Psykoterapeuttikoulutusta on lisättävä ja siitä on tehtävä maksutonta, KD Naiset vaatii

14.10.2022 klo 08:40 Politiikka Samuli Rissanen

KD Naiset vaatii, että terapeuttikoulutusta lisätään yliopistoissa nopealla aikataululla ja että kouluttautuminen olisi maksutonta.

– Nykyinen monen kymmenen tuhannen hintainen koulutus karsii monia mahdollisia alasta kiinnostuneita hakeutumasta koulutukseen. Tilanteeseen pitää saada korjaus ja nopeasti. Suunnanmuutosta tarvitaan, KD Naiset toteaa kannanotossaan.

Psykoterapian tarpeessa oleville ei ole riittävästi terapeutteja

Suomessa on vakava pula psykoterapeuteista. Koulutus on siirtynyt yliopistojen alaisuuteen jossa sitä järjestetään maksullisena terveydenhuollon ammattihenkilöstön jatkokoulutuksena. Kouluttautuminen on lisäksi erittäin kallista ja valmistumisen jälkeen tulee hakea Valviralta ammattipätevyyden rekisteröimistä. Prosessissa on kuitenkin ollut vakavaa viivettä.

– Terapeuttien pitää odottaa joskus pitkäkin aika ennen kuin pääsee aloittamaan työskentelyn.  Samaan aikaan hoitoa odottavien asiakkaiden määrä kasvaa. Tilanne on sietämätön, KD Naiset huomauttaa.

Niukassa terapeuttitilanteessa asiakkaat ovat vaikeassa tilanteessa. Kelan käytänteiden mukaan asiakas etsii ja valitsee itselleen terapeutin. Sopivaa terapeuttia etsiessään asiakas maksaa niin sanotut kokeilukäynnit itse.

– Tuntuu omituiselta tilanteelta, että heikossa asemassa heikkojen voimavarojen kanssa kamppailevat asiakkaat joutuvat itse etsimään terapeuttia. Siis terapeuttia jota ei ole.

Psykoterapeuttikoulutus on terveydenhuollon ammattihenkilöstön jatkokoulutukseen verrattavaa täydennyskoulutusta ja edellyttää hakijalta mielenterveysalan tai sitä vastaavaa asiakastyön työkokemusta sekä soveltuvaa terveys- tai sosiaalialan taustakoulutusta.

Ylös