Kuopiolaislääkäri, Pohjois-Savon aluevaltuutettu Annukka Ojala: ”Vaalien lähestyessä päätöstenteko näyttää vaikeutuvan”
13.8.2024 klo 13:56 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas
Annukka Ojala Kristillisdemokraattien puoluekokouksessa Joensuussa elokuun lopulla 2023. (Kuva Kristiina Kunnas)
Kuopiolainen lääkäri ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen valtuutettu Annukka Ojala on kokenut aluevaltuutettuna työskentelemisen merkityksellisenä. – Tosin hyvä yhteistyö yli puoluerajojen näyttää muuttuvan nyt vaalien lähestyessä. Päätösten tekeminen vaikeutuu. Kaikki eivät myöskään tunnu uskovan henkilöstöpulan ja haasteiden vakavuuteen, Ojala sanoo.
– Vaikka aluevaltuustossa on jouduttu tekemään vaikeitakin päätöksiä, on ollut tärkeää olla vaikuttamassa niiden painotuksiin, Annukka Ojala toteaa.
Hän kuuluu aluevaltuustopioneereihin, eli historian ensimmäisissä aluevaaleissa tammikuussa 2022 valittuihin. Seuraavan kauden aluevaltuutetut valitaan ensi vuoden huhtikuussa, jolloin samanaikaisesti järjestetään myös kuntavaalit.
– Kaikki päätöksemme eivät ole menneet niin kuin itse olisin toivonut, mutta minusta on tärkeää olla kertomassa näkemyksensä kokouksissa mukana olleille, Ojala summaa kauttaan.
– Näin saadaan viranhaltijoillekin näkyviin ne näkökulmat, jotka ovat etenkin kristillisdemokraateille tärkeitä, hän perustelee.
”Päätämme kunnan- ja aluevaltuustossa samojen ihmisten asioista, mutta eri näkökulmista”
– Kunnanvaltuustossa toimimisesta minulla ei paljon kokemusta, mutta aiempaan verrattuna molemmissa tilanne on nyt muuttunut: päätämme samojen ihmisten asioista, mutta eri näkökulmista.
– Aiemmin päätökset tehtiin yhdessä valtuustossa. Nykyisessä muodossa yhteistyön tärkeys korostuu, Ojala sanoo.
Erona on sekin, että aluevaltuustossa on ajateltava hyvinvointialueen kaikkien kuntien asukkaita eikä pelkästään oman kunnan asukkaita.
– Siten keskustelua kansalaisten kanssa tarvitaan enemmän, koska ainakaan minulla ei ole käsitystä kaikkien kuntien tilanteesta, erityispiirteistä ja palvelutarpeista.
– Yhteistyö eri kunnissa toimivien kristillisdemokraattien välillä on tiivistynyt, hän kiittelee.
Yhteistyö eri kunnissa toimivien kristillisdemokraattien välillä on tiivistynyt.
Talouden hoitamisessa on eroja.
– Kunta saa tulonsa sekä valtiolta että verotuksesta, mutta hyvinvointialueen tulot tulevat kattohintaisista asiakasmaksuista sekä valtiolta. Lisäksi hyvinvointialueen palveluista kuntaa suurempi osa on lakisääteisiä, jolloin ne on toteutettava joka tapauksessa tavalla tai toisella.
– Näin ollen hyvinvointialueen keinot talouden tasapainottamiseen ovat kapeammat kuin kunnissa.
”Yhteistyötä yli puoluerajojen – mutta vaikeiden päätösten aikana alkavat syyttelyt”
Annukka Ojala on kokenut myönteisenä sen, että etenkin aluehallituspuolella on voinut tehdä yhteistyötä yli puoluerajojen.
– Valtuustossa tämä ei näy samalla tavalla. Yhteistyön ilmapiiriä on ollut, mutta nyt vaikeiden päätösten aikaan ihmiset ovat enemmän syytelleet toisiaan sen sijaan että olisivat keskittyneet ratkaisujen tekemiseen.
– Myönteistä on myös se, että paikalliset oman puolueemme edustajat ovat tulleet tutummaksi ja yhteistyö heidän kanssaan on lähentynyt.
Joissakin päätöksissämme faktatieto on sivuutettu ja päätökset ovat perustuneet mielipiteisiin.
Hän listaa myös kielteiset kokemuksensa.
– Sen olen kokenut kielteisenä, että joissakin päätöksissämme faktatieto on sivuutettu ja päätökset ovat perustuneet mielipiteisiin. Tämä on korostunut vaikeita päätöksiä tehtäessä.
– Tähän täytynee politiikassa tottua, mutta vaikeissa tilanteissa olisi luullut, että kaikki ottaisivat tilanteen yhtä vakavasti, Ojala harmittelee.
Hän kertoo harmistuneensa siitä, että vaikka on yhdessä eri puolueiden kanssa valmisteltu päätöksiä, ovat isot muutosehdotukset tulleet puolueilta viime tipassa.
– Yllätyksenä tuli myös se, kuinka ylätasoisia päätökset aluevaltuustossa ovat.
– Toisaalta tätä ei kuitenkaan voi pitää myönteisenä eikä kielteisenä, koska itse loimme hallintosääntömme, hän toteaa.
– Yhtään yksityiskohtaisemmista asioista olisi vaikeaa keskustella valtuustossa ilman, että kokoukset venyisivät hyvin pitkiksi, Ojala pohtii.
”Aiempi kunnanvaltuutetun kokemus olisi varmasti auttanut hahmottamaan asioita nopeammin”
Ojalalla alkoi omakohtainen kokemus Pohjois-Savon aluevaltuutetun sekä Kuopion varakaupunginvaltuutetun tehtävistä samaan aikaan.
– Enemmän kokemusta minulla on aluevaltuutetun tehtävistä. Monet rakenteelliset asiat ovat samanlaisia, jolloin kunnanvaltuutetun kokemus olisi varmasti auttanut hahmottamaan asioita nopeammin.
– Vuosittain toistuvat myös samat asiat esimerkiksi budjetin ja tarkastuskertomuksien muodossa, joten samankaltaisten asioiden aiempi käsittely on varmasti auttanut niitä, joilla kokemusta on ollut.
Tuskin monikaan kunnanvaltuutettu on ollut aiemmin luomassa tämän kaltaista hallinnollista organisaatiota.
– Tuskin monikaan kunnanvaltuutettu on ollut aiemmin luomassa tämän kaltaista hallinnollista organisaatiota, Ojala kuitenkin muistuttaa.
”Vaalien lähestyessä vaikeiden päätösten tekeminen hankaloituu entisestään”
Sotealan kriisit ja veto- ja pitovoima sekä hyvinvointialueiden talousongelmat ja säästötoimet puhuttavat nyt valtakunnallisesti kaikkialla.
– Etenkin henkilöstöpula ja talouden haasteet ovat olleet läsnä jollain tavalla jokaisessa hyvinvointialueen kokouksessa.
– Olen harmistunut siitä, että vaalien lähestyessä vaikeiden päätösten tekeminen hankaloituu entisestään. Monet ajattelevat optimaalisimpien ratkaisujen sijaan sitä, miltä päätös näyttää kansalaisille. Tämä näkyy myös valtuuston kokouksissa.
Ojalaa hämmästyttää se, että osa vähättelee ongelmien ja haasteiden syvyyttä.
– On eri puolueiden edustajia, jotka eivät usko henkilöstöpulan tai talouden haasteiden olevan niin vakavia kuin ne oikeasti ovat. Myös tämä vaikeuttaa ongelmien ratkaisujen löytämistä.