”Rakennamme pohjoiseurooppalaista Natoa muiden Pohjoismaiden kanssa” – Eduskunnalta tuki Nato-jäsenyydelle äänin 188-8

17.5.2022 klo 15:34 Eduskunta Samuli Rissanen

Eduskunta on päätynyt Nato-jäsenyyden kannalle äänin 188-8.

KD:n Peter Östmanin mukaan Suomen pitäisi rakentaa muiden Pohjoismaiden kanssa pohjoiseurooppalaista Natoa.

Eduskunta päätyi odotetusti Nato-jäsenyyden kannalle hetki stten pidetyssä äänestyksessä. Natoon hakemista kannatti 188 ja vastusti 8 kansanedustajaa. Poissa oli 3 kansanedustajaa.

Seuraavaksi päätös hakemisesta etenee valtioneuvoston yleisistunnon käsiteltäväksi. Valtioneuvoston odotetaan kokoontuvan jo tänään. Vaikka presidentti Sauli Niinistö on tänään valtiovierailulla, jäsenhakemus saattaa silti lähteä eteenpäin vielä tänään.

Rakennetaan pohjoiseurooppalaista Natoa yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa.

Eduskunta äänesti lopulta ulkoasiainvaliokunnan aamulla valmistuneen Natoa puoltaneen mietinnön ja vasemmistoliiton Markus Mustajärven vastaesityksen välillä. Mustajärven esityksessä Suomi ei hae sotilasliitto Naton jäsenyyttä vaan pysyy myös jatkossa sotilaallisesti liittoutumattomana.

– Vain sotilasliittojen ulkopuolella Suomella on mahdollisuus pysyä suursodan syttyessä sotatoimien ulkopuolella, Mustajärvi totesi.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman kertoi pari minuuttia ennen äänestystä, että KD:n kansanedustajat ovat yksimielisesti äänestämässä Nato-jäsenyyden puolesta. Östman kiitti sekä salissa että valiokunnissa tapahtunutta työskentelyä harvinaisen helpoksi.

– Jos vertaa moneen muuhun asiaan joissa tehdään päätöksiä, hän sanoo.

Millaista politiikkaa Suomen sitten Natossa pitäisi harjoittaa?

– Meidän pitää nyt muodostaa sellainen linja, että me teemme tiivistä yhteistyötä työtä muiden Pohjoismaiden kanssa ja rakennetaan pohjoiseurooppalaista Natoa yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa.

Ylös