”Startup-yritysten menestys hyödyttää valtiontaloutta” – Vaasan kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Tomi Kaunismäki panostaisi nuoriin, kasvuhakuisiin yrityksiin

15.2.2023 klo 14:13 Politiikka Samuli Rissanen

– Jos edes muutama uusi startup-yritys kykenee luomaan uuden menestystarinan Suomessa, ovat hyödyt valtiontaloudelle merkittäviä, Tomi Kaunismäki sanoo. Hyviä esimerkkejä tästä ovat muun muassa entiset startup-yritykset kuten Nokia, Kone, Supercell ja Wolt.

Vaasan kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Tomi Kaunismäki toivottaa startup-yritykset avuksi valtion velkaantumisen taittamiseen.

Viime vuonna valtion korkomenot olivat noin 840 miljoonaa euroa. Tänä vuonna summa on kolminkertainen eli noin 2,6 miljardia euroa. Tänä vuonna on valtion etsittävä lähes 2 miljardia lisää rahaa pelkkiin kasvaneisiin korkokuluihin.

– Vaikka leikkauksia tehdään, on valtion kasvavia menoja silti vaikea hillitä. Väestö vanhenee ja tarvitsee entistä enemmän sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Toisaalta syntyvyys on historiallisen alhaisella tasolla ja pienenevien ikäluokkien vuoksi työssäkäyvien veronmaksajien määrä vähenee entisestään.

– Julkisia palveluja on pakko leikata, koska valtion menot ovat tuloja suuremmat. Ei voida tuudittautua siihen, että talouskasvu hoitaisi velkavuoren, koska lähivuosina kasvua ei ole näköpiirissä, Kaunismäki sanoo.

Suomi tarvitsee jostakin lisää tuloja.

Suomi tarvitsee jostakin lisää tuloja.

– Yksi ratkaisu olisi panostaa startup-yrityksiin. Startup-yritys on usein nuori yritys, joka haluaa kasvaa voimakkaasti ilman, että yrityksen kulut nousevat samassa suhteessa. Tällaisissa yrityksissä piilee suuri kasvun mahdollisuus, mikä tarkoittaa parhaimmillaan suurta määrää veroeuroja valtion kassaan.

Jotta startup-yrityksiä syntyisi Suomeen mahdollisimman paljon, pitää kyetä houkuttelemaan myös ulkomaisia osaajia.

Tässä maahanmuutto itsessään ei ole Kaunsimäen mukaan ratkaisu, vaan tarvitaan ihmisiä, joilla on yritysideoita tai erityisosaamista startup-yritysten tarpeisiin.

Kaunismäki muistuttaa, että kasvuhakuisille yrityksille on luotava otolliset olosuhteet. Ulkomaisten osaajien ja työntekijöiden arkielämää on sujuvoitettava, tutkimus- ja kehitysmenoja on nostettava ja lainsäädäntöä sekä verotusta on tarkasteltava startup-yritysten näkökulmasta.

– Ulkomaisten osaajien houkuttelussa auttaa byrokratian helpottaminen, sillä haasteet saattavat olla myös hyvin arkisia. Pankkitilin avaaminen voi viedä pitkän aikaa Suomessa. Myös perheen saaminen Suomeen saattaa kohdata turhia hankaluuksia, eikä esimerkiksi lasten koulunkäynnin aloittaminen kesken lukuvuoden onnistu aina kitkatta.

 

Ylös