Räsäsen erikoishaastattelu: ”Odotin toisenlaista tulosta – en uskonut, että olisi mitään aihetta epäillä rikosta”

29.4.2021 klo 21:35 Politiikka Kristiina Kunnas

– Tästä päivästä tuli valtava härdelli. Viestien purkaminen ja vastaaminen jatkuu varmaan yöhön saakka, sanoo Päivi Räsänen KD-Lehden haastattelussa.

Päivi Räsänen ehti hetken pohtia tilannettaan, sillä syyttäjän puhelu tuli jo aamulla. Häntä vastaan nostettaisiin syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– Sen jälkeen syyttäjänvirastosta tuli melko nopeasti tiedote asiasta julkisuuteen, Räsänen kertoo illalla KD-Lehdelle.

Räsänen alkoi välittömästi laatia tiedotetta asiasta.

– Minulla oli vanhastaan kokemus, että tästä tulee hirvittävä härdelli, hän kertoi ajatelleensa.

Minulla oli vanhastaan kokemus, että tästä tulee hirvittävä härdelli.

Hän oli täsmälleen oikeassa. Päivän mittaan hänelle tulvi puheluita, haastattelupyyntöjä sekä satoja viestejä, tekstareita, whatsapp-viestejä ja sähköposteja.

– Sitten oli vielä somessa yhteydenottoja, tuenilmaisuja ja kyselyitä.

– Piti myös keskustella juristien sekä kansainvälisten kontaktieni kanssa, Räsänen kertoo.

– Tätä härdelliä päivä on ollut, ja se jatkuu varmasti yöhön saakka. Niin paljon on viestejä käytävänä läpi.

Räsänen yllättyi syyttäjän päätöksestä.

– Odotin toisenlaista tulosta. Odotin, ettei syytettä nostettaisi.

– Mielestäni pystyin syyttäjälle lähetetyssä loppulauselmassa ja kuulusteluissa  kumoamaan epäilyt. En olisi uskonut, että olisi mitään aihetta epäillä rikosta, Räsänen kertoo.

Räsänen on jo saanut syyttäjän päätöksen eli syytteen sisällön.

– Tätä sisältöä en saa kuitenkaan vielä julkistaa. Mielestäni siinä on aika mielivaltaisesti käsitelty näkemyksiäni ja laitettu sanomakseni sellaisia asioita, joita en ole sanonut tai tarkoittanut, Räsänen tyytyy toteamaan.

– Minun on väitetty sanoneen, etteivät homoseksuaalit olisi Jumalan luomia. Tällaiset väitteet tuntuvat vääristelyltä. On ikävää, että ne menevät tiedotteisiin.

Minun on väitetty sanoneen, etteivät homoseksuaalit olisi Jumalan luomia. Tällaiset väitteet tuntuvat vääristelyltä.

– Kaikissa teksteissäni olen korostanut, että kaikille kuuluvat ihmisarvo ja ihmisoikeudet. Kaikissa kuulusteluissa olen tuonut tämän esiin.

Räsänen suhtautuu silti tulevaan luottavaisesti.

– Luotan, että tämä kaikki on Jumalan kädessä. Uskoin, ettei käräjille mentäisi, ja tein kaikkeni, ettei mentäisi. Nyt mennään. Uskon, että silläkin on tarkoituksensa.

Päivi Räsänen toivoi iltapäivällä medialle lähettämässään tiedotteessa, ettei valtakunnansyyttäjälle kohdistettaisi henkilöön menevää, loukkaavaa viestintää.

– Kyllähän kaikkien viranomaisten pitää kestää kriittistä arviointia. Demokratiaan kuuluu se, että kuka tahansa päättäjä ja viranomainen on alttiina arvostelulle. Se pitää kestää. Mutta olen ymmärtänyt julkisuudesta, että valtakunnansyyttäjä on saanut maalittamista ja vihapuhetta sekä henkilöön käyvää epäasiallista kritiikkiä.

– Toivon, ettei kukaan vihastunut sellaista hänelle anna.

– Valtakunnan syyttäjä on nyt ratkaisunsa tehnyt. Viestit eivät enää auta tai vaikuta. Toivon, ettei häneen purettaisi tätä pettymystä.

Räsänen haluaisi, että monen kokema järkytys kanavoitaisiin nyt puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta, positiivisesti ja rakentavasti.

– Kyllä arvostella saa, itsekin aion arvostella! Mutta yritän tehdä sen oikeudenmukaisella tavalla. Kyllä valtakunnansyyttäjän toimintaa voi arvostella, muttei häntä henkilönä.

Räsänen sanoo, että myös poliitikon pitää kestää kritiikkiä.

Esiin nostamani näkemykset herättävät kielteistä tunnetta ja arvostelua. Sen saa ilmaista. Mutta ei minuakaan saisi leimata sairaaksi. Ei ole oikein, että minut nimitetään homofoobikoksi.

– Esiin nostamani näkemykset herättävät kielteistä tunnetta ja arvostelua. Sen saa ilmaista. Mutta ei minuakaan saisi leimata sairaaksi.

– Ei ole oikein, että minut nimitetään homofoobikoksi, Räsänen huomauttaa.

– Saati, että leimaaminen kohdistuisi perheenjäseniin tai taustayhteisöihin. Sellaista ei pidä hyväksyä.

Räsänen on eniten huolissaan jatkotoimista, mikäli hänet tuomittaisiin.

– Entä jos tulee käsky sensuroida ja poistaa ja hävittää nämä tekstit, joita olen kirjoittanut. Entä jos Ruben Stillerin ohjelmasta pitäisi hävittää tietyt yksilöidyt osat?

– Jos tuomio tulee, ei se silloin koske pelkästään minun tekstejäni, vaan vaikka kuinka monen muun. Tämä toimisi pelotteena alkaa rajoittaa omaa sananvapauttaan ja uskonnonvapauttaan, Räsänen pohtii.

– Tätä meidän pitää yhdessä vastustaa. Tämä olisi tosi vaarallinen tie.

Räsänen muistuttaa, että jos näiden näkemysten ilmaiseminen kiellettäisiin, johtaisi se maailmanlaajuisten kirkkokuntien opetuksen sensuroimiseen.

Näin totesi jopa poliisi päätöksessään Räsäsen pamfletista, eikä epäillyt rikosta.

– Meillä on Suomessa ”joka savussa” Raamattu. Katolisen kirkon kotisivuilta löytyy vastaavaa tekstiä, josta minä olen nyt syytteessä.

– Täällä Suomessako nyt lähdettäisiin katolisen kirkon opetusta sensuroimaan? Räsänen ihmettelee.

– Myös luterilaisessa kirkossa on edelleen voimassa miehen ja naisen välinen avioliitto. Kirkkolaki ja kirkkojärjestys lähtevät siitä, että kaikkea oppia on arvioitava Jumalan sanan pohjalta.

Räsänen huokaa, että tässä on syvistä asioista kyse.

– Ajattelen, että olen valmis puolustamaan näitä kaiken muun edelle. Jumalan sanasta, Raamatusta, on pidettävä kiinni, Räsänen toteaa.

– Minulle tämä on elämää suurempi kysymys.

 

KD-Lehden uutinen Päivi Räsäsen saamasta syytteestä, mukana syyttäjänlaitoksen tiedote, lue täältä

 

Ylös