Sari Essayah ei sure omaa tulostaan, sillä puolue sai lisää kannatusta, näkyvyyttä ja media-aikaa

28.1.2024 klo 21:28 Politiikka Samuli Rissanen

Ruotsinkielisen Pohjanmaan kunnat ovat jälleen olleet kristillisdemokraattien presidenttiehdokaalle suosiollisimmat. Luodossa Sari Essayah on kerännyt reilun 19 prosentin ja Pedersöressä liki 10 prosentin kannatuksen.

Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas on kerännyt YLE:n vaaliennusteen mukaisesti 1,5 prosentin ääniosuuden. Essayahille suosiollisimmat kannatuskunnat löytyvät odotetusti Vaasan vaalipiiristä, ja ne ovat ruotsinkieliset Luodon (19,7%) ja Pedersören (9,9%) kunnat.

Vaasan vaalipiirissä Essayahin kannatus on 2,8 prosenttia, kun koko maan keskiarvo on 1,5 prosenttia.

Maa- ja metsätalousministerin omassa vaalipiirissä Savo-Karjalassa hänen kannatuksensa on 2,2 prosenttia.

– Kyllä siellä mukavia valopilkkuja on, vaikka en ole ehtinyt tulosta katsoa vielä tarkemmin, hän kertoo.

Sari Essayah vastaili median kysymyksiin Helsingin kaupungintalolla vaali-illan tuloksen ratkettua 28.1. (Kuva: Samuli Rissanen)

Essayah on jäämässä selvästi vuoden 2012 presidentinvaalituloksestaan. Tuolloin hän keräsi 75 744 ääntä ja 2,5 prosentin ääniosuuden.

Hän ei kuitenkaan nähnyt vaaleihin osallistumista merkityksettömänä, sillä kristillisdemokraattien kannatus on ollut nousussa kampanjan aikana ja ohittanut mittauksissa Rkp:n, joka ei asettanut omaa presidenttiehdokasta.

– Olemme saaneet nostettua meidän poliittisia linjoja esille ja myöskin meille tärkeitä arvokysymyksiä. Koko kampanja-ajan kannatus on ollut yli 4 prosentissa eli parempi kuin eduskuntavaaleissa. Se ehdottomasti kertoo juuri siitä, että media-aika ja toisaalta puoluekoneiston työskentely on vaikuttanut, hän sanoo.

Presidentinvaalien toiselle kierrokselle on menossa Alexander Stubb ja Pekka Haavisto. Essayah ei vielä kerro, kumpaa aikoo äänestää.

– Kyllä sekin hetki tulee aivan varmasti. Minusta on kyllä aika vanhanaikainen ajatus, että voisi testamentata oman äänipottinsa. Tänä päivänä kansalaiset äänestävät kyllä ihan oman valintansa mukaisesti ja täytyy muistaa, että kun lähdetään toiselle kierrokselle, niin silloin ei ole yhtään ääntä plakkarissa vaan silloin lähdetään ihan nollasta ääniä keräämään.

Ylös