”Hedelmien ja kasvisten arvonlisäveroa laskettava” – Sari Essayah uskoo, että toimenpide lisäisi tuoreiden vihannesten ja hedelmien kysyntää

10.1.2023 klo 14:02 Politiikka Samuli Rissanen

Hevi-tuotteiden hintojen alentaminen ei johtaisi Essayahin mukaan merkittävään verotuottojen alentumiseen, mutta lisäisi terveellisten tuoreiden vihannesten ja hedelmien kysyntää.

– Veronkevennyksestä hyötyisivät myös kotimaiset tuottajat kysynnän lisääntyessä. Uudistuksella olisi näin ollen myös positiivisia kansantaloudellisia ja työllistäviä vaikutuksia, Essayah sanoo.

Kristillisdemokraatit on esittänyt kasvisten ja hedelmien arvonlisäveron laskemista 14 prosentista 10 prosentin verokantaan. KD:n aiemminkin esittämä alv-ale keventäisi osaltaan ruokakassin hintaa ja helpottaisi ruuanhinnan historiallisesta noususta kärsiviä kuluttajia.

Verotuksella voidaan ohjata kuluttajien valintoja myös kohti terveellisempiä ja kestävämpiä valintoja

– Toki verotuksella voidaan ohjata kuluttajien valintoja myös kohti terveellisempiä ja kestävämpiä valintoja, Essayah toteaa.

Elintarvikkeiden hintojen noustessa suomalaiset ostavat yhä vähemmän terveellisiä kasviksia ja hedelmiä. Elintarvikkeiden verotus Suomessa on korkea verrattuna muihin EU-maihin. Erityisen kipeästi terveellisten kasvisten ja vihannesten hinnan nousu iskee pienituloisten ja vähävaraisten lapsiperheiden kukkaroon.

 

 

 

Ylös