– Omaishoitajille parempi tuki ja maksuttomat liikuntapalvelut, Sari Essayah vaatii

21.11.2021 klo 15:00 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaatii omaishoitajien merkityksen huomioon ottamista myös sote-uudistuksessa sekä palkkioiden verovapautta ja maksuttomia kunnallisia liikuntapalveluja sopimusomaishoitajille.

Kristillisdemokraattien Jyväskylän paikallisosaston 50-vuotisjuhlassa puhunut kansanedustaja, puolueen puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa, että sote-uudistuksen yhteydessä on paljon puhuttu hoitajamitoituksesta, hoitohenkilökunnan riittävyydestä ja kotihoidon tilasta.

Myös omaishoitajat ovat Essayah’n mukaan avainasemassa, kun pohditaan henkilökunnan määrää ja terveydenhuoltokustannusten hallintaa.

– Omaishoitajat tuovat omalla erittäin vastuullisella ja raskaalla hoiva- ja hoitotyöllä korvaamattoman panoksen yhteiskunnalle ja vieläpä isoja säästöjä talouteen. Väestön voimakas ikääntyminen tekee omaishoidosta yhä tärkeämmän vaihtoehtoehdon, hän muistuttaa.

KD on myös ajanut omaishoidon palkkioiden verovapautta.

Suomessa on lähes joka kunnassa erilaiset kriteerit omaishoidontuen saannille ja palkkiot vaihtelevat.

Nykyinen kirjava käytäntö ei ole Essayah’n mielestä oikeudenmukainen eikä yhdenvertainen. Omaishoitajien asemaa tulee parantaa ja käytännöt yhtenäistää, jotta omaishoito olisi todellinen vaihtoehto entistä useammalle. Oikea ajankohta tälle parannukselle on sote-uudistus, jossa toki on linjattu käytäntöjen yhtenäistäminen hyvinvointialueen sisällä.

– Samassa yhteydessä on tarvetta lakimuutokselle, jossa sopimusomaishoitajien lakisääteiset vapaapäivät pitää nostaa nykyisestä parista päivästä viiteen päivään kuukaudessa. KD on myös ajanut omaishoidon palkkioiden verovapautta.

– Omaishoitajien asemaa parannetaan myös huolehtimalla omaishoitajien jaksamisesta ja kuntoutuksesta. KD on tehnyt ja saanut tukea ympäri Suomea valtuustoaloitteille, joissa sopimusomaishoitajille esitetään ilmaista pääsyä kunnan uimahalleihin ja kuntosaleihin. Tämän käytännön soisi leviävän ympäri Suomen, Essayah kertoi.

Kristillisdemokraattien tavoitteena on aluevaaliohjelman mukaisesti hyvinvoiva Suomi. Puolue haluaa panostaa lähipalveluihin, nopeaan hoitoon ja palveluihin pääsyyn, tiedolla johtamiseen, sujuviin hoitoketjuihin ja ennaltaehkäisyyn. Myös henkilöstön hyvinvoinnista, alueellisesta demokratiasta ja pienten kuntien äänen kuulumisesta on pidettävä huolta.

Ylös