HuumeetOn-tilaisuudessa pohdittiin, miten tunnistaa ja ehkäistä huumeiden käyttöä

7.11.2021 klo 12:25 Tapahtumat Merja Eräpolku

Yhä nuoremmat kauppaavat netissä helposti välitettäviä huumeita. Suosiossa ovat kannabis, amfetamiini ja erilaiset lääkkeet sekä eri aineiden sekakäyttö.

HuumeetOn-tilaisuudessa Lohjalla lokakuun lopulla kuultiin asiantuntijoiden näkemyksiä nuorten kasvaneesta huumeiden käytöstä. Huumausaineiden käyttö ja välittäminen ovat muuttuneet paljon, samoin asenteet. Puolet nuorista ei usko, että kannabiksen käyttämisessä on riskejä.

Huumeita ja kolmiolääkkeitä myydään yhä enemmän alaikäisille. Usein vanhempi ei tajua, mitä on tapahtumassa. Aineet eivät houkuttele vain syrjäytyneitä nuoria, vaan myös hyvin pärjääviä. Ne ajavat nopeasti itseään ruokkivaan ongelmakierteeseen.

Vanhempi konstaapeli Jani Borenius kuvasi nuuska- ja huumekauppaa läntisellä Uudellamaalla HuumeetOn-tilaisuudessa Lohjalla 27.10. Kuvakaappaus tilaisuuden FB-streamauksesta.

Kasvava ongelma on myös nuuskan käytön lisääntyminen. Jopa alakouluikäiset ovat alkaneet välittää nuuskaa kavereilleen.

Samalla avataan ovea rikolliseen toimintaan ja päihdemaailman käytänteisiin, sillä nuuskakauppa muistuttaa pitkälti huumekauppaa. Siihen liittyy esimerkiksi velkaantuminen ja salailukulttuuri, missä vasikointia ei suvaita.

– Nuorille alkaa kertyä salaisuuksia, eivätkä he uskalla kertoa aikuisille, lohjalainen Ankkuri-tiimissä työskentelevä vanhempi konstaapeli Jani Borenius kertoi.

Suomi on digitalisaation kärkimaa valitettavasti myös huumekaupassa.

Erilaiset anonyymiutta varjelevat nettisovellukset helpottavat huumeiden liikkumista. Kauppaa käydään pimeän Tor-verkon lisäksi erilaisten pikaviestinten kautta.

– Suomi on digitalisaation kärkimaa valitettavasti myös huumekaupassa. Huumeet tulevat lähelle helposti, mikä madaltaa kynnystä. Sellaisetkin henkilöt, jotka eivät lähde diileriltä katukaupasta ostamaan huumetta, saattavat kokeilla aineita, joita tilataan verkosta, Borenius kuvasi.

Hän kannusti vanhempia tarkkailemaan nuoren puhelimeen ja tietokoneelle ilmestyviä uusia viestisovelluksia.

Huumeiden velaksi ostaminen ja myynnin aloittaminen oman käytön rahoittamiseksi ovat yleistä. Kauppoihin liittyy yhä enemmän myös nuorilla väkivaltaista velan perintää ja ryöstöjä.

– Olen itse ollut todistamassa tilannetta, jossa Helsingin Kaisaniemenpuistossa on machete-veitsellä leikattiin nuoren poski pois huumeiden ryöstämiseksi, Irti Huumeista ry:n varapuheenjohtaja, rikosylikonstaapeli Jari Kyllönen Helsingin Poliisista kertoi.

Kyllönen kuvasi, miten postitse tilattujen huumeiden vastaanottajaksi saatetaan laittaa täysin ulkopuolinen vastaanottaja, esimerkiksi haja-asutusalueella elävä, heikosti liikkuva vanhus, jonka postilaatikko ei näy talolle ja mistä on helppo käydä nappaamassa oikeanlainen lähetys ennen asukasta.

– Viattomien ihmisten hyväksikäyttö osoittaa sellaista kylmyyttä, jossa mitään keinoja ei kaihdeta.

Huumeiden käytön tunnistaminen on vaikeaa.

Kyllösen mukaan huumeiden käytön tunnistaminen on usein vaikeaa.

