– Olisi myrkkyä, jos kotihoidontuki poistettaisiin aikana, jolloin syntyvyys on heikkoa, Päivi Räsänen sanoo

3.2.2021 klo 12:55 Politiikka Samuli Rissanen

– Kotihoidontuki merkitsee pikkulapselle oikeutta oman äidin tai isän syliin, kristillisdemokraattien kansanedustaja ja ediuskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen arvioi Aamupostin (2.2.2021) kolumnissaan.

Räsänen muistuttaa, että kotihoidontuki hyväksyttiin aikoinaan kristillisdemokraattien aloitteesta, ja sitä puolue haluaa kehittää edelleen.

Kristillisdemokraattien ollessa hallitusvastuussa (2011-2015) Räsänen joutui  kristillisdemokraattien ainoana ministerinä yksin puolustamaan hallituksessa perheiden oikeutta kotihoidontukeen sen lukuisilta romutusyrityksiltä.

Kolmen ikävuoden raja on Räsäsen mukaan perusteltu niin kehityspsykologian kuin infektioriskien näkökulmasta.

Tälläkin hetkellä kotihoidontuesta keskustellaan perhevapaauudistuksen yhteydessä.

– Olisi myrkkyä, jos kotihoidontuki poistettaisiin nyt aikana, jolloin syntyvyys on heikkoa. Kotihoidontuki on joustava tukimuoto, joka mahdollistaa perheen ja työn yhdistämisen ja ottaa huomioon perheiden valinnanvapauden ja lapsen edun, Räsänen arvioi Aamupostissa.

Hänen mielestään perheiden valinnanvapaus ja lapsen etu ovat tärkeimmät perustelut alle kolmevuotiaiden lasten oikeudelle kotihoidontukeen. Kolmen ikävuoden raja on Räsäsen mukaan perusteltu niin kehityspsykologian kuin infektioriskien näkökulmasta.

– Kunnallinen päivähoitopaikka maksaa yhteiskunnalle yli kaksi kertaa enemmän kuin kotihoidontuki. Pienten lasten kotihoito tulee nähdä arvokkaana työnä ja investointina tulevaisuuteen, hän sanoo.

Samalla suomalaista laadukasta varhaiskasvatusta ja päivähoitoa on samalla kehitettävä lapsiryhmiä pienentämällä.

Myös työaikoihin tarvitaan perhejoustoja, mahdollisuuksia osa-aikatyöhön ja perheille oikeus päättää itse, kumpi vanhemmista käyttää perhevapaita. Kuntalisän merkitys on Räsäsen mielestä suuri, sillä perheiden saama pelkkä kotihoidon tuki on suuruudeltaan pieni.

Kotihoidontuen poistaminen puolestaan tietäisi varhaiskasvatukseen nykyistä huomattavasti suurempaa joukkoa alle kolmevuotiaita lapsia. Jo nyt varhaiskasvatuksessa on suuri pula ammattilaisista.

Toistuvat ideologiset hyökkäykset kotihoidon tukea vastaan aiheuttavat Räsäsen mukaan epävarmuutta lapsiperheissä.

– On surkeaa, että kotihoidolle ei anneta suurempaa arvoa. Äidit ja isät tekevät tuottavaa ja välttämätöntä työtä hoitaessaan lapsiaan. Kotihoidon tuen lakkauttaminen ei lisäisi kansantalouden varallisuutta vaan rapauttaisi talouden kestävyyttä alentamalla syntyvyyttä ja heikentämällä huoltosuhdetta.

– Lasta hoitaville vanhemmille tulee taata myös asianmukainen eläkekertymä, Räsänen vetoaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama tutkijatyöryhmä esittää kotihoidontuen poistamista naisten työllisyyden lisäämiseksi. Muutokset koskisivat suurta osaa lapsiperheistä, sillä 87 % oikeutetuista lapsiperheistä käyttää tukea.

– Tasa-arvotilastojen tavoitteet eivät saisi ohittaa lapsen etua, Räsänen huomauttaa.

Ylös