”Yksityinen sektori ja työterveyshuolto mukaan rokotustalkoisiin” – Antero Laukkanen muistuttaa hitaasta rokotustahdista ja varastoissa makaavista rokotteista

11.3.2021 klo 17:32 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen muistutti eduskunnassa että rokostustahti onn hidas, mutta samalla rokotteita makaa jakamatta varastoissa. Hänen mukaansa rokotustalkoisiin tarvitaan nyt kaikkien panos.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen muistutti eduskunnan kyselytunnilla, että tähän päivään (11.3.) mennessä suomalaisisia on rokotettu 625 000, joista niin sanottuja ”toisen käden rokotuksia” on ollut 86 000.

– Rokotteiden jakelu ja rokottaminen on liian hidasta.

THL:n tietojen mukaan Suomeen on saapunut kaikkiaan 905 000 rokotetta, joista varastoissa jakamatta on 230 000.

– Rokotteiden jakelu ja rokottaminen on liian hidasta. Ministerit, ministeriöt ja THL ovat viestittäneet, että kyllä rokotettaisiin, jos vain Suomeen saataisiin rokotteita, Laukkanen kertasi.

Huhtikuussa rokotteiden saapumismäärä kaksinkertaistuu. Laukkanen kysyikin, miten hallitus varmistaa, että rokotteet saadaan jaettua ja rokotettua ja aikooko hallitus ottaa yksityisen sektorin ja työterveyshuollon mukaan talkoisiin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan hallitus aikoo ottaa yksityisen sektorin ja työterveyshuollon mukaan talkoisiin, ja sopimukset on tehty hyvissä ajoin kentällä, varsinkin isojen kaupunkien osalta.

THL:n kunnissa olisi valmius rokottaa noin 500 000-600 000 ihmistä viikossa, jos rokotteita on tarpeeksi

– Kun tiedämme, että tulemme saamaan keväällä tätä määrää vähemmän rokotteita, niin siltä osin toimintavalmius on tämän urakan toteuttamiseen.

Ministeri vastasi myös siihen, miksi rokotteita on varastossa.

– Me olemme kysyneet samaa kysymystä, kun asia tuli tällä viikolla ilmi. Meillä noin kymmennessä päivässä rokote, joka tulee maahan, käytetään. Siellä on nyt odottamassa toista erää varten rokotteita.

Ylös