– Jos otetaan murrosiän merkit ja päihteiden käytön merkit, niin ne menevät monesti melkein yksiin. Oikeastaan vain siitä voi tunnistaa huumeiden käytön, että ihminen on selvästi päihtynyt, mutta hän ei haise alkoholille, kokenut huumepoliisi totesi.

– En osaa sanoa, kuka selkärepun kanssa kulkevista nuorista on huumeiden käyttäjä, se voi olla alakoululainen, poninhäntäinen tyttö tai 16-vuotias amisnuori.

Vajaa vuosi sitten käsiteltiin Lohjan valtuustossa hyvinvointikertomusta. Vaikka iso osa nuorista voi hyvin, olivat Lohjan kouluterveyskyselyn tulokset surullista luettavaa ja moniin lähikuntiin verrattuna heikompia. Nuorten päihde- ja mielenterveysongelmat ovat viime vuosina pahentuneet, mikä on näkynyt myös kyselyjen tuloksissa.

Päihdeongelmilla on suora yhteys nuorten mielenterveysongelmiin.

Lastensuojelun näkökulmaa tilaisuuteen toi opettajataustainen kaupunginvaltuutettu, lanupe-lautakunnan varapuheenjohtaja Jani Méling (vihr), joka työskentelee valtion koulukotien kehittämispäällikkönä.

– Päihdeongelmilla on suora yhteys nuorten mielenterveysongelmiin. Itse en tiedä, kumpi on muna ja kumpi kana, Méling totesi.

Hän muistutti, miten ihmisen aivot kehittyvät 25-vuotiaaksi asti, ja siksi esimerkiksi kannabiksesta koituu huomattavasti enemmän haittoja nuorille kuin vanhemmille käyttäjille.

Käypähoitosuosituksen mukaan kannabiksen käyttö kaksinkertaistaa skitsofrenian riski, jos käyttö on aloitettu alle 16-vuotiaana tai jos on perinnöllistä alttiutta, kannabis laukaisee helposti esimerkiksi psykoosin.

– Eräs kokemusasiantuntija kuvasi, miksi hän käytti monia aineita samaan aikaan. Kun hän halusi bailata, hän käytti yhtä ainetta, nukkumiseen hän taas tarvitsi toista ainetta ja opiskeluun kolmatta. Kierre oli valmis, jotta hän onnistui pysymään elämässä kiinni, Méling kertoi.

Aikuisten vaikeneminen on hiljaista hyväksyntää.

Lohjan sotelautakunnan varapuheenjohtajan, terveyskeskuslääkäri Ari Mönttisen (kd) mukaan niillä 11-12 -vuotiailla, jotka aloittavat säännöllisemmän päihteiden käytön, on kyse usein hätähuudosta ja huomion herättämisestä, turvallisen aikuisen puuttumisesta.

– Tärkeää on etenkin se, miten vanhemmat suhtautuvat lapsensa päihteiden käyttöön. Iso ongelma on se, että vähätellään tai ei oteta kantaa, kun tiedetään, että joku kokeilee. Aikuisten vaikeneminen on hiljaista hyväksyntää, joka avaa maaperää kokeilemiselle, Mönttinen muistutti.

Koronapandemia on kasvattanut myös kouluterveydenhuollon hoitovelkaa, ja jonot hoitoon ovat pitkiä. Alustajien mielestä varhainen puuttuminen on avainasemassa nuorten ongelmien ja päihteidenkäytön vakavoitumisen torjumisessa.

– Onneksi opiskelijahuollon mitoituksiin on tulossa muutoksia, eli kuraattoreita ja psykologeja lisätään, Méling totesi viitaten eduskunnan käsittelyyn lokakuussa edenneeseen oppilas- ja opiskelijahuoltolain muutokseen.

Tilaisuus järjestettiin Lohjan Kristillisdemokraattisen valtuustoryhmän ja Vihreän valtuustoryhmän yhteistyönä.

– Lohjan hyvinvointikertomuksen valtuustokäsittelyn aikaan huomasimme jakavamme täysin saman huolen, kertoi KD:n kaupunginvaltuutettu Merja Eräpolku.

Tilaisuutta juontanut Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Laura Skaffari kiitteli  kristillisdemokraatteja aloitteellisuudesta tilaisuuden järjestämiseksi.

 

Ylös