Päivi Räsäsen oikeusprosessit koottiin kirjaksi – Pahimmin lääkäri-kansanedustajaan osui oman ammattikunnan tyrmäys

18.8.2022 klo 09:27 Politiikka Samuli Rissanen

Danielle Miettinen kokosi Päivi Räsänen- Valtakunnansyytetty- kirjaansa poikkeuksellisen oikeusprosessin, joka lähti liikkeelle Räsäsen laatimasta twiitistä kesäkuussa 2019.

”Raamattukäräjiä” on nyt käyty kolme vuotta eikä loppua vielä näy.

Toimittaja ja tietokirjailija Danielle Miettisen uusin kirja seuraa kansanedustaja Päivi Räsäsen elämää vuoden 2019 Pride-tapahtumasta kevääseen 2022.

Tuona aikana Räsäsestä tehtiin useampi rikosilmoitus, jotka etenivät syytteiksi asti ja joita puitiin lopulta Helsingin Käräjäoikeudessa.

Räsästä syytettiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Käräjäoikeus katsoi, että Räsänen ei ole syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan lausumillaan, joita hän on esittänyt homoseksuaalisuudesta.

Tosin vaikka syytteet kaatuivat Käräjäoikeudessa, syyttäjä on kertonut valittavansa tuomiosta  hovioikeuteen. Räsäsen osalta oikeusprosessi siis saattaa jatkua kolmen vuoden veivaamisen jälkeenkin.

Miettinen lähtee kirjassaan liikkeelle siitä, mistä kaikki alkoi: Räsäsen mökiltään kesäkuussa 2019 laatimasta some-viestistä: ”Kirkko, jonka jäsen olen, on ilmoittanut olevansa SETA:n Helsinki Pride 2019 virallinen kumppani. Miten kirkon oppiperusta, Raamattu, sopii yhteen aatteen kanssa, jossa synti ja häpeä nostetaan ylpeyden aiheeksi.”

Räsänen laati kuuluisaksi tulleen päivityksensä ensin Instagramiin ja sitten Facebookiin. Twitteriä varten tekstiä oli hiukan lyhennettävä. Näistä somepäivityksistä käynnistyi ennennäkemättömät mittasuhteet saanut prosessi.

Räsänen on korostanut aiemminkin, että häntä kalvoi ennen kaikkea huoli kirkon opin rapautumisesta, mutta some-viestinsä hän halusi silti osoittaa myös SETA:lle ja Pride-tapahtumalle.

Miettinen tuo kirjassa arvokkaalla tavalla esiin sen, mistä Räsäsen ulostuloissa ja uskonnollisessa vakaumuksessa on kyse.

Vaikka Miettisen kirjan kustantanut Perussanoma Oy on kristillinen kustantaja, on kirjaa varten pyritty kokoamaan kattavasti niin poliisin, oikeuslaitoksen ja median toimintaa kuin myös Räsästä syyttävien henkilöiden ajatuksia. Kirjan sivuilla ääneen pääsee muun muassa Räsäsestä rikosilmoituksia tehnyt pappi Harri Meronen ja toisaalta valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

Miettinen on kirjannut myös Räsäsen kannalta kriittisiä ja rikosilmoituksia poikineita keskusteluja muun muassa Ruben Stillerin keskusteluohjelmasta ja Yökylässä Maria Veitola-tv-jaksosta.

Päivi Räsänen – Valtakunnansyytetty -kirja seuraa kansanedustaja Räsäsen elämää vuoden 2019 Pride-tapahtumasta kevääseen 2022.

Räsäsen oikeusprosessi on ollut julkisuuden valokeilassa ja aiheesta on tehty muun muassa tv-dokumentti, jossa myös Räsästen elämää seurattiin hetkittäin pitkän oikeusprosessin aikana. Myös Miettinen kurkistaa taustalle ja taltioi hetkiä, joihin kameramiehet eivät ole päässeet. Raamattukäräjien nimellä kulkeneen prosessin aikana Räsänen sai viisi lastenlasta, eli  työntäyteistä poliitikon elämää ja löysi tukalissa tilanteissa voimia luonnosta, patikoimisesta ja hiihtämisestä. Aviomiehen ja perheen tuki näyttää ratkaisevalta jaksamisen kannalta.

Miettinen tuo kirjassa arvokkaalla tavalla esiin sen, mistä Räsäsen ulostuloissa ja uskonnollisessa vakaumuksessa on kyse. Räsänen on halunnut käyttää omaa sanan- ja uskonnonvapauttaan, ja myöntää saman oikeuden myös muille.

Kirjasta piirtyy myös kuva ajasta, jossa hanakasti pyritään eristämään ei-toivottuja ihmisiä valtavirrasta. Räsänenkin koki sen some-viestiensä jälkeen: Hän ei ollut toivottu puhuja Kallion kirkossa eikä hänen haluttu astuvan Forssan torillekaan. Kirjassa mainitaan, että Räsäsen eristämistä perusteltiin sillä, että muille haluttiin tarjota ”turvallinen tila” jota Räsäsen läsnäolo olisi uhannut.

Kirja paljastaa myös, että pahiten Räsäsen vei kanveesiin oman ammattikunnan tyrmäys. THL lausui näet moraalisen kannanoton oikeusprosessin aikana. THL:n pääjohtajan ja johtajan allekirjoittamassa lausunnossa Räsänen joutui näkemyksineen marginaaliin.

– Tämän mukaan joskus 50-luvulla joku on viimeksi ajatellut niin kuin minä, kirjassa kerrotaan Räsäsen parahtaneen lausunnon luettuaan.

Räsäselle on myös tulvinut oikeusprosessin aikana tukea ulkomaita myöten ja oikeudenkäyntien saama huomio ulkomailla on ollut vertaansa vailla. Niinpä Räsäsen oikeudenkäyntiä saapui seuraamaan moni ulkomainen mediayhtiö, muun muassa Reuters.

Miettisen kirjan punaisena lankansa toimii sananvapaus; siihen on koottu näkökulmia eri osapuolilta. Tietyllä tavalla kirja raastaa sydäntä ja mieltä: Jokaisen rikkumattomasta ihmisarvosta  on kyse. Se on saanut Räsäsen vastustajat takajaloilleen ja toisaalta Räsäsen itsekin pohtimaan syvästi omia vaikuttimiaan.

Jos jotakin hyvää voisi jatkossa toivoa, niin kenties tätä: Niin konservatiivikristittyjen, mutta myös kaikkien muiden vähemmistöjen, myös seksuaalivähemmistöjen, kannalta olisi tärkeää, että vahva sananvapaus säilyisi.

Siksi Räsäsen parhaillaankin meneillään oleva kiirastuli, oikeusprosessi, on tärkeä ennakkotapaus.

Ylös