Kristillisdemokraatit mukaan Ruotsin oikeistohallitukseen – Ruotsidemokraatit jää tukipuolueeksi

14.10.2022 klo 19:30 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Ruotsin parlamenttivaalien suurin voittaja Ruotsidemokraatit jää oikeistohallituksen ulkopuolelle, mutta puolue saa oman toimiston valtioneuvostoon ja toimii hallituksen tukipuolueena. Ulf Kristersson valittaneen pääministeriksi maanantaina.

Ruotsin oikeistohallituksen muodostavat Moderaatit eli maltillinen kokoomuspuolue, Kritillisdemokraatit ja Liberaalit. Syyskuun alkupuolella pidettyjen parlamenttivaalien tuloksena länsinaapurissa vaihtuu valta. Oikeistoblokki sai 349-paikkaisille valtiopäiville 176 edustajaa, kun punavihreälle vasemmistolle tuli 173 paikkaa.

Moderaattien puheenjohtaja Ulf Kristersson sai tehtäväkseen hallituksen muodostamisen. Maanantaina hänet valittaneen pääministeriksi. Vaalien suurin voittaja Ruotsidemokraatit – jota muut puolueet eivät ole aiemmin hyväksyneet yhteistyökumppaniksi – jää toimimaan nyt hallituksen tukipuolueen. Hallituksen muodostavat Moderaatit, Ebba Buschin johtama Kristillisdemokraatit sekä Liberaalit.

Hallitusohjelmaa on sanottu Ruotsissa aiempia yksityiskohtaisemmaksi. Hallitustunnustelijan mukaan tämä kuvastaa maan monia, todella vakavia ongelmia.

Vaalien suurin voittaja Ruotsidemokraatit – jota muut puolueet eivät ole aiemmin hyväksyneet yhteistyökumppaniksi – jää toimimaan nyt hallituksen tukipuolueen.

– Olisimme mielellämme nähneet enemmistöhallituksen, jossa olisimme olleet mukana, totesi Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson lehdistötilaisuudessa.

Puolue saa kuitenkin toimiston valtioneuvostoon ja pääsee vaikuttamaan tukipuolueena hallituksen politiikkaan.

 

 

Ylös