”Kuluneet kolme vuotta osoittavat, millaiseen sodankäyntiin on varauduttava” – Sari Tanuksen mukaan Euroopan pitää panostaa puolustukseen
27.2.2025 klo 17:55
Politiikka
Samuli Rissanen

Puolustuspoliittisen selonteon lähetekeskustelussa puhunut kansanedustaja Sari Tanus totesi, että Suomessa on tehty satsauksia ja puolustus on vahvalla tolalla. (Kuva: Samuli Rissanen)
Suomen puolustus on paremmassa kunnossa kuin koskaan, mutta myös EU:ssa Suomen on osoitettava esimerkkiä nopeasta päätöksenteosta ja riittävästä panostuksesta puolustukseen.
Puolustuspoliittisen selonteon lähetekeskustelussa puhunut kansanedustaja Sari Tanus totesi, että Suomessa on tehty satsauksia ja puolustus on vahvalla tolalla.
– Suomi ei ole vaipunut ruususenuneen, vaan on vuosikymmenten ajan määrätietoisesti pitänyt huolta omasta vahvasta puolustuskyvystään ja sen kehittämisestä.
Sen sijaan kokonaisuutena Euroopan puolustusta pitää arvioida nopeasti uudelleen.
– Pelkkä arviointikaan ei riitä, vaan Euroopan maiden on pystyttävä tekemään merkittäviä ja nopeita päätöksiä parantaakseen puolustuskykyään. Tämä koskee puolustusbudjetteja, asehankintoja, puolustusteollisuuden määrän ja laadun kehittämistä sekä laajaa varautumista erilaisiin hybridiuhkiin, Tanus sanoo.
Suomen on hänen mukaansa EU:ssa osoitettava esimerkkiä nopeasta päätöksenteosta ja riittävästä panostuksesta puolustukseen. Panostuksia materiaali- ja ammustuotantoon pitää kasvattaa niin nopeasti kuin mahdollista. Puolustusteollisuuteen ja varsinkin uuden teknologian asejärjestelmien kehittämiseen on osoitettava riittävä rahoitus. Samoin puolustustarvikeyritysten edellytyksistä vastata kasvaneeseen kysyntään Euroopassa tulee huolehtia.
– Kuluneen kolmen vuoden aikana olemme nähneet, millaiseen sodankäyntiin Suomenkin tulee varautua.
Tanus korosti, että yhteiskunnan kriisinkestävyyteen pitää panostaa merkittävästi kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla.
– Oli sitten kysymys energiasektorista, elintarvikeomavaraisuudesta, terveydenhuollosta, huoltovarmuudesta tai väestönsuojista, kaikessa on huomioitava toiminnan kriisinkestävyyteen liittyvä vaikutus. Varautuminen erilaisiin laajoihin, pitkäkestoisiin häiriötiloihin ja kriiseihin on ulotuttava myös kotitalouksiin.