– Säästöjä kohdennetaan erittäin paljon sosiaalihuollon palveluihin, mutta erikoissairaanhoito pääsee kuin koira veräjästä, Tampereen kaupunginvaltuutettu ja Pirkanmaan aluevaltuutettu Sirpa Pursiainen-Hautala sanoo

11.11.2024 klo 15:59 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Tampereen kaupunginvaltuutettu ja Pirkanmaan aluevaltuutettu Sirpa Pursiainen-Hautala muistuttaa, että politiikassa tärkeää on myös se, mitä tekee vaalien välissä.

Pursiainen-Hautala lähti mukaan politiikkaan aikoinaan Sari Essayahin kutsumana.

– Mukaan lähtiessäni tiesin haluavani vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin. Lähdin ehdolle puolustaakseni heikommassa asemassa olevien asioita. Toinen syy lähteä ehdokkaaksi oli ajatus siitä, että voin rauhassa tarvittaessa kritisoida tehtyjä pöhköjä päätöksiä, mikäli olen itse ehdolla ja mikäli en tule vaaleissa valituksi.

Vaalikampanja kannattaa hänen mukaansa aloittaa aloissa ja suunnitella budjetti, materiaalit ja kiertue ja pitäytyä suunnitelmassa.

– Kun kampanjoi hyvällä mielellä yhdessä muiden kanssa, on kampanjointi mukavaa. Velaksi en suosittele kampanjaa tekemään, itse en koskaan ole ottanut velkaa vaaleja varten. Tärkeätä on myös kaikki se, mitä tekee vaalien välillä, kuten lehtiin kirjoittaminen.

Pursiainen-Hautalalla arvioi, että kunnallispolitiikassa on helpompi vaikuttaa asioihin kuin alueilla. Tampereella hän tuntee hyvin eri puolueiden poliitikot, pormestarin ja apulaispormestarit.

– Voin hyvin soittaa pormestari Kummolalle tärkeistä asioista. Tampereella on helppo ottaa yhteyttä suoraan niihin tahoihin, jotka voivat yksittäistä valtuutettua nopeammin vaikuttaa. Yhteistyötaidot ja muilta saatu poliittinen luottamus myös vaikuttaa siihen, että sitä mitä sanoo, arvostetaan.

Pirkanmaan hyvinvointialueella valta sen sijaan on liikaa keskittynyt 13 aluehallituksen jäsenelle ja siksi virkamiehet johtavat hyvin vahvasti päätöksentekoa.

– Aluevaltuutettuna vaikuttaminen on todella haasteellista, sillä aluevaltuusto päättää strategisista asioista. Vaikuttamistyötä pitää tehdä kokousten ulkopuolella olemalla yhteydessä virkamiehiin ja aluehallituksen jäseniin.

Toisaalta Pursiainen-Hautala myöntää, että Tampereen valtuutetun kokemuksesta on ollut hyötyä aluevaltuutetun tehtävässä, sillä iso osa poliitikoista ja päätöksenteon prosessit ovat tuttuja ennestään.

– Ryhmäpuheenjohtajana pääsen toki suoraan keskustelemaan muiden puolueiden puheenjohtajien ja virkamiesjohdon kanssa tärkeistä asioista.

– Uskon, että kun taloutta aletaan johtamaan tietoon pohjautuen, on säästöjä helpompi myös löytää ja tehdä uskottavia talousarvioita.

Pursiaisen mukaan on ollut yllättävää, että hyvinvointialueen suurista rahoista päätettäessä päätöksenteko tuntuu pohjautuvan enemmän ideologioihin kuin tietoon. Tämä on näkynyt kilpailutuksissa.

– Erittäin surullista on se, ettei oma tuotanto kykene edelleenkään kertomaan oman tuotannon kustannusyksikköhintoja. Onneksi vaade tästä on nyt kirjattuna aloitteestani maan hallitusohjelmaan ja hyvinvointialueiden on pakko alkaa johtamaan taloutta tietoon perustuen.

– Uskon, että kun taloutta aletaan johtamaan tietoon pohjautuen, on säästöjä helpompi myös löytää ja tehdä uskottavia talousarvioita. Itse koen, että tällä hetkellä säästöjä kohdennetaan erittäin paljon sosiaalihuollon palveluihin, mutta erikoissairaanhoito pääsee kuin koira veräjästä.

Pursiainen-Hautalan pitää käsittämättömänä, että investointeihin satsataan näin voimakkaasti tässä taloustilanteessa. Hänen mukaansa on niin ikään ongelmallista, että talousarvio esiteltiin talousseminaarissa valtuustolle hyvin ylätasolla.

– Näin ollen on vaikea puuttua tarkemmin niihin muutoksiin, mitä virkamiehet ovat mahdollisesti valmistelleet isojen ylätason kokonaisuuksien alla. Olen itse yllättynyt, kuinka vähän lopulta todellista tärkeää keskustelua syntyy isoista ja merkittävistä päätöksistä.

Hyvinvointialue näyttää hänen mukaansa lähes unohtaneen, että sote-uudistuksessa oli kyse myös palvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden varmistamisesta sekä sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiosta.

– Vaikuttaa siltä, että sektoraalinen ajattelu ja johtaminen on vahvasti läsnä ja kehittämistyö lakaistaan maton alle vedoten säästöihin. On mahdollista, että lopulta tehdään lyhyen aikavälin säästöjä isolla hallintohimmelillä pääsemättä pitkän aikavälin toiminnallisiin muutoksiin, jotka loisivat sekä laatua että säästöä.

Sirpa Pursiainen-Hautala

Ikä: 45v

Kotipaikka: Tampere

Naimisissa, yksi poika.

Työ ja koulutus: Ikäihmisten asumispalveluyksikön toimitusjohtaja, Yhteiskuntatieteiden maisteri, kirjailija

Tampereen kaupunginvaltuutettu, Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaoston jäsen, Pirkanmaan hyvinvointialuevaltuutettu, KD ryhmä pj, monipalveluvaliokunnan jäsen, Pirkanmaan maakuntavaltuutettu, Pirkanmaan hoitokodin hallituksen varapj. Tampereen Messukylän srk:n kirkkovaltuutettu, Messukylän seurakuntaneuvoston jäsen.

Politiikan ulkopuolinen harrastus: Valokuvaus, revontulien bongaaminen, kirjoittaminen ja luonnossa ajan viettäminen.

Ylös