Vanhusten ja pitkäaikaissairaiden tilanne huolestuttaa eniten, Pohjanmaan KD-piirin puheenjohtaja Päivi Isuls sanoo
8.4.2025 klo 16:49
Politiikka
Samuli Rissanen

Päivi Isuls kuvattiin KD:n puoluehallituksen kokouksen yhteydessä 2024. (Kuva: Kristiina Kunnas)
– On tärkeää, että vaalityötä on tehty yhdessä toisten ehdokkaiden kanssa ja minulla on ollut onni saada hyvä vaalipäällikkö, jonka apu on ollut korvaamaton, KD:n Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Päivi Isuls sanoo.
Isuls liittyi Kristillisdemokraatteihin joulukuussa 2010 lupautuessaan eduskuntavaaleihin ehdokkaaksi. Sen myötä alkoi poliittinen urakehitys puolueen sisällä paikallisosaston ja KD:n ruotsinkielisen organisaation hallituksessa, puoluekokousedustajana sekä puoluevaltuustossa.
Isuls valittiin KD Svenskan edustajaksi Pohjanmaan piirin hallitukseen ja vuoden 2023 syyskokouksessa tuli tarve saada uusi puheenjohtaja seuraavalle kaudelle. Jälleen häntä pyydettiin asettumaan ehdolle ja hän tulikin valituksi tehtävään.
– Olen ollut ehdokkaana monissa vaaleissa. Turuilla ja toreilla ihmisten tapaaminen on ollut antoisinta vaalityötä. Kilometrikaupalla olen ajellut pitkin maakuntaa osallistuen vaalipaneeleihin ja erilaisiin seminaareihin ja jakanut esitteitä postilaatikoihin sekä tarjoillut karamelleja, ilmapalloja ja esitteitä toritapahtumissa.
– On tärkeää, että vaalityötä on tehty yhdessä toisten ehdokkaiden kanssa ja minulla on ollut onni saada hyvä vaalipäällikkö, jonka apu on ollut korvaamaton.
Isuls kertoo hänelle keskeisiä arvoja ovat tasa-arvo, turvallisuus ja inhimillisyys. Tasa-arvo täyttyy vain kun terveydenhuollon peruspalvelujen saatavuus on taattu koko hyvinvointialueella eikä vain isoissa taajamissa.
– Eniten minua huolestuttaa vanhusten ja pitkäaikaissairaiden tilanne, kun vuodepaikkoja vähennetään ja huonokuntoisina lähetetään kotiin selviytymään tai siirrellään paikasta toiseen. Toki moni haluaa olla kotonaan niin kauan kuin mahdollista, mutta silloin on oltava riittävät tukitoimet hyvään hoitoon ja turvalliseen elämään. Kun kunto huononee, on päästävä tarvittaessa laitoshoitoon.
– Ennaltaehkäisevä terveydenhoidon ja mielenterveystyön palvelujen tulisi olla laadukkaat, sillä hyvä ennakoiva hoito synnyttää säästöjä pitkällä aikavälillä. Hyvinvointialueilla tulisi tarkastella ja tehdä säästötoimia pidemmällä aikavälillä ja arvioida niiden vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin, eikä vain tuijottaa numeroihin, hän sanoo.
Isulsin oman kotikunnan, Kristiinankaupungin akuuteimpia asioita on palvelujen säilyttäminen niin terveys-palvelujen kuin muiden asukkaille tärkeiden palvelujen osalta.
Muuttotappion kääntäminen positiiviseksi edellyttäisi työpaikkojen lisäämistä ja palveluiden saatavuutta. Uusia yrityksiä tarvitaan, infran pitää olla kunnossa ja lapsiperheille on oltava houkutteleva asuinympäristö ja palvelut.
– Oman kuntani alueella hyvinvointipalveluiden säästötoimet ovat kohdistuneet muun muassa laboratoriopalveluihin, pitkäaikaishoitopaikkoihin sekä ikääntyvän väestön kuntoutuspalveluihin.
– Lääkärin vastaanotolle on vaikeampi päästä henkilökohtaisesti. Netin kautta palvelu parempaa, mutta kaikilla ei ole siihen valmiuksia tai taitoa. Palveluiden löytäminen netin kautta on tottuneellekin haastava ja muutoinkin tietoa on vaikea löytää, hän kertoo.
Päivi Isuls
67– vuotias toiminnanjohtaja, sairaanhoitaja-diakonissa
Kristiinankaupunki, Pohjanmaan hyvinvointialue
Ehdolla kuntavaaleissa numerolla 51, aluevaaleissa numerolla 2027
Perhe: Tytär
KD Pohjanmaan piirin pj
KD Närpiön-Kristiinankaupungin po pj
KD Svenska organisation hallituksen jäsen
SÖFUK kultursektion
Vaalilautakunnan jäsen
Harrastukset: Omakotitaloasujan hyötyliikunta, kuntosali, sienestys, kalastus, politiikka