”Herkistää mieltä” – Leena Askeli pitää Nytkis ry:n puheenjohtajuutta kunniatehtävänä

10.1.2025 klo 14:48 Politiikka Samuli Rissanen

NYTKIS:in sääntöjen mukaisesti puheenjohtajajärjestö vaihtuu vuosittain rotaatiomenettelyllä. Vuonna 2025 puheenjohtajajärjestönä toimii Kristillisdemokraattiset KD Naiset ja puheenjohtajana Leena Askeli.

Kristillisdemokraattisten KD Naiset ovat tänä vuonna Naisjärjestöt yhteistyössä ry:n puheenjohtajajärjestö ja se tarkoittaa, että KD Naisten puheenjohtaja Leena Askeli on vuonna myös Nytkis ry:n puheenjohtaja. Tehtävä on vaativa ja laaja.

Nytkis ry on eduskuntapuoleiden naisjärjestöjen, Naisasialiitto Unionin, Naisjärjestöjen Keskusliiton ja Sukupuolentutkimusseuran yhteistyöelin, jota voidaan perustellusti kutsua myös yhdistystensä kattojärjestöksi. Nytkis ry kokoaa eri järjestöt yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen juuri naisten oikeuksiin liittyvissä asioissa Suomessa ja kansainvälisesti.

Nytkiksen jäsenjärjestöihin kuuluu noin 420 000 jäsentä, joten mukaan mahtuu monenlaista aatetta ja ääntä.

Tiedän, että konsensuksen rakentaminen voi joissain asioissa olla haasteellista, mutta ihmisten hyvinvointia voidaan lisätä kunnioittaen toinen toistemme arvoa

– Odotan erittäin antoisaa ja avartavaa puheenjohtajuusvuotta. Tiedän, että konsensuksen rakentaminen voi joissain asioissa olla haasteellista, mutta ihmisten hyvinvointia voidaan lisätä kunnioittaen toinen toistemme arvoa, KD Naiset ry:n puheenjohtaja Leena Askeli kertoo.

Hän toivoo myös, että entistä enemmän naisten yhdenvertaisuuden ja oikeuksien edistäminen käsitetään koituvan sukupuoleen katsomatta kaikkien ihmisten hyväksi.

Askeli muistuttaa, että esimerkiksi naisiin kohdistuvan väkivallan, etenkin lähisuhdeväkivallan, vähentäminen auttaa katkaisemaan väkivallan kierrettä, kun lapset eivät joudu kasvamaan lähisuhdeväkivaltaa peläten ja väkivallan käyttöä mallioppien.

– NYTKIS ry:n työtä johtaa puheenjohtaja luottamushenkilönä ja varsinaisen arjen työn tekee muiden ammattilaisten kanssa pääsihteeri, oivallisen osaava Silla Kakkola.

– Arvostettavaa ja harvinaistakin on Nytkiksen työn konsensushakuisuus eli erilaisia mielipiteitä sovitetaan yhteen ja etsitään keskustellen ja kuunnellen yhdistäviä tekijöitä, joihin erilaiset ajatusmaailmat saadaan sopimaan, Askeli sanoo.

Millainen näköalapaikka tämä on, kun puheenjohtajuus on siirtynyt tänä vuonna sinulle?

Askelin mukaan jo Nytkiksen säännöissä yhdistyksen tarkoitus ja toiminnan laatu kuvataan niin ihmisarvoa kunnioittaen ja koko maailmalle hyvää tarkoittaen, että puheenjohtajuus tällaisessa järjestössä todellakin on kunniatehtävä, joka ihan herkistää mieltä.

Nytkiksen kansainväliseen työhön liittyen edessä on muun muassa osallistuminen YK:n naisten oikeuksien tilannetta seuraavan CSW:n istuntoon New Yorkissa.

Puheenjohtajuus on kuitenkin luonteeltaan ja vaativuudeltaan niin mittava, että Askeli on joutunut priorisoimaan uudelleen vastuitaan tämän vuoden ajaksi.

– Olen niitä KD aktiiveja, joille on päässyt kertymään monenlaisia vastuutehtäviä omalla vapaa-ajalla suoritettavaksi. Nyt ihan ajankäytöllisistä syistä luovuin KD:n Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun piirin puheenjohtajuudesta, jotta aikaa riittää paremmin Nytkis ry:n ja toki myös KD Naiset ry:n puheenjohtajuuksiin rakkaan ja myös vaativan leipätyön ohella.

Kempeleen valtuutettuna niin ikään vaikuttava Askeli on kevään supervaaleissa ehdolla sekä Kempeleen valtuustoon että Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen valtuustoon. Askeli arvioi, että sekä kunnan ja alueen valtuustoissa työskenteleminen tukisivat toinen toisiaan.

Hänen varsinainen leipätyönsä (Askeli toimii erityisopetuksen koordinaattorina, pääluottamusmiehenä sekä työsuojeluvaltuutettuna Limingassa) sekä toiminta Kempeleen kuntavaltuutettuna ovat tuoneet paljon kokemusta hyvinvointialueen ja kuntien välisen yhteistyön merkityksestä.

– On ratkaisevan tärkeää, että hyvinvointialueen poliittisessa ja virkamieshallinnossa kuunnellaan kuntien ja kuntalaisten ääntä ja kokemuksia päätöksenteon pohjaksi.

– Pidän hyvänä KD:n pitkän linjan näkemystä, jossa keskiössä on hyvin toimiva julkinen terveydenhuolto, jota yksityiset terveyspalveluiden tuottajat täydentävät. Palveluiden hyvä saatavuus hyvinvointialueella pitää Suomea asuttuna ja se on tärkeää huoltovarmuuden ja varautumisen kannalta, hän linjaa.

Leena Askeli

• 60-vuotias
• naimisissa, 3 aikuista lasta
• erityisopetuksen koordinaattori, pääluottamusmies, työsuojeluvaltuutettu
• Kempeleen 2. kauden kunnanvaltuutettu. Kempeleen valtuustossa hän on ryhmäpuheenjohtaja sekä palveluvaliokunnan ja LANUPE-neuvoston varapuheenjohtaja. (LANUPE on lyhenne sanoista lapset, nuoret ja perheet)
• KD Naisten puheenjohtaja 2024–
• Naisjärjestöt yhteistyössä eli Nytkis ry:n puheenjohtaja vuonna 2025
• harrastaa äänikirjojen kuuntelua, nettikielipeli Duolingoa, jota on nyt harrastanut yli neljä vuotta sekä kävelyä ja kuntosalia

Ylös