Liian lyhytnäköinen politiikka kostautuu – Peter Östman muistuttaa, että jos haluamme talouden olevan kunnossa jatkossa, on elettävä tulojen mukaisesti nyt

24.1.2023 klo 15:26 Politiikka Samuli Rissanen

– Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta seuraavien sukupolvien Suomi nojaa edelleen sivistykseen, ahkeruuteen, hyvinvointiin, demokratiaan, sisuun ja arvoihin, jotka kestävät myös maailman järkkyessä, Peter Östman sanoo.

Eduskuntavaaleihin on alle kymmenen viikkoa, kun hallituksen tulevaisuusselonteko saapui eduskuntaan.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman arvioikin, ettei vuoropuhelua asiasta ehditä hallituksen ja eduskunnan välillä enää juurikaan käydä, vaan sen paikka siirtyy pian vaalitentteihin ja sitä myötä seuraavan eduskunnan ja hallituksen asiaksi.

– Vaikka maailma onkin muuttunut hallituskauden aikana, on käsittämätöntä, että selonteko saapuu eduskuntaan vasta nyt. Tästä toivon pääministeriltä selitystä, Östman sanoo.

Aikataulu asettaa hänen mukaansa tulevaisuusvaliokunnan täysin epäreiluun asemaan, kun se joutuu käsittelemään yhden vaalikauden merkittävimmistä kokonaisuuksista kiireellä.

On kyse perusasioista – jos haluamme, että talous on kunnossa huomenna, on tänään elettävä tulojen mukaan.

Selonteossa esiintuilleista tulevaisuuden skenaarioista tuskin yksikään toteutuu sellaisenaan, mutta ne ovat hyvä työkalu ennakointiin ja varautumiseen.

Toisaalta monet kehityskulut etenevät, toimimmepa miten tahansa. Esimerkiksi teknologisoituminen tapahtuu joka tapauksessa ja tekoälyn käyttö mullistaa maailmaa.

– Voimme vaikuttaa vain siihen, miten ja mihin sitä käytetään. Meitäkin enemmän näitä päätöksiä tekevät seuraavat sukupolvet. Siksi on varmistettava, että koulutusjärjestelmämme varustaa tällaista tulevaisuutta ja vastuuta varten, olemaan hyvän puolella. Rengistä ei saa tulla isäntää, eikä moraalia ja etiikkaa voi ulkoistaa roboteille, Östman muistuttaa.

Hänen mukaansa nykyisen hallituskauden perintö on huono erityisesti velkakierteen vuoksi.

– Liian lyhytnäköinen politiikka johtaa ajattelemattomiin ratkaisuihin, jotka kostautuvat myöhemmin. On kyse perusasioista – jos haluamme, että talous on kunnossa huomenna, on tänään elettävä tulojen mukaan.

– Jos haluamme, että huomisen Suomessa on osaamista ja sivistystä, on koulutukseen panostettava nyt. Jos haluamme, että tulevatkin sukupolvet saavat syödä puhdasta kotimaista ruokaa, emme saa huonoilla päätöksillä tai päättämättömyydellä tuhota suomalaisen maatalouden toimintaedellytyksiä, Östman listaa.

Hän kerto olevansa kahden pojan isä ja seitsemän lapsen isoisä ja ajattelevansa usein lastenlapsiaan ja sitä, millaisessa maailmassa he joutuvat pärjäämään.

– Kun maailma järkkyy, ei huoli ole miten meidän käy, huoli on, miten heidän käy. Emme kuitenkaan voi rakentaa tulevaisuutta pelon kautta. Sen sijaan meidän on annettava nuorille eväät elämään muuttuvassa maailmassa.

– Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta seuraavien sukupolvien Suomi nojaa edelleen sivistykseen, ahkeruuteen, hyvinvointiin, demokratiaan, sisuun ja arvoihin, jotka kestävät myös maailman järkkyessä.

Ylös