”Jäitä hattuun, hallitus” – Päivi Räsänen ei pidä ulkona liikkumisen rajoituksia järkevinä

9.3.2021 klo 17:52 Politiikka Samuli Rissanen

Valtioneuvoston kansliassa valmistellaan parhaillaan mahdollisia ulkona liikkumisen rajoituksia. Julkisuudessa olevien tietojen mukaan liikkuminen ulkona olisi sallittua vain välttämättömässä asioinnissa tai ulkoiltaessa yksin tai samaan kotitalouteen kuuluvien kanssa.

Kristillisdemokraattien lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen alleviivaa, että koronarajoitusten on oltava kansalaisille ymmärrettäviä, oikeudenmukaisia ja oikeasuhteisia.

Liikkumisrajoitukset kajoaisivat hänen mukaansa syvästi kansalaisten perusvapauksiin.

– Nyt olisi tärkeää käydä mahdollisista uusista toimista avointa keskustelua opposition kanssa, jotta vahinkoa aiheuttavilta ylilyönneiltä voitaisiin välttyä, hän sanoo.

– Suomi on harvaan asuttu maa. Myös pääkaupunkiseudulla on runsaasti tilaa liikkua ilman riskiä tartuntojen leviämisestä.

Räsänen muistuttaa, että Suomessa tilanne on aivan toisenlainen kuin Keski-Euroopan tiheään asutuissa kaupungeissa.

– Suomi on harvaan asuttu maa. Myös pääkaupunkiseudulla on runsaasti tilaa liikkua ilman riskiä tartuntojen leviämisestä.

Lisäksi kyse on kansanterveydestä: Ulkoliikuntaa tuleekin pikemmin suositella kuin rajoittaa. Koronataudin vakavat, sairaalahoitoon johtavat oirekuvat ovat yhteydessä ylipainoon ja huonoon kuntoon. Sisäliikuntamahdollisuuksien sulkeminen on jo lisännyt riskiä suomalaisten, etenkin nuorten kunnon rapistumiseen.

– On myös huomioitava liikunnan ja ystävien tapaamisen myönteinen vaikutus mielenterveyteen. Yli miljoona suomalaista asuu yksin. Yksinäisyys lisääntyisi entisestään, jos yksinasuvilta vietäisiin mahdollisuus koronakävelyille juttuseurassa.

– Myös perheissä asuvilla nuorilla tulee olla mahdollisuus turvallisesti tavata kavereitaan ulkoliikunnan merkeissä, Räsänen sanoo.

 

Ylös