– Suomeen on tultava ensisijaisesti työn perässä, ei kansalaisuuden, Mika Poutala sanoo

28.6.2024 klo 12:54 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunta on tänään keskustellut kansalaisuuslain muuttamisesta. Hallituksen esityksessä kansalaisuuden saamisen edellytyksiä kiristettäisiin muun muassa asumisaikaedellytyksen ja hyväksyttävien ulkomaanpäivien osalta.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Mika Poutalan mukaan kysymys on siitä, etsitäänkö Suomeen nimenomaan sellaisia työntekijöitä, joiden perimmäinen tarkoitus on hakea Suomen kansalaisuutta.

– Minun mielestäni tärkein asia olisi löytää suomalaisiin yrityksiin työntekijöitä, jotka nimenomaan haluavat tulla tekemään työtä

– Minun mielestäni tärkein asia olisi löytää suomalaisiin yrityksiin työntekijöitä, jotka nimenomaan haluavat tulla tekemään työtä yritykseen, ja joiden tarkoitus on parantaa yrityksen mahdollisuuksia kehittää yritystä.

– Ja totta kai, jos hän sitten tänne kotoutuu ja jää, ja pysyy siinä yrityksessä tai vaihtaa Suomen sisällä toiseen yritykseen ja pysyy täällä riittävän kauan, ilman muuta kaikille se kansalaisuus kyllä myönnetään, kun edellytykset täyttyvät.

Poutala muistutti myös tämän hetken tilanteesta, jossa harvoin yhdessä työpaikassa pysytään edes niin kauan, että edellytykset täyttyisivät nykyisillä säännöillä.

– Meidän pitää myöskin ymmärtää se, että ei työperäinen maahanmuutto tule Suomeen ensisijaisesti sen takia, että saadaan se kansalaisuus, vaan tullaan etsimään työtä. Tämä on siitä sitten ehkä tulevaisuudessa jonkunlainen lisähyöty. Nyt ajatus tuntuu kääntyvän päälaelleen niin, että ihmiset tulisivat tänne töihin vain ja ainoastaan sen takia, että saavat Suomen kansalaisuuden.

Ylös