”Näiltä ihmisiltä vedetään matto alta” – Sari Essayah sanoo, että sote-uudistuksen jälkeen kunnissa ei enää kyetä järjestämään työpaja- ja työtoimintaa

17.6.2021 klo 18:01 Eduskunta Samuli Rissanen

Sari Essayah’n mielestä sosiaalipalveluitten kohtalo on jäänyt paljon vähemmälle huomiolle, kun sote-uudistuksessa on keskitytty enemmän terveyspalveluihin.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla hallituksen sote-mallin valuvioista.

Sote-uudistus jättää ratkaisematta esimerkiksi työpajatoiminnan ja toisaalta myöskin työtoiminnan kohtalon

– Hallituksen keskeneräinen sote-uudistus jättää ratkaisematta esimerkiksi työpajatoiminnan ja toisaalta myöskin työtoiminnan kohtalon, hän sanoi.

TE-toimintojen palveluita ollaan parhaillaan siirtämässä kuntiin, mutta samanaikaisesti hallituksen sote-uudistus aiheuttaa Essayahin mielestä sen, että kunnissa ei enää kyetä järjestämään työpajatoimintaa eikä myöskään työtoimintaa.

– Työpajatoiminnalla ja työtoiminnalla on äärimmäisen tärkeä kuntouttava vaikutus: se on tärkeää monille nuorille ja monille, jotka yrittävät palata työelämään. Olemme siis vetämässä maton alta näiltä ihmisiltä, jotka tarvitsisivat kipeästi tätä kuntouttavaa työtoimintaa ja myöskin työpajatoimintaa, Essayah arvioi.

Hän kysyikin, miten hallitus aikoo ratkaista  ongelman, kun esityksessä se on jätetty pelkän toivomusponnen varaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertasi, että isossa kokonaisuudessa järjestämisvastuu siirretään nyt kunnilta hyvinvointialueille ja laitetaan koko tämä tuleva orkesteri soimaan niin sanotusti valtion rahoituksella.

– Tästä on kysymys, hän sanoi.

Sen sijaan isossa raamilainsäädännössä ei oteta kantaa vielä kaikkiin substanssilakeja vaativiin yksityiskohtiin.

– Se on siis siksi järkevää, että jos me ottaisimme tänne kaikki yli sata substanssilakia ja yrittäisimme täällä tehdä koko tämän kokonaisuuden ja myös kaikki substanssilain päivitykset samaan aikaan, niin tässä kansanvaltaisessa neljän vuoden syklissä se ei olisi mahdollista.

– Siksi meidän täytyy myöskin yliopistosairaaloiden osalta vielä tehdä substanssilainsäädäntömuutoksia, sitten kun aika tulee. Ensin pitää eduskunnasta saada viimeinen sana, joka keskiviikkona taitaa tulla tälle raamilaille, Kiuru kommentoi.

Ylös