”Vaikka syytekynnys ei Haaviston kohdalla ylittynyt, pitäisi omaehtoisen vetäytymiskynnyksen olla matalalla” – Sari Essayah pitää kynsin hampain ministerisalkusta kiinnipitämistä valitettavana

19.12.2020 klo 08:39 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo KD-Kompassi-ohjelmassa joulunalusviikon tapahtumista eduskunnassa. Niihin mahtui koko syksyn eduskuntaa puhuttanut ensi vuoden budjetti ja toisaalta ulkoministeri Pekka Haavistoa koskenut ministerivastuuasia.

Essayah kommentoi ensimmäiseksi ulkoministeri Pekka Haavistoon kohdistunutta luottamusäänestystä. Haavisto sai eduskunnan luottamuksen hallituspuolueiden edustajien voimin, mutta kristillisdemokraatit äänestivät luottamusta vastaan.

– Äänestyksessä ei ollut oikeastaan kyse Al-holista vaan ministeriön hallintolain noudattamisesta ministerin suhteessa virkamiehiin eli omiin alaisiinsa, Essayah kertoo.

– Omaehtoinen vetäytymiskynnys olisi pitänyt olla matalalla. Monissa maissa on sellainen poliittinen kulttuuri, että vähäisestäkin virheestä ja rikkeestä henkilöt omaehtoisest jättävät paikkansa.

Perustuslakivaliokunta antoi Haavistolle vakavat moitteet ja totesi, että tämä on rikkonut hallintolakia määrämällä konsulipäällikön siirron. Lain rikkominen ei johtanut syytteeseen, mutta KD katsoi muiden oppositiopuolueiden tavoin, ettei ministerillä ole luottamusta jatkaa tehtävässä.

Essayah’n mukaan luottamuksen antaminen Haavistolle sotii kansalaisten oikeustajua vastaan: Jos vastaanvanlaisia rikkeitä olisi tehnyt virkamies, olisi ollut syytteen paikka. Mutta syytekynnys ministerin kohdalla on korkealla.

– Omaehtoinen vetäytymiskynnys olisi pitänyt olla matalalla. Monissa maissa on sellainen poliittinen kulttuuri, että vähäisestäkin virheestä ja rikkeestä henkilöt omaehtoisest jättävät paikkansa.

– Vihreillä asia näyttää muodostuneen niin, että kynsin hampain roikutaan tehtävässä. Tämä on hyvin valittavaa, Essayah sanoo.

Haaviston lisäksi kristillisdemokraatit esittivät kuluneella viikolla epäluottamusta myös hallituksen talouspolitiikalle jättämällä vastalauseen ensi vuoden budjettiin.

Koronan aiheuttaman taloudellisen kriisin vuoksi hallituksen olisi Essayah’n mielestä pitänyt sopia uudestaan hallitusohjelmasta, perua kaikki uudistukset ja pysyvät menot, jotka lisäävät julkisen talouden alijäämää.

Erityisen tärkeitä olisivat tässä tilanteessa olleet työllisyyttä edistävät toimenpiteet ja elvytys, joka olisi kohdennettu siten, että se aidosti vaikuttaisi kansalaisten ostovoimaan ja pitäisi talouden rattaat pyörimässä.

KD:n omat veronkevennykset kohdistuvat muun muassa lapsiperheisiin lapsivähennyksen muodossa. Hallituksen tekemät veronkiristykset polttoaineisiin sen sijaan peruttaisiin, koska ne lisäävät liikkumisen ja asumisen kustannuksia.

– Omassa vaihtoehtobudjetissamme olemme tehneet vain hyvin maltillisia menolisäyksiä, Essayah kertoo.

KD:n vaihtoehto ottaisi vähemmän velkaa ja elvyttäisi tehokkaammin sekä vauhdittaisi työllisyystoimenpiteitä jo nyt.

Kuuntele koko Essayah’n haastattelu KD- Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 19.12. klo 12.50.

Ylös