Annika Lyytikäinen Nuorten Pohjoismaiden Neuvoston varapresidentiksi

3.11.2021 klo 20:11 Ulkomaat Kristiina Kunnas

– Sain pohjoismaisilta nuorilta kristillisdemokraateilta mandaatin edustaa meitä toisenkin vuoden tässä tehtävässä, mikä on valtavan suuri kunnia. Harmillisesti hävisin presidentinvaalin täpärästi, mutta pääsen toimimaan varapresidenttinä, kertoo Annika Lyytikäinen Kööpenhaminasta.

KD Nuorten väistyvä puheenjohtaja Annika Lyytikäinen osallistuu torstaihin saakka Nuorten Pohjoismaiden Neuvoston sekä Pohjoismaiden Neuvoston istuntoihin Kööpenhaminassa.

– Tietysti häviäminen täpärästi presidentinvaalissa harmittaa, Lyytikäinen myöntää.

– Mutta joka tapauksessa edessä on nyt toinen edellistäkin upeampi vuosi Nuorten Pohjoismaiden Neuvoston presidiumissa, tänä vuonna varapresidenttinä, hän jatkaa.

Kahden kauden istuminen neuvostossa on melko harvinaista.

– Joten se, että saa pohjoismaisilta nuorilta kristillisdemokraateilta mandaatin edustaa meitä toisenkin vuoden tässä tehtävässä, samoin kuin kristillisdemokraattien ja konservatiivien – niin sanotun kokoomusblokin – presidenttiehdokkaana toimiminen oli valtavan suuri kunnia, Lyytikäinen kertoo.

Varapresidentin valitsee kahdeksanhenkinen presidium keskuudestaan. Presidiumissa jokainen kahdeksasta poliittisesta kattojärjestöstä on edustettuna omalla edustajallaan.

Pidän Nuorten Pohjoismaiden Neuvostoa ainutlaatuisena kanavana toisaalta nuorille vaikuttaa politiikkaan, mutta toisaalta myös pohjoismaisille parlamentaarikoille kuulla nuorta sukupolvea ja tehdä informoituja päätöksiä. – Annika Lyytikäinen

– Pidän Nuorten Pohjoismaiden Neuvostoa ainutlaatuisena kanavana toisaalta nuorille vaikuttaa politiikkaan, mutta toisaalta myös pohjoismaisille parlamentaarikoille kuulla nuorta sukupolvea ja tehdä informoituja päätöksiä, Lyytikäinen muistuttaa.

Pohjoismaiden Neuvostossa NPN on edustettuna jokaisessa puolueryhmässä ja valiokunnassa presidiumia myöten, ja NPN:n edustajat osallistuvat kaikkiin ryhmien ja valiokuntien kokouksiin puhe- ja läsnäolo-oikeudella.

– Uskon, ettei tämän lähemmäs kansanedustajan mandaattia ja oikeuksia pääse olematta kansanedustaja.

– Eli Nuorten Pohjoismaiden Neuvoston varapresidenttinä toimiminen on kovin vastuullinen ja vaikutusvaltainen tehtävä, Lyytikäinen toteaa.

Tänä vuonna NPN sai valiokuntien ja puolueryhmien lisäksi ensimmäistä kertaa osallistua useampaan kohtaan Pohjoismaiden Neuvoston istunnossa. Se pidetään Tanskan Folketingetin istuntosalissa.

– Kysyin Pohjoismaiden puolustusministereiltä eilen tiistaina pohjoismaisesta yhteisestä varautuneisuudesta mahdollisiin cyberhyökkäyksiin, Lyytikäinen kertoo.

KD Nuorten Annika Lyytikäinen kysyy pohjoismaisilta puolustusministereiltä varautumisesta cyber-hyökkäyksiin. Pohjoismaiden Neuvoston istunto pidetään Tanskan Folketingetin istuntosalissa Kööpenhaminassa.

 

Ylös