”Suuri kunnia olla vaativassa tehtävässä” – Kansanedustaja Sari Tanus on Säätytalolla sotu-jaoston puheenjohtaja

12.5.2023 klo 11:19 Politiikka Samuli Rissanen

Viikon KD-Kompassi-ohjelmassa haastateltavana oleva Sari Tanus kertoo, miten politiikan keinoilla voisi vastata taantuman nousevien hintojen ja kustannusten aiheuttamiin ongelmiin. Hän on muistuttaa myös arvojen kriisistä, joka voi olla jopa kriiseistä pahin.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanuksen kolmas eduskuntakausi on alkanut hallitusneuvotteluilla Säätytalolla. Hän on vaativassa tehtävässä sosiaaliturvaa käsittelevän jaoston puheenjohtajana.

Tanuksen mukaan Säätytalolla on todellakin puitteet kunnossa: hallitusneuvotteluja käydään upeassa ympäristössä, vanhassa historiallisessa talossa.

– Itselleni on iso kunnia, että minut on kutsuttu sosiaaliturvajaoston puheenjohtajaksi, jossa käsitellään laajasti työtä ja hyvinvointia.

Tanus työskentelee Säätytalossa muissakin reformipöydissä.

– Se on vaativa, iso työrupeama, hän kertoo hallitusneuvotteluista, joissa vallitsee radiohiljaisuus eli tietoja neuvottelujen asiasisällöstä ei vuodeta julkisuuteen.

Tanus on asettanut riman itselleen ja kolmannelle edustajakaudellaan korkeammalle.

– Kun on kaksi kautta takana ja kolmas kausi menossa, niin sitten jo tietää varsin paljon eri asioista ja eri valiokuntien työstä ja yleensäkin eduskunnan toiminnasta, hän toteaa.

Ajat ovat hyvin vaativat: eläminen on kallistunut ja hinnat kautta linjan kallistuneet ja jokaisella yhteiskunnan sektorilla on haasteita.

Tanuksen mukaan ihmisten pitää tulla työllään toimeen ja yrittäjyydelle on luotava suotuisat olosuhteet.

– Toivon mukaan Suomi näkee vielä ne päivät, jolloin myös vienti lähtee kunnolla vetämään ja että monet yritykset pääsevät laajentamaan toimintaansa ulkomaille ja saamme tärkeitä euroja myös ulkomailta.

Tanus on myös tunnettu edustajana siitä, että hän on tehnyt lukuisia lakialoitteita, joista osalle hän on keräänyt laajan kannatuksen eduskunnassa yli puoluerajojen.

Kun Tanus pyrki ensimmäiselle kaudelleen vuonna 2011, hän oli juuri kerännyt allekirjoituksia Omantunnonvapaus-kansalaisaloitetteeseen. Se tarkoitus oli taata terveydenhuollossa työskenteleville oikeus olla osallistumatta elämän lopettamiseen eettisistä tai uskonnollisista syistä. Valitettavasti lakihanke on sen jälkeen hautautunut valiokuntaan eikä se edennyt viime kaudellakaan.

– Itse pidän tärkeänä, että Suomessa, niin kun lähes kaikissa muissa Euroopan maissa, ihmiset voivat opiskella ja tehdä työtä omantunnonvapaudesta käsin eli näkemyksiä  elämän ja kuoleman kysymyksistä voidaan kunnioittaa.

– Toivoisin, että Suomessakin tämä toteutuisi. Meillä on pula hoitajista ja lääkäreistä, joten on erittäin tärkeää, että kaikkien potentiaali saadaan käyttöön.

Nykyinen arvojen kriisi saattaa Tanuksen mukaan olla yksi pahimmista kriiseistä siinä mielessä, että Suomea aikanaan rakennettiin kestävien kristillisten arvojen pohjalta, mutta nyt on kasvamassa sukupolvia, jotka eivät välttämättä tiedä tästä perustasta.

Sen lisäksi mukaan on tullut vieraitakin virtauksia.

– Todennäköisesti yksi syy siihen, minkä takia meidän nuoret ovat hukassa, on ehkä siinä, että ei enää muisteta, että meistä jokainen riippumatta iästä, taustasta tai varallisuudesta on ainutkertaisen arvokas eikä kukaan ole toista edellä. Olemme samalla viivalla kaikki.

– Kristinuskon vahva sanoma on, että meillä on elävä Jumala, johon me saamme tilanteessa kuin tilanteessa turvautua eikä hän ole sen kauempana kuin huokaisun päässä.

Ohjelman lopuksi Tanus toivottaa kaikille siunattua äitienpäivää.

– Olen saanut olla äitinä ja ajattelen, että se on kyllä maailman upein asia. Kiitokset myös omille pojilleni siitä, että olen saanut olla äiti.

Kuuntele Sari Tanuksen koko haastattelu KD-Kompassiohjelmassa Radio Deillä lauantaina 13.5. klo 12.50.

Ylös