Sari Essayah: ”Vaikuttaminen EU-pöydissä jatkuu, vaikkei mepinpaikkaa tullutkaan”

15.6.2024 klo 10:50 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraateille ei tullut mepinpaikkaa. – Silti vaikuttaminen Euroopan unionissa ja neuvoston pöydässä jatkuu, vakuuttaa puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

– Neuvoston pöydässä jatkan työskentelyä, sinnehän jäsenvaltioiden kannat tuodaan yhteiseen keskusteluun, ministeri Essayah muistuttaa.

Toimittaja Samuli Rissanen haastatteli häntä tuoreeltaan radioon eurovaalien valvojaisissa sunnuntai-iltana 9. kesäkuuta. KD-Kompassi-ohjelma lähetetään Radio Deissä lauantaina 15. kesäkuuta klo 12.50.

– Unionissa on vahva vaikuttamisen paikka, jossa pystytään tekemään meidän ja koko hallituksen näköistä politiikkaa.

Kristillisdemokraatit kuuluvat Euroopan parlamentin EPP-ryhmään, jonka puheenjohtaja Manfred Weber kävi juuri ennen vaaleja tsemppaamassa Suomen kristillisdemokraattien kampanjaa.

– Toivon, että EPP-puolueet menestyisivät, sillä tuo ryhmä on ihan selkeästi juurikin se muuttava voima Euroopassa. Vaalimenestys antaisi ryhmälle mahdollisuuden lähteä miettimään millä tavoin koalitiota rakennetaan jatkossa, Essayah pohti vaalien tulosiltana, jolloin ei vielä tiennyt EPP-ryhmän saamasta vaalivoitosta.

Essayah kertoo Suomen kyenneen nostamaan EU:ssa hyvin esiin esimerkiksi biotalouskysymyksiä.

Essayah kertoo Suomen kyenneen nostamaan EU:ssa hyvin esiin esimerkiksi biotalouskysymyksiä.

– Olen saanut siinä tukea muista maista. Meillä on monessa asiassa hyvää yhteisymmärrystä, muun muassa siitä, että petopolitiikassa tarvitaan Euroopan tasolla uudistuksia.

Viime vuonna pitkittyneet hallitusneuvottelut söivät alkukesän ja sen jälkeen alkoivat ministerin työt. Tänäkin kesänä maa- ja metsätalousministerin kiireet jatkuvat aivan heinäkuun loppuun saakka.

– Sitten näyttäisi olevan mahdollisuus muutaman viikon lomaan.

Tosin Kansainvälisen Olympiakomitean jäsenenä hän saattaa joutua töihin lomallaankin.

– Kyllä, osa lomasta taitaa mennä Pariisissa olympiakisoja seuratessa, Essayah naurahtaa.

Sari Essayah arvioi eurovaalien tulosta tuoreeltaan jo vaalivalvojaisissa

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi eurovaalien yllättävää tulosta heti ennakkoäänien tulon jälkeen The Hotel Marian vaalivalvojaisissa.

– Kyllä tämä tulos yllättävä on. Tietenkin omalla kohdalla harmittaa se, ettei meille nyt näytä tulevan mepinpaikkaa, huolimatta Eija-Riitta Korholan saamasta hienosta äänimäärästä.

– Vasemmistoliitto otti valtavan spurtin kannatuksessa, perussuomalaisilla sitten meni taas toiseen suuntaan, eli tuli melko iso romahdus. Monta yllätystä tässä varmasti riittää, Essayah pohti.

Vasemmistoliitto otti valtavan spurtin kannatuksessa, perussuomalaisilla sitten meni taas toiseen suuntaan, eli tuli melko iso romahdus. Monta yllätystä tässä varmasti riittää. – Sari Essayah vaalien tulosiltana

Kokoomus ja Vasemmistoliitto ovat kahden kärki eurovaaleissa. Lieneekö poliittisessa kentässä olla jollakin tavalla vahvempi polarisoituminen käynnissä?

– Tietenkin toisaalta tässä keskellä, jossa perinteisesti KD, RKP ja Keskusta ovat olleet, on suunnilleen säilytetty oma taso.

Vaaliliittotilanne jäi mietityttämään Essayah’a.

– Liike Nytin tulos jäi kyllä varsin vaatimattomaksi.

Kristillisdemokraatit teki kuitenkin erittäin aktiivisen kampanjan ja Eija-Riitta Korhola keräsi huikean äänimäärän (45 167).

– Eija-Riitan tulos on valtavan hieno ja henkilökohtainen äänimäärä on ihan kärkipäässä Suomessa.

Kristillisdemokraatit korosti vaaleissa sitä, että liittovaltiokehitykselle ja yhteisvelan elementeille sanotaan ehdoton ei.

– Uskon, että tuo sanoma tuli kyllä läpi. Mutta onhan äänestäjäkunnassamme edelleen tietynlaista EU-kriittisyyttä. Silloin ei välttämättä innostuta äänestämään, vaan jäädään kotiin, Essayah arveli.

KD-Kompassi lauantaisin klo 12.50 Radio Deissä

Kristillisdemokraatit on tuottanut vuodesta 2008 yhteiskunnallista KD-Kompassi-ohjelmaa. Se lähetetään Radio Deissä lauantaisin klo 12.50 ja uusintana maanantaisin klo 22.40. Ohjelman voi jälkikuunnella osoitteessa Spotify/kristillisdemokraatit

KD-Kompassissa lauantaina 15. kesäkuuta KD:n puheenjohtaja Sari Essayah, haastattelijana Samuli Rissanen.

Eija-Riitta Korhola MTV3:n haastattelussa vaalivalvojaisissa. Kokeneesta mepistä, Kristillisdemokraatteihin palanneesta Korholasta, tuli yksi Suomen äänikuningattarista, mutta hartaasti toivottua mepinpaikkaa ei saatu. Korhola kuitenkin lähti heti vaalien jälkeen Brysseliin, sillä hän oli noussut kesäkuun alussa varaedustajan paikalta pätkämepiksi parlamentin viimeisiksi viikoiksi. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

Ylös