Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman vastaa Sdp:n Antti Lindtmanille: Palestiinan valtion tunnustaminen antaisi viestin siitä, että terrorismilla voi saada aikaan tuloksia

26.8.2024 klo 08:31 Politiikka Samuli Rissanen

Suurin oppositiopuolue Sdp vaatii, että Suomi tunnustaisi Palestiinan valtion. Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman puolestaan pitää ajankohtaa Palestiinan valtion tunnustamiselle vääränä.

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtajana toimiva kansanedustaja Peter Östman hämmästyi Sdp:n puoluehallituksen ajankohtaiskannanotosta, jonka mukaan Suomen tulisi ryhtyä toimiin Palestiinan valtion tunnustamiseksi. Sdp:n puoluehallitus otti asiaan kantaa perjantaina ja Sdp:n puheenjohtaja Antti Lindtman kertoo asiasta Helsingin Sanomille maanantaina 26.8.

Östmanin mielestä Palestiinan valtion tunnustamisen aika ei ole nyt. Alueelle tarvitaan ensin tulitauko, panttivangit on saatava vapautettua ja sen jälkeen aloitettua neuvotteluprosessit rauhan edistämiseksi eteenpäin.

– Palestiinan valtion tunnustaminen nyt antaisi viestin siitä, että terrorismilla voi saada aikaan tuloksia, Östman toteaa Sdp:n puheenjohtajalle Antti Lindtmanille.

Palestiinan valtio voi syntyä Östmanin mukaan ainoastaan Israelin ja palestiinalaisten keskinäisen sopimuksen kautta, eikä ulkoapäin pakottamalla.

– Kahden valtion malli alueella voi toteutua vain luottamusta rakentavissa olosuhteissa; ei nyt eikä tulevaisuudessa terroristijärjestö Hamasin johdolla. Ongelmallista on, että palestiinalaisten enemmistö myös Länsirannalla kannattaa Hamasin väkivaltaa Israelia vastaan, Östman sanoo..

Hänen mielestään avoimesti sotaa käyvän ja sotatoimillaan etujaan ajavan maan kanssa ei voi neuvotella eikä rakentaa yhteistyötä ennen kuin se lopettaa hyökkäyksensä.

– Hamasin ja Hizbollahin on ensin lopetettava terroristiset rakettihyökkäykset, jotta Israelin ei tarvitsisi jatkuvasti puolustautua hyökkääjiä vastaan,  Östman korostaa.

Hän muistuttaa myös, että nykyisellään Palestiinalaishallinnolla ei ole hallinnollisia, taloudellisia eikä rakenteellisia edellytyksiä itsenäiseksi valtioksi.

Ylös