Ministerin erityisavustaja Iina Mattila: ”EU vaikuttaa todella paljon meidän elämäämme – mutta ei pidä luulla etteikö Suomen ääni kuuluisi”

1.11.2024 klo 18:31 Henkilöt Kristiina Kunnas

Ministeri Sari Essayah’n erityisavustaja Iina Mattila kiinnostui ruokaturvasta ja maataloudesta jo lapsuudessa. Ministerin vauhtia seuratessaan hän on huomannut, että ”reipasta on meininki”.

Suuri osa Suomeakin koskevista päätöksistä tehdään Euroopan unionin ministerineuvostossa.

Erityisavustaja Iina Mattila pohtii KD-Kompassi-haastattelussa sitä, ovatko ministeri ja hänen avustajansa ikiliikkujia.

– Siitä olisi kyllä hyötyä, jos sellainen ominaisuuksia olisi.

Kun maa- ja metsätalousministeriössä EU näyttelee suurta roolia, koska unionin mailla on EU:n yhteinen maatalouspolitiikka. Kaikki isot linjaukset neuvotellaan EU-tasolla.

Se tarkoittaa Mattilan mukaan sitä, että maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah on vähintään kerran kuukaudessa ministerineuvoston maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksissa Brysselissä tai Luxemburgissa. Lisäksi on muitakin matkoja sekä Euroopassa, kotimaassa että kauempanakin.

– Kun ministerin kalenteria katsoo, niin kyllä se on reipasta meininkiä, Mattila naurahtaa.

Ennen Kiinan-matkaansa Essayah’lla oli kalastusneuvoston kokous. Siellä päätettiin muun muassa kalastuskiintiöistä.

– Lokakuun neuvostossa neuvoteltiin eri kalakantojen kalastuskiintiöt. Oma kalastuselinkeinomme eli ammattikalastajat ovat täysin riippuvaisia siitä, kuinka paljon mitäkin saa pyytää, Mattila muistuttaa.

Oma kalastuselinkeinomme eli ammattikalastajat ovat täysin riippuvaisia siitä, kuinka paljon mitäkin saa pyytää.

– Eri kalakantojen hyvä kunto Itämeressä on meille suomalaisille hyvin tärkeä. Olemme nojanneet tieteelliseen neuvoon, eli siihen tuoreimpaan tietoon kalakantojen kunnosta. Sen mukaan on määritelty kalastuskiintiöt.

– Jokaisessa neuvostossa keskustellaan myös maataloudesta. Tässä kokouksessa tärkeitä Suomen kannalta olivat ruokaturvan korostaminen sekä se tulevaisuutta koskeva aivan keskeinen asia: että maataloustuotantoa voidaan tulevaisuudessakin harjoittaa kaikilla Euroopan unionin alueilla.

Suomi on metsäisten maiden ryhmän puheenjohtaja tällä hetkellä.

– Metsäpolitiikka kuuluu kansalliseen päätösvaltaan. Mutta siihenkin liittyy paljon muuta sääntelyä, kun ollaan ilmasto- ja ympräristöasioiden kanssa tekemisissä, Iina Mattila muistuttaa.

– Siinä ryhmässä on tehty paljon vaikuttamistyötä ministerin johdolla. Ei yhtään pidä luulla, että Suomen ääni pienenä maana jäisi jotenkin kiuulumatta. Sen olen tämän reilun vuoden aikana nähnyt ministeri Essayah’n erityisavustajana, hän jatkaa.

Mattilan mukaan vaikuttamista tehdään usein myös kulisseissa, suljettujen ovien takana.

Hänellä on mielipide siitä, mitkä asiat merkitsevät EU-vaikuttamisessa.

– Että ollaan ajoissa liikkeellä, että kannat ovat selkeät – ja että löydetään samanmielisiä kumppaneita.

– Sen vain haluan muistuttaa, että kyllä nuo EU-päätökset todella paljon meidän elämäämme vaikuttavat.

Mattila kertoo, että todella tärkeä yhteisö on ollut Euroopan Kansanpuolueen EPP:n maatalousministereiden ryhmä, jota Sari Essayah johtaa yhdessä Kreikan kollegansa kanssa.

– Siellä olemme saaneet paljon Suomen linjoja eteenpäin.

Mattila on taustaltaan maatalon tyttö ja opiskellut erityisopettajaksi kansainvälisellä linjalla. Essayah’n erityisavustajaksi hän päätyi monen muun tehtävän kautta, joista osa on ollut Kristillisdemokraattisessa eduskuntaryhmässä ja jo 2010-luvulla Euroopan parlamentissa Essayah’n meppitoimistossa.

– Mutta aivan lapsesta saakka ruokaturva ja maatalous ovat olleet sydämelläni.

Kuuntele lisää ministerin erityisavustajan Iina Mattilan ajatuksia

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah’n erityisavustajaa Iina Mattilaa haastattelee Merja Eräpolku. KD-Kompassi -ohjelma on kuunneltavissa täällä.

Iina Mattila

Iina Mattila työskenteli ensimmäisen kerran Sari Essayah’n kanssa jo tämän meppitoimistossa Brysselissä.

 

 

Ylös