Sdp nousi Saksan suurimmaksi puolueeksi, kristillisdemokraatit hävisivät tiukassa kisassa

27.9.2021 klo 09:09 Ulkomaat Merja Eräpolku

Saksan Kristillisdemokraatit saivat sunnuntain liittopäivävaaleissa historiallisen heikon tuloksen. Varsin tiukaksi muodostuneessa kisasssa suurimman puolueen asemasta sosiaalidemokraatit veivät odotetun voiton. Seuraavalle hallituskoalitiolle on edelleen monia vaihtoehtoja.

Liittokansleri Angela Merkelin 16 vuotta kestänyt liittokansleriura päättyi rajuun tappioon. Sosiaalidemokraatit (SDP) saivat Saksan parlamenttivaaleissa 26. syyskuuta 25,7 prosenttia äänistä (+5,2%), kristillisdemokraatit (CDU&CSU) 24,1 prosenttia (CDU -7,9% ja CSU -1%) ja vihreät 14,8 prosenttia (+5%). Neljänneksi suurin Liberaalipuolue FDP onnistui pitämään kannatuksensa ennallaan.

Tulos oli ennätyksellisen huono kristillisdemokraateille, jotka ovat olleet maan suurin puolue vuosikymmeniä. Kuitenkin kisa kahden pääpuolueen välillä oli ennakoitua tiukempi, sillä aiemmissa mielipidemittauksissa SDP:n voiton ennakoitiin olevan suurempi. Äänestysprosentti  oli 76,6.

Toisen maailmansodan jälkeisessa historiassa Saksassa kristillisdemokraattien aiempi heikoin tulos on vuodelta 1949 (31%) ja historian paras tulos vuodelta 1957 (50,2%).

Saksan parlamenttiin eli liittopäiville valitaan vähintään 598 edustajaa. Yleensä heitä on erikoisen vaalijärjestelmän vuoksi selvästi enemmän, kuluneella kaudella yhteensä 709. Osa edustajista valitaan suoraan ja osa tulee tasauspaikkojen kautta.

Vaalipiirejä Saksassa on peräti 299. Äänestäjä antaa kaksi ääntä, joista toisella valitaan alueen ehdokas ja toisella puolue. paikalliselle ehdokkaalle ja yhden puolueelle.

Lue lisää Essayah’n mukaan Sdp:n voitto ennakoi isoja muutoksia Saksan linjaan EU-politiikassa ja arvokysymyksissä

Ylös