Eurovaalit heiluttivat puolueiden kannatuksia, mutta KD piti tasonsa – Sari Essayah lupaa jatkaa tiivistä vaikuttamista EU:n ministerineuvostossa

9.6.2024 klo 20:49 Politiikka Samuli Rissanen

Eurovaalit tarjosivat suuria yllätyksiä ja heilahteluja puolueiden kannatuksissa. KD piti tasonsa vaaleissa, mutta silti paikkaa ei herunut. Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että hän aikoo kuitenkin pitää tiiviit yhteydet Eurooppaan.

Essayah totesi KD:n vaalivalvojaisissa Hotel Mariassa Helsingissä, että eurovaalit ovat olleet yllätysten vaalit. Hyvin moni puolue saa nyt makustella epätavallista tulosta. Essayah arvioi, että  Liike Nytille vaaliliitto on ollut uusi konsepti, joka ehkä selittää osin puolueen saamaa heikkoa äänimäärää.

Pidimme tasomme ja Eija-Riitan äänimäärä on huikea.

– Olisimme tarvinneet vahvemman kumppanin, sillä itse pidimme tasomme ja Eija-Riitan äänimäärä on huikea.

– Työ ja vaikuttaminen jatkuu tästä huolimatta ja minä jatkan EU:n maatalousministerien neuvostossa vaikuttamistyötä, Sari Essayah sanoo.

Ennakkoäänissä kokoomus on saanut 25,3 prosenttia äänistä. Vasemmistoliitto, jonka puheenjohtaja Li Andersson on vaalien ehdoton ääniharava, on toisena 18,3 prosentilla ja SDP kolmantena 15,6 prosentilla.

Neljäntenä on keskusta, viidentenä vihreät ja kuudentena perussuomalaiset. Rkp näyttäisi tarrautuvan kiinni viimeiseen tarjolla olevaan meppipaikkaan, puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kärkenään.

Kristillisdemokraattien kannatus eurovaaleissa on ennakkoäänten perusteella 4,0 prosenttia. Kärkiehdokas Eija-Riitta Korhola on kerännyt huomattavan suuren äänimäärän, liki 26 000 ääntä ennakkoon. Myös Tapio Puolimatka on kerännyt liki 7000 ääntä. KD:lle ei silti näytä heruvan odotettua meppipaikkaa.

Vaaliliittokumppani Liike Nytin kannatus oli ennakkoäänten julkistuksen yhteydessä 0,5 prosenttia.

Ylös