”Samassa veneessä” – Eduskunnan köyhyysryhmän puheenjohtaja Antero Laukkanen ja ministeri Krista Kiuru yhtä mieltä budjettirahoituksesta ruoka-aputoimijoille

6.10.2022 klo 19:06 Eduskunta Samuli Rissanen

Lapsiperheköyhyys ja ruoka-apua tarjoavat järjestöt olivat eduskunnan köyhyysryhmän puheenjohtaja Antero Laukkasen mielessä historian ensimmäisenä eduskunnan köyhyyspäivänä.

Tänään on vietetty eduskunnan historian ensimmäistä köyhyyspäivää. Eduskunnalle on esitetty kuva suomalaisesta köyhyydestä, jaettu ravintolan pöytiin tietoa lukuina, jopa ravintola oli mukana talkoissa ja tarjosi ylijäämäruokaa meille kansanedustajille.

– Loistava päivä, eduskunnan köyhyysryhmän puheenjohtaja Antero Laukkanen sanoo.

Hän kertoi eduskunnan kyselytunnilla, että on seitsemän vuoden ajan esittänyt toivetta, ja ymmärtänyt, että koko eduskunta on sen takana, että saataisiin pysyvä määräraha talousarvioon, valtion budjettiin, jossa annettaisiin tuki vähävaraisia auttaville, leipäjonoja ylläpitäville järjestöille.

Samassa veneessä on oltu ja tätä asiaa hoidettu.

– Emme ole tässä onnistuneet. Olemme molemmat tehneet hartiavoimin töitä, arvostan sitä. Mutta kysyn ja pyydän nyt lupausta, hyvä hallitus, kaikilta ministereiltä: sitoudutteko antamaan tämän huikean lupauksen, että tämä asia järjestyy, Laukkanen kysyi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru totesi Laukkaselle, että samassa veneessä on oltu ja tätä asiaa hoidettu.

– Tapasin tänään, jo juuri ennen aloittamistani, jälleen tässä tärkeässä perhe- ja peruspalveluministerin tehtävässäni järjestöjä. Kyllä se on sellainen asia, että me emme edes tajua, kuinka tärkeää työtä yhteiskunnassa tehdään näiden järjestöjen taholta.

– Meillä pitää olla arvostusta ja kunnioitusta niitä ihmisiä kohtaan, jotka auttavat yhteiskunnassa. Täällä välitetään, järjestöt välittävät ihmisistä, ja se on minusta tärkeätä, että teidän porukka sai tänään myös eduskunnassa sitä arvostusta osakseen, Kiuru sanoi.

Hän lupasi jatkaa budjettivääntöä siitä, millä tavalla tämä asia pitäisi saada kuntoon.

Laukkanen muistutti, että yksi köyhyyden koskettavimpia muotoja on lapsiperheköyhyys.

Köyhyyden koskettavimpia muotoja on lapsiperheköyhyys.

– Muistan, kun 90-luvun laman aikana oman yritykseni asiakkaat menivät kolmessa kuukaudessa konkurssiin. Sen seurauksena menetin koko omaisuuteni. Meidän asuntomme ulosmitattiin, tyhjennettiin, ja muutama viikko sen jälkeen löysin lasteni vaatekaapista ruokavaraston.

– Lapset olivat piilottaneet ruokaa, ajatelleet, että se loppuu. Tässä tilanteessa tänään, 2020-luvulla, on kymmeniä, satoja perheitä. Kysyn: mitä toimenpiteitä hallitus on miettinyt — täsmätoimenpiteitä, ei joitakin kymppejä sinne tänne vaan todella vaikuttavaa auttamista — näille lapsiperheille.

Opetusministeri Li Anderssonin mukaan hallitus on päättänyt korotuksista pienituloisten lapsiperheiden etuuksiin ensi vuodelle.

– Sen lisäksi haluan nostaa esille tämän toisen asteen maksuttomuuden, joka on erittäin tärkeä päätös nimenomaan vähävaraisten lapsiperheiden näkökulmasta

– Olen saanut erittäin paljon palautteita perheiltä sen jälkeen, kun tämä maksuttomuus astui voimaan, ja niissä on todettu, kuinka merkittävä vaikutus sillä on ollut perheiden talouden ja toimeentulon näkökulmasta. Tuoreimmassa lukiobarometrissä kävi ilmi, että myöskin nuorten näkökulmasta maksuttomuudella on ollut väliä siinä, että on ylipäätänsä hakeuduttu esimerkiksi lukio-opintojen pariin, Andersson totesi.

Lue lisää köyhyyspäivästä!

Tällainen oli historian eka eduskunnan köyhyyspäivä

Ylös