”Eduskunnan niin sanottuja joululahjarahoja saatiin kohdennettua eri puolille Suomea” – Peter Östman tyytyväinen

12.12.2023 klo 21:41 Eduskunta Kristiina Kunnas

Budjetin jakovarasta eli niin sanotuista joululahjarahoista päätettiin osana valtiovarainvaliokunnan talousarvio-mietintöä. – Myös useat kristillistaustaiset toimijat saavat nyt tukea, iloitsee KD:n valiokuntavastaava Peter Östman.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta sai tänään 12. joulukuuta valmiiksi mietinnön vuoden 2024 talousarvioesityksestä. Mietinnön osana se on päättänyt myös niin sanotuista joululahjarahoista eli budjetin jakamattomien varojen käytöstä.

– Olen tyytyväinen, että eduskunnan joululahjarahoja saatiin kohdennettua erilaisiin kohteisiin ja eri puolille Suomea, toteaa Kristillisdemokraattien valiokuntavastaava Peter Östman.

– Näitä niin sanottuja joululahjarahoja saavat tällä kertaa myös useat kristillistaustaiset toimijat, Östman jatkaa.

– Päätökset ovat syntyneet yhteistyössä hallituspuolueiden välillä ja olemme pyrkineet huomioimaan muun muassa maakuntaliittojen esitykset, painottaa Peter Östman, joka on toiminut yhtenä hallituspuolueiden pääneuvottelijoista valtiovarainvaliokunnassa.

Östman on tyytyväinen siitä, että mukana on määrärahoja muun muassa alemman asteisen tieverkon kunnossapidon hankkeisiin, jotka on poimittu eri maakuntien ELY-hankekorteista.

– Alempi tieverkko on tärkeä paitsi alueen ihmisten liikkumisen niin myös ruokahuollon, huoltovarmuuden ja metsäteollisuuden kuljetusten sekä energiaomavaraisuuden kannalta.

– Pystyimme kohdentamaan tukea myös neuvontapalveluihin kotimaisen ruoantuotannon edistämiseksi, Östman kertoi aamupäivällä Eduskuntatalon auditoriossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Tätä pidän äärimmäisen tärkeänä tällaisessa ajassa, kun tiedämme viljelijöillä, ruuantuottajilla sekä elintarvike-elinkeinolla olevan on isoja vaikeuksia. Tarvitaan neuvontapalveluja, joiden avulla yrittäjät pystyvät saamaan neuvoa, miten voisivat tulevaisuudessa selviytyä paremmin ja kasvattaa liiketoimintaansa.

– Sote-sektorin tuen ja palveluohjauksen lisäksi on kolmannen sektorin avustus- ja palveluohjaustoiminnalle ollut suurta tarvetta, minkä vuoksi määrärahoja ohjattiin myös tällaisiin hankkeisiin.

Maa- ja metsätalousministeriön määrärahoihin lisätään varoja muun muassa Pro Agrialle (800 000 euroa), lasten ja nuorten harrastustoimintaan 4 H-toiminnan kautta (150 000 euroa) ja Suomen Sikayrittäjät ry:lle (100 000 euroa) sikaruton torjuntaan.

Ähtävänjoen kalat-helmet -hanke on saamassa 100 000 euroa. Sen tarkoituksena on saada luonnonmukainen kalatie ja lisääntymisalueita lohikaloille Ähtävänjoen vesistöön. Kalatie on laite tai rakennelma, joka mahdollistaa kalojen nousun koskissa, joissa pato tai jokin muu syy estää niiden kulun ylävirtaan.

Valiokunta päätti kohdentaa määrärahoja (40 000 euroa) hankkeeseen, jolla tuetaan kriisiraskaustilanteessa olevia, raskauttaan vaikeassa tilanteessa jatkavia ja abortin läpikäyneitä tyttöjä ja naisia.

Opetus- ja kulttuuriministeriön määrärahoihin lisäyksenä on tulossa lisämäärärahoja muun muassa kristillisten koulujen ja päiväkotien sekä eräiden kansanopistojen toimintaedellytyksien parantamiseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön määrärahoihin lisäyksenä on tulossa lisämäärärahoja muun muassa kristillisten koulujen ja päiväkotien sekä eräiden kansanopistojen toimintaedellytyksien parantamiseen, antisemitismin vastaiseen työhön ja Suomessa asuvien ukrainalaisten yhdistykselle. 210 000 euroa ollaan kohdentamassa Pelastusarmeijan säätiölle KOHO-koulutukseen.

– Tukea saaneiden kristillisten järjestöjen ja yhdistysten joukkoon kuuluivat Pelastusarmeijan lisäksi Elämän marssi ry, Holokaustin uhrien muisto ry, Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys ry, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys ry, Kristillisten koulujen ja päiväkotien liitto ry, USKOT-foorumi ry sekä Iso Kirja ry, Östman luettelee.

Ajat ovat vakavat ja valtiovarainvaliokunnan talousarvio rajusti alijäämäinen. Mutta henki valiokuntatyöskentelyssä on ollut hyvä, huolimatta erimielisyyksistä ja painotuseroista hallituksen ja opposition välillä. Tiedotustilaisuuden jälkeen rennossa hetkessä Peter Östman (kd), Timo Heinonen (kok), valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) sekä Otto Andersson (rkp). (Kuva Kristiina Kunnas)

Lue lisää julkaistusta talousarviosta

KD-Lehden juttu valtiovarainvaliokunnan tiedotustilaisuuden jälkeen luettavissa täällä

Ylös