”Eutanasia ei ole hoitotoimenpide vaan rikos” – Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Päivi Räsänen oikoo julkisuudessa olleita käsityksiä

7.1.2025 klo 16:24 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja, lääkäri, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Päivi Räsänen sanoo, että Suomi tekisi vakavan virheen, jos eutanasia laillistettaisiin. Hän haluaa oikoa käsityksiä eutanasiasta.

Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan eutanasian sallimista ajava kansalaisaloite. Kansalaisaloite ”Eutanasialaki säädettävä Suomeen” luovutettiin eduskuntaan toukokuussa 2024 ja syksyllä siitä keskusteltiin eduskunnan täysistunnossa ensimmäistä kertaa. Kansalaisaloite on myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltävien asioiden joukossa.

Aloitteessa esitetään, että eduskunta päättäisi antaa hallitukselle tehtäväksi ryhtyä lainvalmistelutoimenpiteisiin eutanasiaa sekä lääkäriavusteista lääkkeellistä kuolemaa koskevan lain säätämiseksi ja eutanasian ja avustetun kuoleman laillistamiseksi Suomessa.

Tämä on jo toinen eutanasian sallimista ajava kansalaisaloite. Edellinen kaatui eduskunnan äänestyksessä 2018.

Kansanedustaja, lääkäri, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Päivi Räsänen arvioi, että julkisuudessa on esitetty virheellisiä käsityksiä eutanasiasta. Hän muistuttaa, että eutanasia ei tarkoita hyödyttömistä hoidoista luopumista tai vahvaa kivunlievitystä.

– Eutanasiassa potilas myrkytetään laskimoon ruiskutettavalla aineella. Eutanasia ei ole hoitotoimenpide vaan rikos, joka sen laillistaneissa maissa tietyin edellytyksin jätetään rankaisematta.

– Kuolevan potilaan kärsimyksiä voidaan hoitaa ilman eutanasiaa. Saattohoidon menetelmät ovat kehittyneempiä kuin koskaan historiassamme. Kipua ja ahdistusta pystytään tehokkaasti hallitsemaan ja potilas voidaan tarvittaessa sedatoida, vaivuttaa uneen, josta hänet voidaan myös herättää.

Samoja kuolettavia aineita käytetään teloituksissa, joihin terveydenhuollon ammattihenkilöt eivät osallistu eettisistä syistä.

Myös lääkäriliitto vastustaa eutanasian laillistamista. Lääkärit ovatkin kyselleet, miksi tehtävä sälytetään juuri tälle ammattikunnalle.

– Tappaminen ei ole vaikeaa eikä vaadi lääketieteellistä koulutusta. Samoja kuolettavia aineita käytetään teloituksissa, joihin terveydenhuollon ammattihenkilöt eivät osallistu eettisistä syistä.

Räsänen pitää Alankomaiden kehitystä varoittavana esimerkkinä. Siellä ehtoja on jatkuvasti väljennetty. Nyt eutanasia sallitaan myös pikkulapsille, psykiatrisesti sairaille ja dementiapotilaita ilman heidän selkeää suostumustaan.

Myös Kanadassa joka kahdeskymmenes kuolema on seurausta eutanasiasta, kun lainsäädäntöä on nopealla aikataululla laajennettu koskemaan yhä uusia ihmisryhmiä.

– Maissa, joissa eutanasia on otettu käyttöön, myös itsemurhien määrä on lisääntynyt. Jos ”oikeutta valita kuolema” pidetään perusteena eutanasialle, miten voidaan uskottavasti torjua muiden itsemurhia, Räsänen kysyy.

Hän sanoo, että eutanasian sijaan on panostettava hallitusohjelman kirjausten mukaan hyvään saattohoitoon.

 

Ylös