Satu Melkko: ”Lähdin politiikkaan pitämään lasten puolta”
30.10.2024 klo 13:10 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas
Satu Melkko syntymäpäiväonnittelujen kohteena KD:n puoluekokouksessa Joensuussa elokuussa 2023. (Kuva Kristiina Kunnas)
– Hyvinvointialueella on pyrittävä yhteensovittamaan monien kuntien tarpeita, toteaa Pohjois-Karjalan aluevaltuutettu ja Liperin kunnanvaltuutettu Satu Melkko.
Satu Melkko lähti ensi kertaa ehdolle kuntavaaleihin 2005.
– Mutta jo sitä ennenkin minua oli houkuteltu politiikkaan, hän kertoo.
– Kotikunnassani oli paineita talouden sopeuttamiseen ja osa sopeutustoimista kohdentui lapsiin. Työskentelin äitiys- ja lastenneuvolassa ja ajattelin, että on pakko yrittää päästä pitämään lasten puolta.
Melkko toivoi saavansa lautakuntapaikan, mutta menikin läpi, ainoana KD:n valtuutettuna.
Melkko toivoi saavansa lautakuntapaikan, mutta menikin läpi, ainoana KD:n valtuutettuna. Hän pääsi sivistyslautakuntaan ja sai pitää lasten puolia.
Pienessä kunnassa kampanjointi ei vaatinut paljoakaan.
– Olin oman työni ja harrastusteni kautta paikkakunnalla jollain lailla tunnettu. Myöhemmin asuessani suuremmassa kunnassa olen kirjoittanut mielipidekirjoituksia, paikallisosastomme on osallistunut tapahtumiin ja olemme tehneet jalkatyötä.
– Viime kunta- ja aluevaaleissa kasvoi somen merkitys.
Melkko on pitänyt antoisana kuulumista hyvinvointialueen uudistuksen valmisteluryhmään, jossa suunniteltiin hallintorakenteita.
– Aluevaltuustossa asiat ovat isoja ja vaativat paljon perehtymistä. Asioihin pääsisi vaikuttamaan paremmin, jos olisi hallituspaikka tai enemmän lautakuntapaikkoja, hän toteaa.
– Hyvinvoinnin- ja terveydenedistämisen lautakunnan jäsenenä on ollut mielenkiintoista ja innostavaa. Siellä päätämme esimerkiksi järjestöavustuksista ja laadimme erilaisia ohjelmia.
– Hyvinvointialueella joudutaan yhteeensovittamaan monen kunnan tarpeita ja olen huomannut, että kaikkien ei ole helppoa astua ulos kuntapäättäjän roolista.
Aluevaltuustossa kaikkien ei ole helppoa astua ulos kuntapäättäjän roolista.
– Omassa ryhmässämme olemme pyrkineet edustamaan koko hyvinvointialuetta ja miettimään palveluja väestön palvelutarpeesta käsin, ei vain yhden taajaman tai kunnan näkökulmasta, Melkko huomauttaa.
Kokoustekniikka on tuttua jo pitkään kunnanvaltuutettuna toimineelle, samoin osa valtuutetuista ja muista toimijoista.
– On helpompi luoda suhteita ja pyrkiä vaikuttamaan, kun tuntee ihmisiä.
– Aluevaltuutettuna ei ehkä ole tullut yllätyksiä, mutta surullista on keinotekoinen politikointi ja asioiden kärjistäminen, sen huomaaminen, että demokraattisiin päätöksiin ei kaikkien ole helppo sitoutua, Melkko pohtii.
Hänen mukaansa jokaisessa aluevaltuuston kokouksessa mietitään talouden tasapainottamista.
– Olemme KD:nä esittäneet ryhmärahasta luopumista, mutta se ei saa kannatusta isoilta puolueilta. Eihän se pelasta taloutta, mutta olisi osoitus sekä työntekijöille että äänestäjille siitä, ettei oma suu ole kontin suuta lähempänä.
Satu Melkko, Liperi, Pohjois-Karjalan Hyvinvointialue
• 61-vuotias
• kahden aikuisen tyttären äiti
• palveluesihenkilö, terveydenhoitaja YAMK
• Liperin kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen varajäsen, Liperin kunnan hyvinvointityöryhmän jäsen
• Pohjois-Karjalan hyvinviointialueen valtuutettu, hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakunnan jäse, Pohjois-Karjalan maakuntavaltuuston varajäsen, Pohjois-Karjalan työllisyyslautakunnan varajäsen
• KD:n Pohjois-Karjalan piirin toiminnanjohtaja
• harrastaa tukiperhetoimintaa, lähetystyön tukemista seurakunnassa, käsitöitä, puutarhassa puuhastelua ja ulkoilua karvatassujen kanssa
• ehdolla ensi kevään vaaleissa