Suomi on yksi kärkimaita puolustuskyvyssä ja varautumisessa, Sari Tanus sanoo

28.2.2025 klo 15:38 Politiikka Samuli Rissanen

Helmikuu 2025 sisälsi suuria käänteitä maailmanpolitiikassa Valkoisen talon isännän vaihtumisen myötä. Viikon KD-Kompasissa kysytäänkin, miltä Nato-Suomen turvallisuus ja puolustuspoliittinen maisema nyt näyttää.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus arvioi, että Suomen turvallisuus ja puolustuspoliittinen tilanne ei silti ole millään tavoin sakean sumun peitossa.

– On totta, että maailmanpolitiikassa myllertää ja Valkoisen talon isäntä on vaihtunut, mutta Suomessa on rakennettu vuosikymmenten ajan puolustusta eli meillä on kyllä varsin selkeät sävelet.

Toisaalta, vaikka Suomi on läpi rauhan vuosikymmenten pitänyt huolta puolustuskyvystään, monet muut Euroopan maat ovat luottaneet Yhdysvaltain vetämään Natoon ja siihen, että sotien aika mantereella olisi ohi.

Tanuksen mielestä monet Euroopan maat ovat ikään kuin nukkuneet ruususen unta.

– Jokaisen Euroopan maan pitää pikaisesti orientoitua ja tehdä suunnitelmat ja toteuttaa oman puolustuksensa parantamista.

Esimerkiksi puolustusteollisuudelle ja puolustusmateriaaleille on suuri tarve ja näitä pitää vahvistaa ja materiaalin valmistusta tulee olla myös Euroopassa.

– Suomessa on ollut kautta vuosikymmenten tätä osaamista ja myös tuotantoa ja jatkossakin vahvistamme tarvikkeiden ja ammusten tuotantoa. Siinä mielessä me olemme yksi kärkimaita, Tanus sanoo.

Toisaalta teknologian kehittyessä sodankäynnin ja valtioiden vahingoittamisen keinot ovat merkittävästi kasvaneet ja yhteiskunnat ovat entistä haavoittuvampia.

Nykyisin laaja-alaisiin ja pitkäkestoisiin häiriötiloihin varautuminen onkin aivan keskeistä.

Tanuksen mukaan päätöksentekijöiden on mietittävä kaikki kriittiset infrat, olipa kyse sitten sähköstä, vedestä, ruokaturvasta, terveydenhuollosta tai tietoliikenneyhteyksistä. On oltava suunnitelma a, b ja c.

– Myös kotitalouksissa jokaisen pitäisi miettiä, että miten pärjäisi muutaman vuorokauden ja ehkä pitemmänkin ajan. Eli hankkia riittävästi ruokatarvikkeita, vettä tai vaikkapa radion, jonka välityksellä voi saada ohjeistusta.

– Hyvin varautumalla ja hyvällä yhteistyöllä me tulemme kyllä jatkossakin Suomessa selviytymään, jos hankalampia aikoja on vielä edessä.

Kuuntele Sari Tanuksen koko haastattelu Radio Deillä lauantaina 1.3. klo 12.50 alkaen.

Ylös