Vantaalainen Inna Siltala innostui politiikasta lukiossa: ”Minut otettiin lämmöllä mukaan Kristillisdemokraatteihin”

27.4.2021 klo 08:32 Henkilöt Merja Eräpolku

– Innostuin politiikasta lukion aikana. Eniten ehkä siitä syystä, että minua ärsytti se, kuinka ihmiset aina vain valittivat tehdyistä päätöksistä, mutta heillä ei kuitenkaan ollut mitään intressiä vaikuttaa asioihin, kertoo vantaalainen KD-ehdokas Inna Siltala.

Vuosi sitten keväällä Inna Siltala, 19, alkoi tutkimaan puolueita ja löysin heti omansa.

– Kristillisdemokraattien näkemys lähimmäisyhteiskunnasta on juuri se, mitä politiikalta itse toivon. Kun liityin viime vuoden lopulla kristillisdemokraatteihin, otettiin minut heti lämmöllä vastaan.

Kuntavaaleihin lähtöä Siltala kuitenkin empi pitkään.

– Olinhan ihan uusi ja kokematon, vailla mitään suhteita tai ymmärrystä. Minulle kuitenkin talven aikana soiteltiin monta kertaa ja kyseltiin mahdollista ehdokkuutta, mutta keksin kaikki mahdolliset tekosyyt, miksi en lähtisi ehdolle. Kyllä ajatus ehdokkaaksi asettumisesta kuitenkin tietyllä tavalla kiehtoi ja lopulta päätin, että jos nyt vielä joku kysyy, niin en voi muuta kuin asettua ehdolle. Ja niin tapahtui.

– Olen itse kokenut suurta avuttomuutta elämässä, seisonut tyhjyyden keskellä kädet taskussa, pelännyt tulevia päiviä, hukkunut ahdistukseen. Mutta olen selvinnyt. Nämä koetut vaikeudet ovat inspiroineet sekä muuttaneet minua. Olen miettinyt sitä, mihin ihminen todella voi vaikuttaa, Siltala kertoo.

– Auttamatta jokainen ihminen joutuu joskus kokemaan tilanteita, joissa ei voi vaikuttaa lopputulokseen, mutta olen oppinut kantapään kautta myös sen, että on erittäin tärkeää pitää toivoa matkassa mukana, eikä saa luovuttaa. Monet ratkaisut ovat piilossa satojen, jopa tuhansien epäonnistumisten takana. Mutta jos vain jaksaa yrittää, niin lopputulos saattaakin saada odottamattoman käänteen.

– Kristillisdemokraateissa on sykkivä yhteishenki sekä aito välittäminen. Vaikka olen aivan uusi jäsen tässä puolueessa, niin silti olen kokenut yhteenkuuluvuutta, erityisesti yhteisten arvojen pohjalta, mutta myöskin jatkuvan yhteyden tähden.

– Minuun on oltu yhteydessä alusta alkaen enkä ole jäänyt pulaan missään vaiheessa, sillä apua on saatavilla kaikkialta.

Siltala kokee Kristillisdemokraattien arvot itselleen tärkeiksi.

– Erityisen lähellä sydäntäni ovat lähimmäisyys, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus sekä lähipäätösperiaate. Politiikassa on tärkeä tehdä päätöksiä lähellä niitä ihmisiä, joita ne eniten koskevat.

– Minulle on myös hyvin tärkeää pitää kristillisiä arvoja esillä, varsinkin nyt kun on meneillään voimakas arvomuutos. Tahdon olla rakentamassa kristillisdemokraattista puoluetta, jossa aidosti lähimmäinen nähdään kaikissa ihmisissä, kristilliset arvot sekä demokraattinen päätöksenteko ja oikeudenmukaisuus ovat tärkeitä ja missä heikkoja, niitä, joiden puolesta kukaan muu ei puhu, kuunnellaan ja puolustetaan.

Tärkeimpiä tavoitteita Siltalalle ovat vammais-, mielenterveys- ja vanhuspalveluiden parantaminen.

– Mielenterveystyössä olisi tärkeä tehdä enemmän ennaltaehkäisevää työtä, esimerkiksi tuottamalla mielialakyselyitä, joiden kautta olisi ehkä helpompi tavoittaa apua tarvitsevia ja kouluissa tunnetaitojen opettamista. Myös hoitoon hakeutumisesta tulisi tehdä huomattavasti helpompaa.

– Tahtoisin parantaa myös vammaisten ja autisminkirjoon kuuluvien ihmisten asemaa kunnassamme. Monet heistä päätyvät työkyvyttömyyseläkkeelle jo nuorella iällä, vaikka heillä olisi potentiaalia myös työelämään. Olisi hienoa saada kuntaamme jonkinlainen ohjelma, joka kannustaisi yrityksiä palkkaamaan myös vammaisia ja autisminkirjoon kuuluvia, hän kertoo.

– Unelmoin myös kampanjasta, jossa kouluissa kierrettäisiin opettamassa vammaisuudesta ja autisminkirjosta. Se voisi opettaa lapsille jo nuorella iällä ymmärtäväisyyttä, erilaisuuden arvostamista ja parhaimmassa tapauksessa vähentää kiusaamista, jota monet vammaiset ja autisminkirjoon kuuluvat joutuvat kokemaan erilaisuutensa tähden.

Siltala muistuttaa, että nuorten keskuudessa mielenterveyshäiriöt ovat lisääntyneet ja päihteiden käyttö jo nuorella iällä on yllättävän yleistä.

– Huoleni osuu juuri näiden nuorten kohdalle, jotka eivät saa tarvitsemaansa apua elämäänsä ja sen tähden helposti syrjäytyvät, putoavat yhteiskunnasta ulkopuolelle.

Olisi hienoa, jos nuoria saataisiin osallistumaan enemmän politiikkaan ja päätöksentekoon.

– Muutenkin olisi hienoa, jos nuoria saataisiin osallistumaan enemmän politiikkaan ja päätöksentekoon, mikä vaatisi sitä, että politiikkaan kannustettaisiin mukaan ja nuorten ideat kuunneltaisiin samalla vakavuudella, kuin kokeneempienkin päättäjien.

– Vanhuksista taasen useat kokevat jatkuvaa yksinäisyyttä, köyhyyttä ja muita haasteita, joihin monet heistä eivät välttämättä saa tarpeeksi apua, nuori ehdokas muistuttaa.

 

Ylös