”Elvytetään Etelä- ja Itä-Euroopan maita Suomen kustannuksella” – Sari Essayah näkee elpymispaketin johtavan EU:n verotusoikeuteen

4.2.2021 klo 16:51 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja Suuren valiokunnan jäsen Sari Essayah kritisoi kevätkauden ensimmäisellä kyselytunnilla kovin sanankääntein hallitusta EU:n elpymisrahastosta, jossa Suomelle on jäämässä luu jakajan käteen ja EU on lipumassa kohti verotusoikeutta.

Essayah muistuttaa hallitusta, että EU:n elpymispaketista seuraa yhteinen pitkäaikainen velka, tulonsiirtoja ja korkeampi jäsenmaksu Suomelle.

– Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisempinä, vie EU:n verotusoikeuteen, Essayah sanoo.

Maksuosuutemme kasvaa ja olemme jäämässä neljä miljardia pakkaselle. Voi sanoa, että on tämä melkoinen diili

Hallituksen esitys omien varojen järjestelmästä on hänen mukaansa ”erittäin mielenkiintoinen”. Siinä listataan komission tulevia esityksiä omien varojen järjestelmäksi. Siellä todetaan, että kesäkuuhun 2024 mennessä komissio tulee antamaan ehdotuksen, joka voi myös liittyä yrityksektorille suunnattavaan maksuun.

– Mikä on hallituksen kanta siihen, että suomalaisia yrityksiä ryhdytään verottamaan EU:n toimesta. Onko tämä se tapa, jolla suomalaisia yrityksiä ja meidän taloutta elvytetään, Essayah kysyy.

Hänen mukaansa hallituksen olisi myös aika myöntää, että väline ei ole myöskään Suomen edun mukainen. Talousasiantuntijat ovat todenneet, että se ei elvytä eikä pelasta (Suomen) vientiä vaan päinvastoin: Järjestelmällä elvytämme Etelä-ja Itä-Eurooppaa omalla kustannuksellamme.

– Eikä siinä vielä kaikki: Maksuosuutemme kasvaa ja olemme jäämässä neljä miljardia pakkaselle. Voi sanoa, että on tämä melkoinen diili.

– Olisiko nyt aika myöntää, että tämä ei ole Suomen edun mukainen eikä ole ollut järkevää, että olemme lähteneet rakentamaan elpymisvälinettä, joka on itseasiassa fiskaalista elvytystä niille Etelä-Euroopan maille, joille korkotasot olisivat tällä hetkellä jo liian korkeita eivätkä pysty tekemään taloudessaan rakenteellisia uudistuksia, Essayah muistuttaa.

Ylös