky-yhteiskunnan pahimmaksi sarvipääksi seinälle. Olemme haja-asutusalueella täysin eriarvoisessa asemassa julkisen liikkumisen suhteen. Varsinkin jos meitä vertaa pääkaupunkiseudun ihmisiin. Joudumme maksamaan tästä kovaa hintaa.

– Toivon koko sydämestäni, että hallitus pystyisi näkemään paremmin kokonaiskuvan ja sen mihin tällainen johtaa pitkällä aikavälillä.

– Rakkaan kotimaamme kenties arvokkain asia, alueiden monimuotoisuus ja ihmisten vapaus elää ja liikkua siellä minne elo on vienyt, kärsii vääjäämättä, jos nykytrendi jatkuu.

Suomessa on vastakkainasettelu lisääntynyt.

– Pidän sitä osittain yhtenä esimerkkinä nykypäivän kommunikointikulttuurista, jossa valitettavan paljon haetaan oikeutusta omille näkemyksille heittämällä ensin asiayhteyden toisella puolella oleva osapuoli bussin alle.

– 2000-luvun politiikka on lisännyt antipatiaa varsinkin maakuntien ihmisten sisimmässä ja tämä vain lisää kuilua. Tästä syystä meille on rakentunut perusteita kahden eri rintaman syntymiselle, nämä ovat maaseudun Suomi ja kaupunkilaisten Suomi.

2000-luvun politiikka on lisännyt antipatiaa varsinkin maakuntien ihmisten sisimmässä ja tämä vain lisää kuilua. Tästä syystä meille on rakentunut perusteita kahden eri rintaman syntymiselle, nämä ovat maaseudun Suomi ja kaupunkilaisten Suomi.

Suomen kristillisen identiteetin mureneminen murehduttaa Voutilaista.

– Olen seurannut yhteiskuntamme kristillisen arvopohjan murenemista äärimmäisen surullisena. Ne arvot, joille koko yhteiskuntamme on rakennettu ovat joutuneet viime vuosina suoraan sanottuna narrin asemaan.

– Olen todella huolestunut tämän lisäksi myös viimeaikaisesta yksilön edun nostatuksesta yhteiskunnan ja perheen aseman kustannuksella. Meillä ei ole pienenä valtiona mielestäni varaa tällaiselle vastakkainasettelulle mitä viime aikoina mediakin on alkanut järjestelmällisesti ruokkia.

Voutilaisen mielestä poliittinen johto tarvitsee nyt ennen kaikkea rohkeita persoonia, jotka pystyvät ajattelemaan kokonaisvaltaisesti valtiomme nykytilannetta ja tulevaisuuden uhkakuvia.

– Olen iloinen, että valtakuntamme johdossa on järjen ääni, presidentti Sauli Niinistö. Hänen tekemisistään ja ennen kaikkea sanomisistaan kumpuaa kokemuksen tuoma viisaus ja ymmärrys siitä, että vaikkakin olemme vain pieni Suomi-neito isossa maailmassa niin historiammekin on sen jo osoittanut, että yhdessä olemme paljon enemmän.

 

Viikon KD-valtuutettu Jukka Voutilainen, Kaavi

• 41-vuotias myynti- & markkinointijohtaja
• tradenomi AMK, markkinointi
• vaimo ja 6 lasta
• kunnanvaltuutettu
• kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja
• harrastaa salibandyä ja golfia

 

– Perhe on minulle rakkain asia elontiellä, Kaavin kunnanvaltuutettu ja kuuden lapsen isä Jukka Voutilainen tunnustaa.

Kaavi

Kaavi on Suomen kunta, joka sijaitsee Pohjois-Savon maakunnan itäosassa. Kaavi kuuluu myös historialliseen Karjalaan. Kunnassa asuu 2 836 ihmistä ja sen pinta-ala on 789,60 km², josta 115,53 km² on vesistöjä. Väestötiheys on 4,21 asukasta/km².
Kaavilta on matkaa Kuopioon noin 60 ja Joensuuhun noin 90 kilometriä, ja sen naapurikunnat ovat Kuopio, Juuka, Outokumpu, Polvijärvi ja Tuusniemi.
Lähde: Wikipedia
Ylös