”Eläkevirat ovat ongelmallisia” – Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien ryhmä esittää hyvinvointialueen korkeimpia virkoja määräaikaisiksi

19.5.2022 klo 14:40 Politiikka Samuli Rissanen

Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmä jätti aluevaltuuston kokouksessa aloitteen, jossa esitetään hyvinvointialueen korkeimpien virkamiesten määräaikaisuutta.

Valtuustoaloitteen ponsiosan mukaan Satakunnan hyvinvointialueella hyvinvointialuejohtajasta seuraavan tason johtavat viranhaltijat tulee valita virkoihin kuuden vuoden määräajaksi.

Kristillisdemokraattien aluevaltuutettu ja hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan toinen varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärven ideoima valtuustoaloite sai paitsi Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien koko ryhmän tuen, myös allekirjoituksia useista muista valtuustoryhmistä. Valtuustoaloite etenee nyt aluehallituksen ja viranhaltijoiden valmisteluun.

– Kuuden vuoden määräaikaisuudet ovat riittävän sitouttavia viranhaltijoiden kannalta, mutta toisaalta eivät liian pitkiä jaksoja hyvinvointialueen tarpeet ja kehitysvaiheessa olevat rakenteet huomioiden, Ahvenjärvi sanoo.

Julkisella puolella avainpaikoilla niin sanotut eläkevirat voivat olla ongelmallisia.

Hänen mukaansa aloitteen lähtökohtana oli kokemus siitä, että julkisella puolella avainpaikoilla niin sanotut eläkevirat voivat olla ongelmallisia. Yksityiset organisaatiot toimivat ketterämmin, jos tarvetta henkilövaihdoksiin ilmenee.

– Hyvinvointialueen perustamisvaiheessa kuuden vuoden määräaikaisuudet korkeimmille viranhaltijoille ovat siksikin perusteltuja, että johtoryhmätason tehtävien lopullinen määrä ja johtorakenteet tulevat varmistumaan vasta tulevina vuosina, Ahvenjärvi arvioi.

Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja, aluevaltuutettu Anne Holmlund summaa, että kuuden vuoden määräaikaiset virkasuhteet korkeimmille viranhaltijoille olisi johdonmukainen ratkaisu.

– Myös Satakunnan hyvinvointialueen korkein virkamies eli hyvinvointialuejohtaja on valittu kuuden vuoden määräaikaiseen virkaan. Katsomme, että johdonmukaisesti samoilla perusteilla myös seuraavan tason johtavat viranhaltijat tulisi valita määräajaksi, Holmlund kertoo.

 

 

 

 

Ylös