”Rohkaisen kristittyjä mainitsemaan nimen Jeesus, jota näköjään kouluissa pelätään” – Päivi Räsänen valmistautuu omaan taisteluunsa sananvapaudesta Korkeimmassa oikeudessa

8.11.2024 klo 11:10 Politiikka Samuli Rissanen

– Monissa muissa kulttuureissa keskustellaan paljon avoimemmin uskoon liittyvistä kysymyksistä ja sen takia haluaisin rohkaista kaikkia kristittyjä avoimesti pitämään näitä asioita esillä ja mainitsemaan myös nimen Jeesus, jota näköjään kouluissa pelätään, Päivi Räsänen sanoo.

Kansanedustaja Päivi Räsänen arvioi tämän viikon KD-Kompassi-ohjelmassa otsikoihin noussutta Hämeenlinnan tapausta, jossa uskonnoton lapsi joutui kuuntelemaan laulun Jeesuksesta ja kaupunki määrättiin maksamaan 1500 euron hyvitysmaksun.

Räsänen pitää ratkaisua merkillisenä ja huolestuttavana.

– Pelkään, että tällaisesta on tulossa jonkinlainen ennakkotapaus, joka saattaa vaikuttaa koulujen ilmapiiriin ja opettajien asenteisiin. Voi tulla ikään kuin pelko pitää mitään kristilliseen kulttuuriin liittyviä asioita erilaisissa taidetapahtumissa ja konserteissa.

Hämeenlinnan tapauksesta on tullut itse asiassa vain tipoittain tietoa julkisuuteen. Räsänen on kuitenkin saanut käsiinsä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan selvityksen asiasta. Valituksessa on kyse itse asiassa kolmesta eri tapahtumasta.

Ensimmäinen on vuonna 2023 järjestetty konsertti, jossa entinen lähetystyöntekijä on ollut kertomassa työstään ja siinä yhteydessä on myös esitetty lauluja, joissa Jeesus on mainittu. Tästä lapsen vanhempi valitti ja sitä pahoiteltiin, että tieto konsertista ei ollut tullut uskonnottomalle perheelle. Kaupunki kuvitteli, että asia oli pahoittelujen myötä loppuun käsitelty.

Tapahtuman jälkeen järjestettiin vielä toinen konsertti, jonka ohjelmistoon oli kuulunut yksi virsi. Samainen vanhempi oli vaatinut virren poistamista ja se olikin poistettu.

Viimeisin tapaus on tältä vuodelta: Kyse oli seurakunnan kuoron esityksestä, jossa ei ollut varsinaisesti yhtään hengellistä kappaletta, mutta esityksen yhteydessä oli mainittu, että kyseessä on seurakunnan lapsikuoro, johon saisi liittyä, jos haluaa.

Aiemmat valitukset tehneen lapsen äiti ei pitänyt kutsua seurakunnan kuoroon sopivana ja siitä poiki vielä kolmas tapaus.

– Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on sitten päättänyt, että tässä on syrjitty uskonnottoman perheen lasta ja kaupunki päätti suostua 1500 euron hyvitysmaksuun, Räsänen kertoo.

– Tämä on siinä mielessä ongelmallista, että tällaisesta herkästi tulee ennakkopäätös. Jos tällainen jää voimaan, niin hyvitysmaksu tai sakko saattaa poikia tapauksia myöhemminkin, hän lisää.

Räsänen toivookin, että kaupungin sisällä tarkasteltaisiin asiaa esimerkiksi lautakunnassa ja tehtäisiin vielä oikaisupyyntö.

– Periaatteessa kaupungin päätöksestä voi valittaa myös hallinto-oikeuteen, mutta uskon, että Hämeenlinnassa on ihmisiä, jotka ovat viisaita ratkomaan, että millä tavalla tätä viedään eteenpäin.

Joka tapauksessa suuntaus viime vuosina on ollut se, että rehtorit ja opettajat ovat tulleet hyvin varovaisiksi sen suhteen, että saako suvivirttä laulaa kevätjuhlissa tai joulukuvaelmaa esittää joulujuhlissa.

