”Tämä on aivan uutta enkä ymmärrä tai tiedä, miksi tähän on päädytty” – 30 vuotta kansanedustajana ollut sote-valiokunnan jäsen Päivi Räsänen yllättyi täysin puhemiesneuvoston ratkaisuista eduskunnassa

16.10.2024 klo 17:29 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien pitkäaikainen kansanedustaja Päivi Räsänen yllättyi täysin, kun kuuli, että hallituksen esitystä sairaalaverkoista ei lähetetäkään mietintöä varten sosiaali- ja terveysvaliokuntaan. Myöskään alkoholin kotiinkuljetusta koskeva esitys ei tule mietinnölle sosiaali- ja terveysvaliokuntaan. Päätösten syitä ei ole tiedossa.

Eduskunnan täysistunnossa nähtiin tänään hyvin poikkeuksellinen tilanne, joka syntyi, kun paljastui, että mietintöä sairaalaverkostosta ei teekään sosiaali ja – terveysvaliokunta vaan hallintovaliokunta. Lisäksi istunnossa kävi ilmi, että myöskään alkoholilakiin littyvää esitystä alkoholin kotiinkuljetuksesta ei olla lähettämässä mietinnölle sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

Asian nosti täysistunnossa esiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru. Kiurun mukaan eduskunnan puhemiesneuvosto esittää, että sairaalaverkkoesityksestä tekee mietinnön hallintovaliokunta, ei sosiaali- ja terveysvaliokunta. Sote-valiokunta antaisi asiasta vain lausunnon.

Kiurun mukaan puhemiesneuvoston äänestys päättyi 10–9. Kiuru piti päätöstä valiokuntien nykyisen toimijaon ja valiokuntaoppaan vastaisena esityksesnä.
– Nyt mennään, hyvät edustajat, liian pitkälle. Meidän alamme, sosiaali- ja terveydenhuolto, ei ymmärrä, miksi näin tehtäisiin, Kiuru totesi eduskunnalle.

Tämä on aivan uutta, enkä ymmärrä, enkä todellakaan tiedä perusteluita siihen, miksi tähän on päädytty.

Myöskään alkoholin kotiinkuljetusta koskevaa esitystä ei olla lähettämässä mietinnölle sosiaali- ja terveysvaliokuntaan. Tämän uutisen puhemiesneuvostosta toi puolestaan vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen. Alkoholiasiasta mietinnön tekisi talousvaliokunta.

–  Tämä on, puhemies, erittäin vakava paikka, että täällä aletaan nyt hyökkäämään sosiaali- ja terveysvaliokuntaa kohtaan — että asiat, jotka kuuluvat sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, eivät tule sinne enää mietinnölle vaan ne lähetetään muihin valiokuntiin.

Täysistunnossa SDP:n kansanedustaja Saku Nikkanen teki esityksen, että sairaalaverkkoesityksen mietintövaliokunta olisi sosiaali- ja terveysvaliokunta.

Hallituspuolueen edustaja, kristillisdemokraattien Päivi Räsänen kannatti Nikkasen esitystä. Räsänen sanoi puhemiesneuvoston päätöksen tulleen hänelle täytenä yllätyksenä.

– Itselleni tuli täysin yllätyksenä tieto juuri tässä (istunnon) alussa, että tämä esitys lähetettäisiin käsiteltäväksi hallintovaliokuntaan, ja tässä on kuitenkin nyt terveydenhoitolaista kysymys. Olen itse ollut melkein 30 vuotta täällä eduskunnassa ja suuren osan siitä ajasta myös sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, ja kyllä tämä on aivan uutta, enkä ymmärrä, enkä todellakaan tiedä perusteluita siihen, miksi tähän on päädytty.

– No, sen tiedän kyllä sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenenä, että kyllähän valiokuntamme on erittäin kuormitettu. Olemme ottaneet myös maanantaipäivät käyttöön työpäiviksi, mutta mielestäni meidän on vain tehtävä töitä siellä valiokunnassa.

Räsänen päätyi kannattamaan Nikkasen esitystä, koska ei ollut saanut mitään informaatiota miltään taholta perusteluista.

– Mutta vielä korostan, että itse kannatan tätä esitystä, ja uskon, että tämä on aivan hyvin vietävissä läpi hallituspuolueiden vahvalla voimalla siellä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Räsänen on aiemmin äänestänyt esimerkiksi alkoholilain höllentämispyrkimyksiä vastaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja tehnyt sen samassa linjassa opposition edustajien kanssa. Hän kuitenkin torjui SDP:n kansanedustaja Aki Lindénin arvelut, että nyt halutaan ajaa läpi laki, jolla ei ole asiantuntijoiden vahvaa perustetta olemassa, ja sitä varten ajatellaan, että sosiaali- ja terveysvaliokunta olisi liian ”vaarallinen” mietintöä ajatellen.

– Haluan hyväuskoisesti uskoa, että tässä on kysymys sosiaali- ja terveysvaliokunnan suuresta työtaakasta. Ja sehän on tosi; se on ennätyksellisen suuri nyt syksyllä. Mutta mielestäni siinä täytyy vain työtä tehdä ja hoitaa työjärjestelyt niin, että asiallisesti pystytään asiat hoitamaan.

– Itse ajattelen, että alueiden, potilaiden kannalta on nimenomaan etu, että sosiaali- ja terveysvaliokunta tämän mietinnön tekee. Ja tässä on kysymys terveydenhuoltolaista, ei hyvinvointialueiden laista, joka sekin on käsitelty aiemmin mietintöpohjaisena kylläkin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Ylös