”Ylöspäin mennään” – Sari Essayah on saanut puolueelleen uusia äänestäjiä ja kenties kaivatun edustajan Helsingistä

2.4.2023 klo 20:36 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien ääniosuus ennakkoäänistä on 4,4 prosenttia. Helsingistä on ennakkoäänten mukaan tulossa lisäpaikka pastori ja kaupunginvaltuutettu Mika Ebelingin myötä.

Sari Essayah arvioi etukäteen, että kristillisdemokraatit on saanut näissä vaaleissa aivan uusia äänestäjiä. Essayah juhlii kristillisdemokraattien vaalivalvojaisissa Helsingin Alppitalossa sijaisevassa KD:n puoluetoimistolla.

– Ylöspäin ollaan menossa. Tällä hetkellä johdetaan ennakkoäänissä viime kertaan verrattuna, Essayah sanoo.

KD on saamassa vaalivoiton ja kannatus on kasvanut viime vaaleista. Helsingistä olisi ennakkoäänten laskennan mukaisesti tulossa yksi lisäpaikka. Pastori ja kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling olisi menossa läpi KD:n, Keskustan ja Korjausliikkeen muodostamasta vaaliliitosta.

Kristillisdemokraattien läpimenijät ovat näillä näkymin puheenjohtaja Sari Essayah Savo-Karjalasta, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen Hämeestä, kansanedustaja Sari Tanus Pirkanmaalta, yrittäjä, entinen pikaluistelija Mika Poutala Uudeltamaalta, kansanedustaja Peter Östman Vaasan vaalipiiristä sekä uutena Mika Ebeling Helsingistä.

Ennakkoon äänesti liki 40 prosenttia äänioikeutetuista suomalaisista.

Ennakkoäänten perusteella Kokoomus (20,8) ja Sdp (20,7) ovat aivan tasoisssa. Perussuomalaiset (18,6) on selvästi kolmonen.

Keskusta (12,3) ottaa näissä vaaleissa pahimman kannatusiskun. Vasemmistoliiton (8,0) ja Vihreät (7,3). Rkp on jäämässä 3,8 prosentilla Kristillisdemokraattien taakse. Liike Nyt on kerännyt 2,0 prosenttia ennakkoäänistä.

Illan aikana puolueiden puheenjohtajia odotetaan eduskunnan Pikkuparlamenttin, jossa on kotimaista ja ulkomaista mediaa runsaasti paikalla seuraamassa vaalien tulosiltaa.

Äänten lasku etenee koko maassa siten, että tulos saadaan ensimmäiseksi pieniltä äänestysalueilta ja viimeiseksi tulos valmistuu suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä.

 

Ylös