Päivi Räsänen pitää kehitystä haitallisena, sillä kristillinen kulttuuri on suomalaistenkin kulttuurista perinnettä.

– Näin yhteiskuntamme on rakentunut ja se tieto kuuluu kaikille oppilaille, Räsänen sanoo.

Hän muistuttaa, että mikäli kaikki kristillisyydestä kumpuava taide ja kulttuuri karsitaan pois, niin samalla kadotetaan merkittävä osa yleissivistyksestä.

Yksittäinen virsi joulujuhlassa tai suvivirsi kevätjuhlassa ei tee tapahtumasta uskonnonharjoitusta.

Toinen ongelma on Räsäsen mukaan se, että uskonnonvapauslaki sisältää sekä positiivisen että negatiivisen uskonnonvapauden: Se sisältää myös oikeuden kieltäytyä uskonnon harjoituksesta, mitä kyseisen uskonnottoman perheen lapsen kohdalla on vaadittu.

– Mutta laki sisältää myös positiivisen oikeuden uskonnon harjoittamiseen. Sitä käyttävät esimerkiksi muslimit vaatimalla mahdollisuutta rukoilla koulupäivän aikana ja siihen liittyy vaikkapa se, että myös kristillisiä kokoontumisia ja Raamattu-piirejä pitäisi pystyä aivan yhtä lailla kouluissa järjestämään. Kristittyjen kotien lapsella pitäisi olla mahdollisuus vaikkapa rukoilla ruokarukous, johon hän saattaa olla omassa kodissaan tottunut.

– Pidän myös suurena vahinkona, jos koulujen yhteistyö seurakuntien kanssa näivettyy niin, että uskonnon harjoittamiseen liittyviä tilanteita ei kouluissa voi eikä enää uskalleta pitää. Toki niistä täytyy tiedottaa etukäteen, jotta niistä voi kieltäytyä ja järjestää tilalle jotain toista ohjelmaa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on ottanut asiaan aivan selkeän kannan: Yksittäinen virsi joulujuhlassa tai suvivirsi kevätjuhlassa ei tee tapahtumasta uskonnonharjoitusta.

– Ne kuuluvat kristillisen kulttuurin ja arvoperinnön osioon ja niistä ei tarvitse pyytää poissaoloja eikä niitä tarvitse ilmoittaa etukäteen.

Räsänen on itse joutunut uskonnonvapauden vuoksi käymään vuosikausia kestänyttä oikeustaistelua. Räsäsen tapausta puidaan nyt jo Korkeimmassa oikeudessa.

Räsänen kertoo, että tällä hetkellä oikeus arvioi, että sisältyykö käsittelyyn suullinen kuuleminen eli pääseekö hän itse kertomaan asiaansa vai hoidetaanko tapaus paperien pohjalta.

– Itse toivoisin, että voisin olla siellä puolustamassa itseäni. On todennäköistä, että ratkaisu tulee ensi vuoden puolella ja sillä on kyllä hyvin merkittävä vaikutus, koska tässä on niin syvästi kysymys oikeudesta julkisesti kertoa olevansa samaa mieltä kuin Raamattu.

Ja ei niin pahaa, ettei jotakin hyvääkin: Tapaus on tarjonnut Räsäselle mahdollisuuden keskustella Raamatusta.

– Se on tarjonnut mahdollisuuden kertoa monissa tilanteissa evankeliumin sanomasta vaikkapa poliisikuulusteluissa, oikeudenkäynneissä ja eri mediatilanteissa.

– Monissa muissa kulttuureissa keskustellaan paljon avoimemmin uskoon liittyvistä kysymyksistä ja sen takia haluaisin rohkaista kaikkia kristittyjä avoimesti pitämään näitä asioita esillä ja mainitsemaan myös nimen Jeesus, jota näköjään koulussa pelätään.

Kuuntele kansanedustaja Päivi Räsäsen koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 9.11. klo 12.50.

Ylös