Sodankylän Sari Aikio huolissaan hoitoalan työntekijöiden jaksamisesta: ”Työntekijät tekevät tuplavuoroja ja sairaspoissalot ovat huikeat”

22.1.2021 klo 10:28 Henkilöt Merja Eräpolku

Sodankylän KD-valtuutettu Sari Aikio pyrkii uusimaan paikkansa kevään kuntavaaleissa.
– Jos Luoja suo ja korona hellittää, niin keitellään nokipannukahvit ja paistetaan makkarat entiseen malliin, Aukio kertoo kampanjointisuunnitelmista.

– Vanhustenhoidon tilanne kunnassamme, kuin koko maassa on haasteellinen. Meillä Sodankylässä on hyvä alku jo saatu alulleen. Kotihoito ja kotisairaalan toiminta on vähentänyt huomattavasti terveyskeskuskäyntejä. Haaste on saada työntekijöitä kuntaan niin, etteivät vanhustyön osaajat eivät enempää uuvu. Mielenterveys- ja päihdetyöntekijöiden hyvinvointi ja työntekijöiden riittävyys on myös erittäin tärkeää.

– Työntekijät tekevät tuplavuoroja ja sairaspoissalot ovat huikeat. Työn uudelleen organisointi on aloitettu, mutta se ontuu, Aikio korostaa.

– Omaishoitajien lomat ovat olleet kiven alla, koska ei ole pystytty järjestämään lisäpaikkoja riittävästi.

56-vuotiaan diakonissa-sairaanhoitajan perheeseen kuuluu mies ja kaksi koiraa. Aikion työ on ollut jo 15 vuotta Puolustusvoimissa varusmiesten terveydenhuollossa. Luottamustehtäviä on valtuuston ohella perusturvalautakunnan ja vanhusneuvoston jäsenyys.

– Noin kuuden viikon välein käyn muutamassa Pohjois-Suomen vankiloissa pitämässä hengellisiä tilaisuuksia sekä hoitamassa varattuja keskusteluaikoja vankien kanssa. Luonnossa liikkuminen kävellen, hiihtäen ja veneillen on tärkeimpiä latautumiskeinoja.

Iso huolenaihe Sodankylässä on päihde- ja mielenterveysongelmat etenkin nuorilla.

Sodankyläläinen kuntavaaliehdokas Sirja Perttamo on tehnyt opintojensa ohella myös mallin töitä.

Yhtenä ehdokaskaverina Aikiolla on 19-vuotias opiskelija Sirja Perttamo, jolle nuorten hyvinvoinnin parantaminen on tärkein tavoite.

– Iso huolenaihe Sodankylässä on päihde- ja mielenterveysongelmat etenkin nuorilla.

Perttamo opiskelee ensihoitajaksi ja tekee kolmoistutkintoa. Töitä hänellä on ollut muotimallina ja vapaaehtoisena seurakunnassa. Hän harrastaa tarkkuusammunta. Kampanjoida hän aikoo etenkin somessa.

 

 

Ylös