Sari Essayah tulosillan jälkeen: ”Saimme enemmän aluevaltuutettuja kuin odotimme – ja rutkasti enemmän kuin gallupit lupasivat”

24.1.2022 klo 02:48 Politiikka Kristiina Kunnas

Puheenjohtaja Sari Essayah analysoi vaalitulosta tuoreeltaan vaalien tulosillan jälkeen. – Jos meille ennustetaan kakkosella alkavaa prosenttiosuutta ja saavutamme yli neljän, ei voi olla kuin tyytyväinen, iloinen Essayah pohtii.

– On se vain mielenkiintoista, että Luodossa, Parkanossa ja Rautavaaralla KD nousi suurimmaksi puolueeksi. Huikeita prosentteja tuli myös Pedersöressä ja Kemijärvellä.

Luodon oma poika Peter Östman nousi Pohjanmaan aluevaltuustoon, Parkanossa äänikuningas ja Pirkanmaan tuore aluevaltuutettu on kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kauko Turunen, Kemijärvellä puolestaan ylihammaslääkäri Timo Alaräisänen – koko Lapin kuudenneksi eniten ääniä saanut – sai kansan liikkeelle. Rautavaaralla ääniä KD:lle kahmi vara-aluevaltuutetuksi nousseen Maija Kärkkäisen lisäksi eräs lapinlahtelainen kansanedustaja ja puheenjohtaja.

Essayah jättää vaatimattomana mainitsematta, että myös Lapinlahdella KD saavutti lähes 23 prosentin tuloksen.

Sari Essayah on jäänyt vaali-illan päätteeksi ”lukemaan tilastoja” eli pähkäilemään yllättäviä ja odottamattomia tuloksia järjestöpäällikkö Mikko Rekimiehen kanssa. Kristillisdemokraatit on saavuttanut 4,2 prosentin ääniosuuden ja 57 aluevaltuutettua.

– Tietenkin jännitämme tässä sitä, tuleeko Pirkanmaalle tarkistuslaskennassa viides KD-paikka ja sitä, pitääkö KD kaksi paikkaansa Itä-Uudellamaalla, Essayah toteaa.

Länsi-Uudellamaalla kolmannesta paikasta jäätiin hiuksenhienosti. Kansanedustaja Antero Laukkanen oli pitkään kiinni valtuutetunpaikassa, mutta lopulta hänen oli tyytyminen varavaltuutetun osaan. Lohjalainen lääkäri Ari Mönttinen ja espoolainen lääkäri-kaupunginvaltuutettu Kaarina Järvenpää nousivat aluevaltuustoon, ja saavat varavaltuutetuikseen Laukkasen sekä Mika Poutalan, jotka molemmat istuvat Espoon kaupunginvaltuustossa.

Essayah oli veikkaillut aiemmin päivällä perheensä parissa aluevaalien äänestysprosenttia.

– Taisin heillekin mainita, että viran puolesta olisi sanottava, että 51, mutta oikeasti veikkasin, että 48.

Oikeaan osui Essayah’n pessimistinen veikkaus, sillä äänestämään lähti äänioikeutetuista ainoastaan 47,5 prosenttia. Historiallisissa vaaleissa jäätiin historiallisen alhaiseen äänestysintoon.

Historiallisissa vaaleissa jäätiin historiallisen alhaiseen äänestysintoon.

Vaikeampaa Essayah’lle oli ennustaa puolueen kannatusta.

– Jos tavoittelimme viittäkymmentä valtuutettua, olisi sen saavuttaminen jo melko hyvä tulos. Olin ajatellut, että saisimme 50–51 aluevaltuutettua.

– Mutta kun eilen näytettiin meille jossain ennusteessa vain 43 valtuutettua, tuli mieleen, että haloo – nyt ei kyllä jossain mätsää, Essayah kuvailee.

– Näiden ennusteiden valossa 57 valtuutettua on tosi hyvä tulos. Saimme siis enemmän kuin odotimme ja rutkasti enemmän kuin gallupit lupasivat!

Vaalituloksen jälkeen näyttää siltä, että muutamilla alueilla solmitut vaaliliitot olivat onnistuneet.

– Erityisen iloinen olen siitä, että Kristillisdemokraatteja meni läpi jokaisella hyvinvointialueella.

Erityisen iloinen olen siitä, että Kristillisdemokraatteja meni läpi jokaisella hyvinvointialueella.

– Näissä vaaleissa korostui se, kuinka paljon ja hyviä soteammattilaisia meillä on joukoissamme.

Juuri vaalien alla Essayah ja Pohjois-Savon KD-ehdokkaat olivat kampanjoimassa Kuopion vaalitorilla. Hyisen torin jälkeen oli pakko mennä sulattelemaan itseään sisätiloihin.

– Siinä nauroimme kokeneen lääkärin Björn Cederbergin ja pitkään sotejohtajana toimineen Heli Norjan kanssa, että äkkiäkös pyörittäisimme keskikokoista sotekeskusta näiden ehdokkaittemme voimin.

Essayah onkin Pohjois-Savon hyvinvointialueen viisihenkisessä KD-aluevaltuustoryhmässä melkoisessa sote-joukossa, sillä hänen lisäkseen aluevaltuustoon nousi kolme lääkäriä ja yksi hoitaja: terveyskeskuslääkäri Annukka Ojala, pastori-lääkäri Björn Cederberg, lääkäri ja omaishoitaja Riitta Anttila sekä sairaanhoitaja Sari Kaurala. Varalla ovat sairaanhoitaja-sosionomi Pirjo Backman, kasvatustieteen maisteri, luokanopettaja Hannu Haukka, vakuutusedustaja, yrittäjä ja KD Pohjois-Savon tuore puheenjohtaja Teija Airaksinen, sairaanhoitaja Maija Kärkkäinen sekä eläkkeellä oleva hyvinvoinnin edistämisen johtaja Heli Norja.

Pohjois-Savon äänikuningattareksi noussut Essayah on äänimääräänsä erittäin tyytyväinen. Melko lähellä oli kuudeskin paikka Kristillisdemokraateille.

– Toki olen vaalitenteissä saanut extrajulkisuutta. Mutta kuitenkin ajattelin, että äänet jakautuvat, onhan meillä varsinaisia soteosaajia niin paljon.

– Minä aina pyrin tuomaan hallintoa ja taloutta mukaan. Ehkä se oli sopiva yhdistelmä, Essayah pohtii.

Muiden puolueiden menestyksestä tai keskinäisestä järjestyksestä Essayah ei kovin ihmeesti yllättynyt. Tosin osan kohdalla gallupien vääristymät kummastuttivat hivenen.

– Kun perussuomalaiset tipahtivat ennusteiden jälkeen noin paljon alemmas, on se jossain määrin yllätys.

– Välillä tuntuu työläältä, että me lähdemme punnertamaan jostain kakkosella alkavasta prosentista kohden vaaleja. Siinäkin mielessä tuloksemme 4,2 % on iloinen yllätys.

– En voi kuin olla kiitollinen kaikesta siitä työstä, jota vaalien eteen tehtiin, Sari Essayah kiittää.

 

 

Ylös