Uudenmaan KD-ehdokas Jukka Palokangas, Kirkkonummi: ”Pienten lasten kotihoidolle kunnianpalautus!” 

14.3.2023 klo 15:44 Henkilöt Kristiina Kunnas

Pitkän uran ekonomistina tehnyt suuren perheen isä Jukka Palokangas jäi vuoden alussa kokonaan pois päivätöistä, ja toimii nyt hallitusammattilaisena (HHJ) pk-yrityksissä. Lisäksi alkoi jotain ennen kokematonta: elämän ensimmäinen eduskuntavaalikampanja.

– Itse asiassa työmuutos ei niin suuri ollutkaan, Jukka Palokangas toteaa.

– Jo ennen pandemiaa olin suosinut etätöitä ja olin omasta halusta tehnyt kolmipäiväistä työviikkoa jo vuoden verran.

Politiikka sen sijaan tuli nyt enemmän kuin ryminällä mukaan arkeen. Se oli toki kiinnostanut jo pidempään. Palokangas työskenteli valtiovarainministeriössä, kun hänen kotipaikkansa Kirkkonummi lanseerasi Suomen ensimmäisenä kuntana käyttöön palvelusetelin.

– Poikkihallinnollinen ministeriöhanke sai potkua Kirkkonummen sosiaalilautakunnan puheenjohtajuudestani.

Viime seurakuntavaaleissa Palokangas menestyi erinomaisesti. Kirkkovaltuuston kokouksessa ja muuallakin alkoi tulla ehdotuksia valtakunnan politiikkaan lähtemisestä.

Lopulta päätös syntyi muutamassa päivässä. Tunsin kristillisdemokraatteja ennestään. Tämä oli minulle oikea porukka.

– Lopulta päätös syntyi muutamassa päivässä. Tunsin kristillisdemokraatteja ennestään. Tämä oli minulle oikea porukka, kertoo Uudenmaan KD-ehdokas.

Ehkä kaikkein kiivaimmin – jos näin voi hyvin asiallisesti ja diplomaattisesti esiintyvästä Palokankaasta sanoa – hän on puhunut lasten kotihoidon puolesta.

– Alle kolmivuotiaiden hoito kotona kaipaisi kunnianpalautuksen! Nykyinen perhepolitiikka viestii, että työtä tehdään vain silloin, kun ollaan kodin ulkopuolella. Yhteiskunta ohjaa viemään jo alle yksivuotiaat päiväkotiin. Perheille pitää antaa vapaus valita. On hieno homma, että isilläkin on sama mahdollisuus.

Ekonomistina hän kantaa suurta huolta julkisen talouden velkaantumisesta.

– Pienimpien lasten kotihoito säästää veronmaksajien rahoja. Kunnallinen päiväkotipaikka pääomakuluineen maksaa yhteiskunnalle jopa 2 000 euroa kuukaudessa, kun kotihoidon tukea maksetaan perheille Suomessa keskimäärin vain 400 euroa kuukaudessa. Vanhemmilla täytyy olla melkoiset tulot, jotta he voisivat maksaa veroillaan päiväkotihoidon.

Palokangas on puhunut asiasta niin blogissaan kuin myös Länsiväylässä ja Kirkkonummen Sanomissa julkaistuissa kannanotoissaan.

– KD:llä on hirveän hyvä ehdotus 1 000 euron vaunurahasta jokaisesta syntyneestä lapsesta.

– Nostaisin myös kotihoidon tuen tuhanteen euroon kuukaudessa. Meidän pitää ottaa todella vakavasti syntyvyyden romahtaminen.

Nostaisin myös kotihoidon tuen tuhanteen euroon kuukaudessa. Meidän pitää ottaa todella vakavasti syntyvyyden romahtaminen.

Palokangas arvostaa kristillisen perinnön merkitystä ja aitoa suvaitsevaisuutta. Jokainen ihminen on yhtä arvokas.

– Mutta tavattoman murheellista on kristillisten arvojen mureneminen koulumaailmassa, työelämässä, mediassa ja lähes kaikkialla, mukaan lukien kirkko ja eduskunta, hän pohtii.

Vaalitilaisuudet vievät häntä Kirkkonummen ja Nurmijärven kirjastoihin, kotien tupailtoihin sekä paneeleihin.

– Sain vaalitiimiini eri puolilta Uuttamaata runsaasti tukijoita, hän kiittelee.

– Myös sometan ja teen podcasteja. Kotisivuiltani voi nähdä, että kampanjani on miksaus kaikkea.

Hän toimi 1990-luvun laman aikaan valtiovarainministeriön budjettiosastolla.

– Silloin mietittiin, miten leikataan menoja. Sama on edessä nyt. On toimittava mahdollisimman viisaasti, aiemmista virheistä oppien ja vähintään kahden vaalikauden aikana.

– Samaan aikaan on edistettävä talouskasvua, yritysten investointeja ja tuottavuutta. Niiden kautta syntyy kasvavasti verotuloja, jos saamme aikaan kasvua, Palokangas muistuttaa.

Jukka Palokangas – KD-eduskuntavaaliehdokas Uudellamaalla numerolla 179

• 59V.
• NAIMISISSA, 11 LASTA
• ASUU KIRKKONUMELLA
• VALTIOTIETEIDEN MAISTERI
• HALLITUSAMMATTILAINEN, MÖKKIEN VUOKRAAJA
• TOIMINUT EKONOMISTINA MM. SUOMEN PANKISSA, VM:SSÄ, VATT:ISSA JA TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY:SSÄ
• KIRKKONUMMEN KIRKKOVALTUUSTON JA SEURAKUNTANEUVOSTON JÄSEN, KIINTEISTÖLAUTAKUNNAN PJ
• HARRASTAA LIIKKUMISTA, VENEILYÄ, PELAA JA VETÄÄ SÄHLYÄ NUORTEN KANSSA

Jukka Palokangas, vaalit 2023

– Jos politiikasta tai eduskunnasta jäisivät kristilliset arvot pois, olisi se vain yhtä tyhjää kolinaa, Jukka Palokangas muistuttaa.

 

 

Ylös