Rony Smolar Israelin ja Gazan konfliktista KD-Kompassi-ohjelmassa: ”On unohdettu, että rajuja rajakahakoita on ollut jo pitkään”

11.11.2023 klo 10:00 Politiikka Kristiina Kunnas

Lähi-idän tilannetta vuosikymmeniä läheltä seurannut toimittaja Rony Smolar toteaa, että sodaksi eskaloitunut Israelin ja Gazan konflikti uhkaa koko alueen rauhaa. Yksinkertaista rauhanomaista ratkaisua ei ole näköpiirissä.

Rony Smolar vietti aikanaan työurallaan yli 20 vuotta suomalaismedioiden kirjeenvaihtajana Lähi-idässä. Hän on vieraana lauantain KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä, Merja Eräpolun haastattelussa.

Smolar toteaa ohjelmassa, että terroristijärjestö Hamasin brutaali hyökkäys oli pahin isku juutalaisia kohtaan sitten holokaustin.

– Hyökkäyksen jälkeen Israel oli pari päivää sekä kansainvälisen että Suomen median myötätunnon kohteena.

– Mutta sen jälkeen asenne heilahti taas aivan toiseen suuntaan, siihen perinteiseen. Eli ollaan ikään kuin heikomman puolella, Smolar kuvaa.

Hän pohtii ohjelmassa myös sitä, onko lainkaan realistista odottaa kahden valtion mallin toteutumista alueella. Lisäksi hän puhuu antisemitismin noususta.

Israelin valtio on joutunut koko 75-vuotisen olemassaolonsa ajan taistelemaan oikeutuksesta itsenäisyyteensä.

– Melkein jokaisena vuosikymmenenä se on joutunut käymään sotaa. Kahden valtion mallin toteutuminen on koko ajan tullut vähemmän todennäköiseksi.

Smolar toteaa, että Länsirannan tilannekin on ongelmallinen. Kuuden päivän sodassa Israel valloitti Jordanialta Länsirannan. Nyt miehityksen aikana väestö on kasvanut ja tilaa on yhä vähemmän.

– Miten Israel voisi sieltäkään vetäytyä ilman laajempaa sisäistä yhteenottoa – jopa sisällissotaa, Smolar kysyy.

Mielenosoituksissa eri puolilla, Suomessakin, on huudettu palestiinalaisille omaa valtiota ja tilaa jopa ”joelta merelle”, mikä tarkoittaisi Israelin ajamista mereen ja pyyhkimistä pois kartalta.

Mielenosoituksissa eri puolilla, Suomessakin, on huudettu palestiinalaisille omaa valtiota ja tilaa jopa ”joelta merelle”, mikä tarkoittaisi Israelin ajamista mereen ja pyyhkimistä pois kartalta.

– Antisemitismin noususta on näyttöä maailmanlaajuisesti mutta erityisesti Euroopassa, jossa Euroopan oma historia toimii pelottavana esimerkkinä, Smolar muistuttaa.

– Jos Palestiinan valtio tarkoittaisi koko aluetta, silloin Israelin valtiota ei enää olisi. Juutalaisten korvissa jo tämä kuulostaa erittäin pahalta, saati sitten se, että mielenilmauksissa vaaditaan juutalaisten tappamista.

– On juutalaisvastaishakuisuutta kun pyritään hakemaan juutalaiset jälleen syypäiksi. Unohdetaan, että rajuja rajakahakoita on ollut pitkään. Ne ovat yleensä päättyneet lyhytaikaisiin tulitaukoihin.

Lue Rony Smolarin laaja haastattelu KD-verkkolehdessä täältä

KD-Kompassi Radio Deissä lauantaina 11. marraskuuta klo 12.50

Kuuntele Rony Smolarin haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deissä, lauantaina 11. marraskuuta klo 12.50. Uusinta maanantaina 13.11. klo 22.40. Merja Eräpolku haastattelee. Jälkikuuntele: Spotify/kristillisdemokraatit

 

Rony Smolar on kokenut entinen Lähi-idän kirjeenvaihtaja.

 

Ylös