Presidentti Niinistö avasi kautensa viimeiset valtiopäivät: ”On opittava ymmärtämään liittolaisia ja liittolaisuutta”

13.4.2023 klo 14:21 Eduskunta Kristiina Kunnas

Tasavallan presidentille Sauli Niinistölle valtiopäivien avajaiset olivat hänen presidenttukausiensa viimeiset – ja samalla Nato-Suomen ensimmäiset.

Presidentti Niinistö pääsi avaamaan valtiopäivät Natoon liittyneessä Suomessa, kuten hän pari viikkoa aiemmin pitämässään puheessa uumoili.

– Minulle Nato näyttäytyy ensisijaisesti jäsentensä alueen koskemattomuuden takaajana ja  järkähtämättömänä ennaltaehkäisevän pelotteen luojana. Se näyttää tehonneen. Liittokunnan alueella on vallinnut rauha koko sen olemassaolon ajan.

– Niin merkittävä kuin Nato-jäsenyys onkin, kaikkea se ei ratkaise. Ensisijaisen vastuun turvallisuudestamme kannamme yhä itse. Siellä missä tunnistamme aukkoja tai haavoittuvaisuuksia, ne on paikattava.

Niinistö toivoi, että valmiuslain käynnissä oleva uudistamistyö etenee tällä vaalikaudella joutuisasti.

Niinistö toivoi, että valmiuslain käynnissä oleva uudistamistyö etenee tällä vaalikaudella joutuisasti.

– Erilaisiin turvallisuusuhkiin on vastattava erilaisten keinojen yhdistelmillä, hän muistutti.

Pitkän politiikan uran kansanedustajana, puolueen puheenjohtajana, valtioneuvoston jäsenenä sekä puhemiehenä tehnyt tasavallan presidentti antoi puheensa lopuksi jaksamis-ohjeen tuoreelle eduskunnalle.

– Sallinette vaatimattoman neuvon. Tulette olemaan tulevina vuosina työssänne kovilla. Rohkaisen teitä pitämään huolta itsestänne, sekä henkisestä että fyysisestä jaksamisestanne. Vaikkapa vanhan sanonnan ’ylös, ulos ja lenkille’ muodossa.

– Eikä  varmaan olisi pahitteeksi levittää liikunnan tärkeyden sanomaa laajemminkin sinne kotikentille, Niinistö toivoi.

Ylös