KD Naisten kunniajäsen Anneli Louneva 80-vuotias – Vauhti ei hiljene

2.10.2023 klo 11:40 Henkilöt Kristiina Kunnas

– Lakkasin miettimästä, mitkä tehtävät sopivat naiselle, mitkä miehelle. Niin elämästä on tullut täyttä, kuvaa 80-vuotisjuhliaan juuri viettänyt helsinkiläinen monitoiminainen Anneli Louneva.

Anneli Louneva pohtii, että jotkin asiat muuttuvat ikääntymisen myötä.

– On se niin, että nyt katselee enemmän taaksepäin kuin eteenpäin. Mutta kun olen tehtävän saanut, olen luvannut sen hoitaa 100-vuotiaaksi saakka, hän naurahtaa.

Elämä on edelleen hektistä. Energisellä Lounevalla on monta virkaa, sillä hän kuuluu useaan järjestöön ja toimii ainakin viidessä sekä on lisäksi aktiiviseurakuntalainen. KD Naisissa hän on kunniajäsen, onhan hän ollut naisjärjestön toiminnassa jo viidettä vuosikymmentä.

Anneli syntyi Korpiheten perheeseen Kajaanin synnytyslaitoksella syyskuun lopulla sotavuonna 1943. Isä oli kauppias ja pesunkestävä kommunisti – tosin myöhemmin isäkin tuli uskoon. Pieni Anneli vietti paljon aikaa toisen mummonsa luona.

– Mummo opetti, että Jeesus rakastaa kaikkia, erityisesti lapsia. Jokaisella on oma suojelusenkeli, joten pelätä ei tarvitse. Enkä olekaan koskaan sen jälkeen pelännyt!

Myös auttamisen Anneli oppi jo lapsena, sillä toiset isovanhemmat sairastivat vakavasti reumaa ja syöpää.

Auttamisen Anneli oppi jo lapsena.

– Jouduin auttamaan sairaita isovanhempiani ja samalla pikkuveljeäni. Tein töitä ja opin vastuuseen jo aivan pikkutyttönä. Asenne, etten koskaan kävele kenenkään kärsivän tai nälkäisen ohi, lähti sieltä.

Anneli sai pienet eväät. Lähtiessään kotoa oppikouluun hän sai vain 50 markkaa. Oli koulutettava itse itsensä.

Keskikoulun jälkeen hän tuli Helsinkiin verovirastoon töihin. Huomatessaan, että eteenpäin päästäkseen pitäisi olla ylioppilas, hän päätti ruveta lukemaan. Hän haki Kallion kirjastosta kirjan ja opiskeli yhden vuosikurssin kerrallaan ennen kuin haki seuraavan kirjan. Toiset epäilivät, ettei siitä mitään tule.

–  Minä ajattelin, että yritän kerran, sitten toisen ja vaikka vielä kolmannenkin, mutta ylioppilaaksi pääsen.

Sinnikkyys palkittiin ja Annelista tuli itseoppineena ylioppilas Mäkelänrinteen yhteiskoulusta.

Avioliittoon hänellä ei ollut mitään kiirettä. Hän oli kova tanssimaan ja niin hyvä, että välillä kolmekin nuorta miestä oli pokkaamassa samaan aikaan.

– Ajattelin nuorena, että en halua sitoutua! Oli paljon kavereita ja paljon töitä.

Sinkkunaisen elämässä tapahtui suuri käänne 1978. Hän sai kokea uskoontulon.

–  Löytäessäni Vapahtajan minusta tuli rukoilija ja seurakunnasta minulle tärkeä.

Iso elämänmuutos oli myös päätyminen toimimaan matkaoppaana NMKY:ssä. Tämä jakso kesti yli neljännesvuosisadan.

Hän oli jo verotoimistossa perustanut matkailukerhon. NMKY:n matkaoppaana retket veivät milloin kotimaan milloin ulkomaiden kohteisiin: Kuhmon kamarimusiikkijuhlat, Savonlinnan oopperajuhlat, luostariretket, Valamo, Lappi, Birgittalaisluostari, joulu- ja pääsiäismatkat – ja tietenkin pyhät paikat Israelissa, Egyptissä ja Kreikassa.

– Jos tykkäsivät matkoistani, saattoivat ostaa retket jo etukäteen kausiohjelman nähdessään, Louneva kertoo.

– Aluksi epäilin itseäni ja ihmettelin, miten voisin siellä olla, kun onhan se Nuorten miesten kristillinen yhdistys.

Merkittävä oivallus oli huomata, että nainenkin voi olla apostoli – kuten Apostolien tekojen Lydia.

