– Juutalaista kansaa ja Israelia ei saa uhrata sen vuoksi, että Suomi pääsisi YK:n turvaneuvostoon, Päivi Räsänen sanoo

26.9.2024 klo 21:24 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten piirissä on oltu tyytymättömiä Suomen äänestyspäätökseen YK:ssa. KD:n kansanedustaja Päivi Räsänen näkee äänestyspäätöksen liittyvän siihen, että Suomi on hakemassa YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyyttä.

Suomi puolsi viime viikolla YK:n yleiskokouksessa päätöslauselmaa, jossa vaaditaan Israelia vuoden sisällä tyhjentämään Länsirannan Juudean ja Samarian alue, Gaza ja Itä-Jerusalem etnisin perustein juutalaisista.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen pitää Suomi äänestyskäyttäytymistä YK:n valitettavana.

– Siirtokuntapäätöksellä ajettaisiin puoli miljoonaa juutalaista kodeistaan esimerkiksi Jerusalemista alueilta, joissa sijaitsevat Israelin historialliset paikat, kuten itkumuuri tai Öljymäki.

Räsänen muistuttaa, että suurin osa EU-maista äänesti toisin. Ruotsi, Tanska, Saksa ja myös EU:sta irrottautunut Iso-Britannia äänestivät tyhjää. USA, Unkari ja Tsekki äänestivät ryhdikkäästi vastaan. Palestiinaa hallitsevan Hamasin tavoitteena on Israelin täysi tuhoaminen.

– On järkyttävää, että Hamasin vuoden takaisen terrori-iskun jälkeen palestiinalaisten oman mielipidetiedustelun mukaan noin 75 prosenttia palestiinalaisista hyväksyi terrori-iskun. Sama osuus heistä myös kertoi tavoittelevansa yhtenäistä Palestiinan valtiota “joelta merelle”, ilman Israelin olemassaoloa.

Räsänen näkee äänestyspäätöksen liittyvän siihen, että Suomi on hakemassa YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyyttä vuosille 2029-2030. Päätös tehdään vuonna 2028.

– Laillisuusperiaate ei kuulosta uskottavalta. Suurin osa EU maista ei tulkinnut laillisuutta näin. Suomi oli tässä vähemmistössä. Myös Ukraina äänesti tyhjää. USA, tärkein NATO-liittolaisemme,  äänesti vastaan.

Räsänen muistuttaa, että ICJ, joka on siis YK alainen ”tuomioistuin” on hyvin poliittinen elin.

– Senkään päätös ei ollut yksimielinen. YK:n Kansainvälinen tuomioistuin voi ratkaista valtioiden välisiä oikeudellisia riita-asioita. Ja siihenkin tarvitaan molempien valtioiden suostumus .Tässä tapauksessa ei edes ole valtiota nimeltä Palestiiina eikä Israel ole tätä hyväksynyt. Joten kannanotolla ei ole mitään pohjaa.

– Ihmettelen tässä tasavallan presidentin ja ulkoministerin linjaa. Juutalaista kansaa ja Israelia ei saa uhrata mahdolliselle pyrkimykselle Suomen jäsenyydelle turvaneuvostoon.

Ylös