– Sain ihmeellisiä hengellisiä kokemuksia. Olen ollut siunattu. Ymmärsin, että nainen voi tehdä samoja tekoja. En enää miettinyt, mikä sopii naiselle mikä ei! Koskaan minua ei ole pilkattu uskoni vuoksi eikä syrjitty naisena. Minullakaan ei ole oikeutta arvostella toisia, vaan ainoastaan rakastaa lähimmäisiä, Louneva pohtii.

Koskaan minua ei ole pilkattu uskoni vuoksi eikä syrjitty naisena.

Kristillisdemokraatteihin (silloiseen Suomen Kristilliseen Liittoon) hän liittyi pian hengellisen heräämisen jälkeen.

– Painelin Töölönkadulle puoluetoimistoon. Siellä Eila Hörkkö kyseli, tulinko liittymään jäseneksi. Sanoin, että ensin pitää tietää mikä tämä on. Hörkkö totesi, että sitoutumattomanakin voi lähteä ehdokkaaksi.

Ilmari Helimäki pyysi Annelin radio-ohjelmaan. Siihen aikaan puolueen tunnettuutta pyrittiin laajentamaan kristillisessä radiossa ja televisiossa. Eino Pinomaa veti toimintaa. Louneva opiskeli, miten ohjelmia tehdään ja alkoi tehdä niitä. Haastateltavina oli myös muuan Seppo Juntunen, sittemmin kovin tunnettu rukoilija-pastori.

Vuonna 1981 Anneli Louneva muutti upouuteen Länsi-Pasilaan.

– Olen alkuasukas, hän nauraa.

Lounevalla on ollut monenlaisia luottamustehtäviä ja edustustehtäviä osastotasosta alkaen  ja KD:ssä aina puoluevaltuustoon saakka sekä KD Naisissa naispiirin ja liittohallituksen edustajana NJKL:ssä ja NYTKIS RY:ssä, jota hän on ollut edustamassa myös Euroopan Rakennerahaston seurantakomiteassa viitisen vuotta.

Hän on edelleen Helsingin Väestönsuojeluyhdistyksen jäsen ja sen naistoimikunnan jäsen sekä kutsuvieraana sitä kautta myös Naistenvalmiusliiton  ja Pelastusliiton tilaisuuksissa. Hän on saanut myös Pelastusliiton ansioristin. HNMKY myönsi hänelle Aarre Lauha -mitalin 75-vuotistunnustukseksi 2018. Sitä ennen huomionosoituksen olivat saaneet tasavallan presidentit Urho Kekkonen 1977 ja Sauli Niinistö 2015. Pro Diaconia -mitalin Louneva vastaanotti tammikuussa 2022.

Anneli Louneva on Pro Diaconia -mitalin vastaanottotilaisuudessa.

Töölön seurakunnassa hän on luottamushenkilö. Siellä on niin paljon vapaaehtoistehtäviä kuin vain ehtii ja haluaa tehdä.

– Siitä olen suuresti kiitollinen kirkkoherralle ja koko seurakunnalle.

Kaikille kristityille 80 vuotta täyttävä Louneva antaa oivallisen neuvon.

– Ei meistä itsestämme kannata mitään puristaa, mutta meillä on Jeesus, joka on paras lääke ja lääkäri. Jos ahdistaa tai puristaa mieltä, rupea kiittämään Jeesusta – silloin vihollinen panee kädet korville ja lähtee pois, ei kestä sitä kuunnella, Louneva ohjeistaa.

– Ei ole yhtään sellainen tunne, että elämän olisi pitänyt mennä toisin. Olen saanut olla terveenä, Louneva kiittää.

Vauhti ei hiljene. Eikä pidäkään, sillä satavuotiaaksi on vain parikymmentä vuotta!

 

Anneli Louneva

Anneli Louneva on 12-lapsisen suurperheen toiseksi vanhin. Hän avioitui miehensä kanssa vasta keski-ikäisenä vuonna 1998. – Kodissa aina tuli uusia lapsia hoidettavaksi, lisää ja lisää. Sieltä saakka olen suojellut pienempiä ja heikompia. Sanoin Jumalalle, että haluan seurata sinua, mutta jos minä saisin lapsia, niin en voisi hoitaa muita tehtäviä. Varjeletko minua sillä tavalla, en sanele, mutta pyydän, jos voisit sallia niin! Louneva kertoo.

Anneli Louneva 80

• syntyi 25.9.1943 Kajaanissa

• helsinkiläinen vuodesta 1967

• naimisissa vuodesta 1998

• verovirkailija

• toiminut 27 vuotta HNMKY:n matkaoppaana

• KD Naisten kunniajäsen, KD:ssä vuodesta 1978

• asuu osan vuotta Vuokatin Katinkullassa

• järjestöaktiivi, Töölön seurakunnan aktiivi

• saanut yhteensä 19 arvomerkkiä

 

Ylös